Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι «μπορούν να συμμετάσχουν» στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

Πούτιν: Οι Ευρωπαίοι «μπορούν να συμμετάσχουν» στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία
epaselect epa11230718 Russian President Vladimir Putin meets with his election agents at the Kremlin in Moscow, Russia, 20 March 2024. Vladimir Putin won over 87 percent of the vote in a three-day ballot. EPA/SERGEI ILNITSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Οι Ευρωπαίοι, όπως και άλλες χώρες, έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Και το σεβόμαστε αυτό».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των Ευρωπαίων στη διαδικασία διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που η ΕΕ εκφράζει ανησυχίες ότι παρακάμπτεται, μετά τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

«Οι Ευρωπαίοι, όπως και άλλες χώρες, έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Και το σεβόμαστε αυτό», δήλωσε ο Πούτιν στη ρωσική κρατική τηλεόραση, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι οι ίδιες οι ευρωπαϊκές χώρες διέκοψαν κάθε επικοινωνία με τη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής. «Ήταν εκείνοι που αρνήθηκαν κάθε επαφή μαζί μας, προβάλλοντας κωμικές ιδέες περί νίκης επί της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης», πρόσθεσε.

Η τοποθέτηση του Πούτιν ήρθε στον απόηχο των πρόσφατων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στη Σαουδική Αραβία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, στις οποίες δεν συμμετείχε ούτε η Ουκρανία ούτε οι Ευρωπαίοι. Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι αυτές οι συναντήσεις αποσκοπούσαν στην «ενίσχυση της εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών. «Κανένα ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς αυτή, πόσο μάλλον ένα τόσο περίπλοκο και οξύ θέμα όπως η ουκρανική κρίση», υποστήριξε.

Παράλληλα, ο Πούτιν προχώρησε σε έντονη κριτική κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον «τοξική μορφή» και κατηγορώντας τον ότι εκδίδει «γελοίες διαταγές», οι οποίες οδηγούν σε «αδικαιολόγητες και καταστροφικές απώλειες» για τον ουκρανικό στρατό. Επέμεινε, επίσης, ότι ο Ζελένσκι «αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις», υπενθυμίζοντας ότι με διάταγμα του Οκτωβρίου 2022 απαγόρευσε οποιαδήποτε επαφή με τη ρωσική ηγεσία. Εκτίμησε μάλιστα ότι οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι «μηδενικές», κάνοντας έμμεση αναφορά στη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τον Ουκρανό πρόεδρο «δικτάτορα» επειδή δεν διεξάγει εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στάση των ΗΠΑ και το χάσμα με την Ευρώπη

Η τοποθέτηση του Πούτιν έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι όλο και πιο εμφανείς. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, υπογράμμισε ότι δεν είναι «δυνατόν» οι ΗΠΑ να ανοίξουν ταυτόχρονα εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την Ευρώπη, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την αμερικανική στρατηγική. «Ελπίζω πως τον έπεισα», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο Fox News, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν θα ανεχτούν μονομερείς ενέργειες που θα πλήξουν την οικονομία τους.

Η συνάντηση Μακρόν – Τραμπ πραγματοποιήθηκε ανήμερα της επετείου των τριών ετών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και, αν και χαρακτηρίστηκε από φιλικές χειραψίες, ανέδειξε το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Τραμπ επέμεινε στην πρότασή του για γρήγορη κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πούτιν μόλις επιτευχθεί συμφωνία. Από την πλευρά του, ο Μακρόν υποστήριξε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να συνοδεύεται από σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία και τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραγκωνιστεί από τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα, ο Τραμπ φέρεται να προχωρά σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου, ως αντάλλαγμα για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Αν και ο Ζελένσκι απέρριψε πρόσφατα τις αμερικανικές απαιτήσεις, χαρακτηρίζοντας τες υπερβολικές, ο Τραμπ εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων εβδομάδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: