Πούτιν: Έτσι θα επιστρέψει η Ρωσία

Πούτιν: Έτσι θα επιστρέψει η Ρωσία

Για την ανάπτυξη της Ρωσίας , την κρίση στην Ουκρανία και τα πυρηνικά όπλα στο Ιράν μίλησε στην ετήσια καθιερωμένη τηλεοπτική συνέντευξη του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.   

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαίωσε σήμερα τους συμπολίτες του που πλήττονται σκληρά από την οικονομική ύφεση, ότι το χειρότερο της κρίσης που έχουν προκαλέσει οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις έχει περάσει και ότι η χώρα θα βγει ενισχυμένη, ενώ εκτίμησε ότι η ρωσική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Οι δηλώσεις του ρώσου προέδρου έγιναν κατά την καθιερωμένη ετήσια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν απαντώντας «ζωντανά» σε ερωτήσεις που δέχεται τηλεφωνικά από πολίτες όλης της χώρας.

Όταν ένας πολίτης τηλεφώνησε για να υπενθυμίσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν πως είχε δηλώσει ότι η οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη σε δύο χρόνια, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε: «Ίσως και νωρίτερα από δύο χρόνια. Με αυτά που βλέπουμε τώρα, την ενίσχυση του ρουβλίου και την ανάπτυξη στις αγορές. Πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί γρηγορότερα. Αλλά κάπου στα δύο χρόνια».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι έχουν παρέλθει τα χειρότερα των δυσκολιών για τη ρωσική οικονομία που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας σε σχέση με την ουκρανική κρίση και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Όταν ρωτήθηκε για την ανάκαμψη του ρουβλίου (+40% από τις αρχές Μαρτίου) ο Πούτιν απάντησε: «Περάσαμε το ζενίθ των δυσκολιών», που υφίστανται ο τραπεζικός τομέας και επιχειρήσεις του παραγωγικού τομέα.

Μετά την κατάρρευση του ρουβλίου στα μέσα Δεκεμβρίου, η οποία βύθισε τη Ρωσία σε μια πρωτοφανή κρίση στα 15 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Πούτιν, η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος βαθιά ύφεση με πτώση 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Η ανάκαμψη του ρουβλίου δίνει ωστόσο ελπίδες στη Μόσχα ότι η κρίση θα είναι λιγότερο βίαιη από ό,τι αναμενόταν.

«Μια άρση των κυρώσεων δεν είναι πιθανή διότι πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα», προειδοποίησε ωστόσο ο Πούτιν, καταγγέλλοντας μια στρατηγική που έχει στόχο να «περιορίσει την ανάπτυξη της χώρας», όπως δήλωσε.

Ωστόσο εκτίμησε ότι η Ρωσία οφείλει να «χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις για να φθάσει σε νέα όρια ανάπτυξης» και «να διορθώσει την οικονομική της πολιτική».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως τα εισαγόμενα προϊόντα πρέπει να αντικατασταθούν με εγχώρια και επικαλέσθηκε τον τομέα της γεωργίας: «Τον εξυγιάναμε», δήλωσε.

Επίσης παραδέχτηκε ότι οι κυρώσεις είχαν αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των νοικοκυριών λόγω της αύξησης του πληθωρισμού.

Για τα όπλα στο Ιράν
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η προθυμία και η ευελιξία που επέδειξε το Ιράν στην προσπάθεια εξεύρευσης λύσης με τις χώρες της Δύσης για το πυρηνικό του πρόγραμμα τον ώθησαν να αποφασίσει την ανανέωση του συμβολαίου για την παράδοση αμυντικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-300 στην Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος Πούτιν ανέφερε ωστόσο ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους της στον ΟΗΕ για το θέμα του Ιράν και ότι οι παραδόσεις των πυραύλων S-300 μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη Μέση Ανατολή.

«Και τώρα με την πρόοδο των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα –και αυτό είναι προφανώς κάτι θετικό– δεν βλέπουμε κανέναν λόγο για να συνεχίσουμε να διατηρούμε την απαγόρευση (της παράδοσης των S-300) μονομερώς», πρόσθεσε.

Για την ουκρανική κρίση
Για την κρίση στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι: «Το Κίεβο έχει σταματήσει τις παροχές στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας καθώς αποκλείει τους πολίτες της από το εθνικό οικονομικό σύστημα.

Ακόμη διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε ζητήσει από τη Ρωσία να πάρει το Ντονμπάς, μια περιοχή εξόρυξης άνθρακα, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές εξεγέρθηκαν πέρυσι.

«Υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους με τη βία … αλλά υπάρχουν επίσης άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση με αυτό, οι οποίοι έχουν δουλέψει για τις συντάξεις τους … Γιατί λοιπόν δεν τους πληρώνετε;» ρώτησε.

«Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι οι σημερινές αρχές στην Ουκρανία αποκόβουν το Ντονμπάς με τα ίδια τους τα χέρια», πρόσθεσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Ουκρανία, διαψεύδοντας ισχυρισμούς του Κιέβου και των χωρών της Δύσης ότι η Μόσχα προμηθεύει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στους φιλορώσους αντάρτες που πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε ότι η απόφαση της Γαλλίας να μην εκπληρώσει τους όρους συμβολαίου για την προμήθεια δύο ελικοπτεροφόρων Mistral στη Ρωσία δεν θα υπονομεύσει τις αμυντικές ικανότητες της χώρας του.

«Η άρνηση (της Γαλλίας) να μας προμηθεύσει τα ελικοπτεροφόρα βάσει του υφισταμένου συμβολαίου είναι βεβαίως μια κακή ένδειξη. Ωστόσο για εμάς, όσον αφορά τη διατήρηση των αμυντικών μας ικανοτήτων… δεν έχει σημασία».

Στη συνέντευξή του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχτηκε ότι η επιβολή «δια της στρατιωτικής βίας” του σοβιετικού μοντέλου στην ανατολική Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου “δεν ήταν σωστό πράγμα».

«Μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο προσπαθήσαμε να επιβάλουμε το δικό μας μοντέλο στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και το κάναμε δια της στρατιωτικής βίας. Αυτό δεν ήταν σωστό. Πρέπει να το παραδεχτούμε».