Πούτιν: «Δεν είναι καλό να διαβάζεις τις επιστολές άλλων»
- 11/04/2014, 17:47
- SHARE
Με «αιχμές» απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος στην παρέμβαση των ΗΠΑ για το φυσικό αέριο, ενώ ο Λαβρόφ κάνει λόγο για Αμερικανούς «προβοκάτορες» στην Ουκρανία.
Με οξύ τρόπο αντέδρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στα σχόλια της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με την επιστολή που ο ίδιος έστειλε προς 18 ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας τους να αρχίσουν το συντομότερο διαπραγματεύσεις για τις οφειλές της Ουκρανίας στη Μόσχα για το αέριο που έχει προμηθευτεί και τα αποθέματά της.
Αυτό είναι και το τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» του φυσικού αερίου που ξεκίνησε μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία. Χθες οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως «πολιτικό εργαλείο» την ενέργεια.
«Είναι προς το συμφέρον όλων να μην πολιτικοποιηθεί το θέμα της ενέργειας, να μην χρησιμοποιηθεί ως “πολιτικό εργαλείο”. Η Ευρώπη είναι ένας αξιόπιστος πελάτης και αναμένουμε οι προμηθευτές μας να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και να εργαστούμε από κοινού για να εγγυηθούμε μια αξιόπιστη και διαφανή προμήθεια αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε η Πία Αρενκίλντε, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας πως το 70% του εξαγόμενου αερίου και πετρελαίου της Ρωσίας πωλείται στην Ευρώπη και ότι από αυτό η Μόσχα εξασφαλίζει σχεδόν το 50% των εσόδων της.
«Εγγυώμεθα την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεών μας έναντι των Ευρωπαίων καταναλωτών», δήλωσε ο Πούτιν σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες. Χθες, ο Ρώσος πρόεδρος είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να διασφαλίσουν την πληρωμή του χρέους της Ουκρανίας στη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου. Σε αντίθετη περίπτωση απείλησε με συνέπειες στην τροφοδοσία της Ευρώπης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απάντησε αμέσως ότι μία κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία θα οδηγούσε στην επιβολή νέων αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Στο Κίεβο ο μεταβατικός υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γιούρι Προντάν, δήλωσε πως η χώρα του ελπίζει να αγοράσει φυσικό αέριο από την Ευρώπη για να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια, διότι φοβάται ότι η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις, λόγω της άρνησης του Κιέβου να πληρώσει στη Μόσχα μια «πολιτική, μη οικονομική τιμή» για να προμηθεύεται ενέργεια.
Μιλώντας στην ουκρανική Βουλή, ο Προντάν είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επεδείκνυε αλληλεγγύη στην Ουκρανία σε περίπτωση που η Ρωσία μείωνε τις προμήθειες και ότι θα εγγυόταν πως η Μόσχα δεν θα αυξήσει τη ροή μέσω εναλλακτικών αγωγών ώστε να παρακάμψει τη γειτονική της πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Διαβάστε ακόμη: Απαρνείται το δολάριο η Gazprom Neft
Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν επιθυμεί εδαφική επέκταση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε σήμερα ότι η Μόσχα θέλει να προσαρτήσει και άλλα εδάφη της Ουκρανίας, ενώ επανέλαβε την έκκλησή του στην μεταβατική κυβέρνηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας να δώσει ευρύτερες εξουσίες στις περιφέρειες, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Δεν μπορούμε να έχουμε μια τέτοια επιθυμία. Αντίκειται στα θεμελιώδη συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θέλουμε η Ουκρανία να είναι ακέραιη στα σημερινά της σύνορα, αλλά ακέραιη με πλήρη σεβασμό στις περιφέρειες», είπε ο Λαβρόφ.
Αναφερόμενος στις σκηνές που εκτυλίσσονται στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζεται η αναμέτρηση ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης του Κιέβου, παρά την προσφορά χορήγησης αμνηστίας από μέρους της φιλοδυτικής μεταβατικής κυβέρνησης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η χώρα του -η οποία κατηγορείται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι έχει στείλει «προβοκάτορες» για να δημιουργήσουν «χάος» στο ανατολικό ρωσόφωνο τμήμα της Ουκρανίας- δεν διαθέτει «ούτε πράκτορες ούτε στρατιωτικούς» σε αυτό το τμήμα της γειτονικής χώρας.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ μετέβη σήμερα στο Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική περιφέρεια της χώρας, σε μια προσπάθεια για εκτόνωση της αντιπαράθεσης με τους φιλορώσους αυτονομιστές, τους οποίους το Κίεβο απειλεί να απομακρύνει δια της βίας.
Ο Γιατσενιούκ είχε συνομιλίες με εκπροσώπους του δήμου και των τοπικών αρχών, όπως και με εκπροσώπους οικονομικών κύκλων, μεταξύ τους ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ολιγάρχης και ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας ο οποίος υπήρξε επί μακρόν ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της πρώην φιλορωσικής κυβέρνησης. Κανένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών που έχουν καταλάβει από την Κυριακή το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης απαιτώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωση με τη Ρωσία δεν ήταν παρών. Ο Αχμέτοφ, ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες είχε αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο για επαφές μεταξύ των αρχών και των αυτονομιστών ακτιβιστών.
Ο Γιατσενιούκ δεσμεύτηκε κατά τη συνάντηση που είχε, να «ισορροπήσει τις εξουσίες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερειών» και να μην αγγίξει τους νόμους που καθιστούν άλλες γλώσσες, εκτός της ουκρανικής, και κυρίως τη ρωσική, επίσημες γλώσσες της χώρας. «Ουδείς, κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, θα περιορίσει τη χρήση μιας γλώσσας που χρησιμοποιείται ευρέως», δεσμεύτηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.
Διαβάστε ακόμη:
Έξι στους δέκα Ρώσους θέλουν τον Πούτιν πανίσχυρο
ΗΠΑ-ΕΕ: Επικίνδυνα ενεργειακά «παιχνίδια» παίζει η Ρωσία
«Καρφιά» Γερμανών επιχειρηματιών για τις κυρώσεις στη Ρωσία
Αναδρομικά ζητά 11,4 δισ. δολάρια η Gazprom από την Ουκρανία