Power of Innovation 2024: Μια βραδιά γεμάτη καινοτομία, τεχνολογία και νέες επιχειρηματικές ιδέες
- 25/10/2024, 13:32
- SHARE
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ετήσιο event του Fortune Greece «Power of Innovation». Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στον πολύ φιλόξενο και ζεστό χώρο του Ωδείου Αθηνών, ειδικά διαμορφωμένο για να φιλοξενήσει καλεσμένους και τιμώμενα πρόσωπα, ένα δυναμικό κοινό που ξεπέρασε τους 200 προσκεκλημένους είχε τη δυνατότητα να ακούσει πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις από ειδικούς, θεσμικά πρόσωπα και ανθρώπους των επιχειρήσεων. Στο προσκήνιο αυτή τη χρονιά, ως κύριος άξονας που «οδήγησε» τη συζήτηση κάθε πάνελ, ήταν η ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας στην εποχή της Tεχνητής Nοημοσύνης και στους τρόπους με τους οποίους δημόσιος τομέας και επιχειρήσεις προετοιμάζονται για τις ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές.
Παράλληλα η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στους πρωταγωνιστές της λίστας 40under40 2024, επιχειρηματίες που καινοτομούν και διακρίνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που βρέθηκαν στη σκηνή του Power of Innovation.
The future of Greek innovation
Στο πρώτο πάνελ της βραδιάς καλεσμένος ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος συζήτησε μαζί με τον Μάρκο Βερέμη, Συμπρόεδρο της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ, για το ψηφιακό «σήμερα» αλλά και το ψηφιακό «αύριο» του ελληνικού δημοσίου μέσω ανάπτυξης αλλά και δυναμικής εξέλιξης τεχνολογικών υποδομών και εφαρμογών.
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είπε χαρακτηριστικά για την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού του ελληνικού κράτους τα τελευταία πέντε χρόνια: «Η ψηφιακή πρόοδος που επετεύχθη σημειώθηκε μέσα στην πανδημία, σε καιρό “πολέμου”. Τώρα που είμαστε σε καιρό ειρήνης, μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση χρόνου να επανασχεδιάσουμε πολλές διαδικασίες».
Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση:
Leadership for the Digital Era
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Υφυπουργός Εσωτερικών, και η Ευγενία Μπόζου, Head of Government Affairs & Public Policy της Google για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Το πάνελ με θέμα την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ηγεσίας στην ψηφιακή εποχή, συντόνισε η Αναστασία Παρετζόγλου, Εxecutive Chair του Fortune Greece.
Η Υφυπουργός ξεκίνησε αναφέροντας τους νέους τομείς που πραγματοποιήθηκε η εισχώρηση ψηφιακών λειτουργικών εφαρμογών στο δημόσιο. Έκανε λόγο για τη στοχοθεσία μέσω ψηφιακού βοηθού, τη στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού και τη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου λειτουργικού μοντέλου.
Η Ευγενία Μπόζου μίλησε για πλήρη ευθυγράμμιση του οράματος του υπουργείου με εκείνο της Google, υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα της σωστής ανάλυσης του εκάστοτε προβλήματος για την επιλογή της κατάλληλης εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης, για να μη γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία αντιπαραγωγική.
Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση:
Investing in Disruption
Η συζήτηση μετατοπίστηκε στο επόμενο πάνελ, στο οποίο συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, CEO της EATE και Χάρης Μυγδάλης, Group Chief Digital Officer της Eurobank. Στη συζήτηση που συντόνισε ο Τάσος Ζάχος, CEO και Editor in Chief του Fortune Greece, ο Χρίστος Δήμας μίλησε για το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποκτήσει μια συνολικότερη προσέγγιση στο πώς μπορεί να γίνει πιο ελκυστική, όχι απλά για νεοφυείς επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα, αλλά για εκείνες που είναι έτοιμες να πρωταγωνιστήσουν στο παγκόσμιο επίπεδο».
Η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας για όσους διαθέτουν ένα σωστό στρατηγικό πλάνο, ενώ ο Χάρης Μυγδάλης μίλησε σχετικά με τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού-τραπεζικού συστήματος για επενδύσεις στην καινοτομία, κάνοντας αναφορά στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης – EGG από την Eurobank.
Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση:
Powering Enterprises for Digital Acceleration: The value of Data
Στο επόμενο πάνελ με συντονιστή τον Βασίλη Σαμούρκα, Managing Editor του Fortune Greece, τέθηκε το ζήτημα των δεδομένων για τις επιχειρήσεις, και των ψηφιακών εργαλείων για την αξιοποίησή τους. Ο Παναγιώτης Κουρής, CEO της Office Line είδε με θετική πρόσημο το πώς η πολιτεία έχει «αγκαλιάσει» την ψηφιακή μετάβαση, προειδοποιώντας για την ανάγκη ορθής ψηφιακής ασφάλειας. Ο Αλέξανδρος Μανιατόπουλος, CEO της Yodiwo, μίλησε για τη σημαντική διαφορά μεταξύ της παραδοσιακής Τεχνητής Νοημοσύνης με την Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς η δεύτερη μπορεί σε πραγματικό χρόνο να παράξει αποτελέσματα-απαντήσεις στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, έχοντας ένα τεράστιο ποσοστό ακρίβειας υποβοηθούμενο από την μηχανική μάθηση που έχει προηγηθεί. Τέλος, ο Σπύρος Σακελλαρίου, Group AI and Data Analytics Director της AUSTRIACARD HOLDINGS, μίλησε για τις «υβριδικές», όπως τις χαρακτήρισε, επιχειρήσεις και πώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα σε διαρκή συνεργασία με τους λεγόμενους AI agents.
Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση:
AI in Governance
Το επόμενο θέμα συζήτησης που συντόνισε ο Βασίλης Σαμούρκας, αποτέλεσε το παράδειγμα της χρήσης Τεχνητής Νοημοσύνης στο κτηματολόγιο. Ο Στέλιος Σακαρέτσιος, Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, μίλησε για τον τρόπο που η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μειώσει ακόμα και στο ένα έκτο ή και ακόμα παραπάνω τον χρόνο που απαιτείται για επίλυση απλών και σύνθετων γραφειοκρατικών προβλημάτων που υπάρχουν, περνώντας από την προϋπάρχουσα κατάσταση του «χαρτιού» στη νέα εποχή της τεχνολογίας.
Από την πλευρά του, ο Παύλος Κιτσανέλης, Public Sector Lead της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, μίλησε για τη συνεργασία της Microsoft με το Υπουργείο για τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων-βοηθών. Ένα έργο το οποίο απευθύνεται σε πολλές υπηρεσίες, όπως το Κτηματολόγιο και τον Τουρισμό.
Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση:
A roadmap for converting technology to value
Συνεχίζοντας τη βραδιά, τη σκυτάλη του συντονισμού πήρε και πάλι ο Τάσος Ζάχος, ο οποίος προσκάλεσε τον Χρήστο Νικολούδη, Founder και CEO της Mantis Business Innovation και τον Γιάννη Ορφανό, Senior Director του Last Mile Delivery του efood. Στο πάνελ συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους τα διαθέσιμα τεχνολογικά εργαλεία επηρεάζουν τις εταιρείες λιανικής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς: από την επιλογή των προμηθευτών, μέχρι τα διαδικαστικά των logistics και το online εμπόριο.
Ο Χρίστος Νικολούδης μίλησε για τα μοντέλα ανοιχτής καινοτομίας, τα οποία επισπεύδουν πολλές λειτουργικές διαδικασίες ακόμη και σε οργανισμούς που χαρακτηρίζονται πιο «δυσκίνητοι». Από την πλευρά του, ο Γιάννης Ορφανός μίλησε για το πώς η τεχνολογία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο κάθε λειτουργίας του efood, από την εφαρμογή για τα smartphones και τα τερματικά των pos των καταστημάτων, ως το σύστημα αλγορίθμων που επεξεργάζεται τις παραγγελίες.
Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση:
Cyber, Artificial Intelligence & Insurance Challenges
Περνώντας στο τελευταίο σκέλος των πάνελ της βραδιάς, στη σκηνή ανέβηκε ο Tάσος Χατζηθεοδοσίου, CEO της Mega Brokers, η Στέλλα Αγγελοπούλου, Partner – Head of Technology Intelligence & Performance της Grant Thornton και ο Kωνσταντίνος Στρουμπάκης, Founder & CEO της Apifon. Συντονιστής ήταν ο Παύλος Ευθυμίου, Partner του Fortune Greece.
Η Στέλλα Αγγελοπούλου μίλησε για το πόσο έχουν αυξηθεί τα μεγέθη τόσο των παραγόμενων δεδομένων, κάτι που «ανοίγει» ακόμα περισσότερες ευκαιρίες σε επίδοξους ψηφιακούς εγκληματίες, όσο και τα πεδία της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχουν επηρεαστεί από κυβερνοεπιθέσεις. Ο Τάσος Χατζηθεοδοσίου ανάφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η ειλικρινής επικοινωνία μεταξύ των εταιρειών και των πελατών τους για ζητήματα ψηφιακής ασφάλειας.
Τέλος, ο Κωνσταντίνος Στρουμπάκης, έφερε ως παράδειγμα μια προσωπική εμπειρία ψηφιακής παραβίασης, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η προνοητικότητα στο κομμάτι της ασφάλειας των επιχειρήσεων. Όπως, χαρακτηριστικά, είπε, η καλύτερη λύση σε όλες τις περιπτώσεις είναι η εταιρείες να μετατρέψουν τυχόν περιστατικά εισερχομένων κυβερνοεπιθέσεων σε ευκαιρίες, αφότου τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση:
Securing Your Business with AI as your partner
Κλείνοντας το φετινό Power of Innovation, o Παύλος Ευθυμίου συνομίλησε σε ένα firechat με τον Βασίλειο Κερμελή, Co-Founder και Chief Technology Officer της Cenobe Cyber Security. Αντικείμενο της συζήτησής τους αποτέλεσε η ορθή προετοιμασία των επιχειρήσεων για την ψηφιακή τους ασφάλειας. Ο Βασίλης Κερμελής, μέλος της φετινής λίστας 40 under 40 του Fortune Greece, εξήγησε στο κοινό μια πιο δυναμική πρακτική cyber security, την οποία χαρακτήρισε «επιθετική». Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, οι εταιρείες προστασίας παρέχουν στους πελάτες τους τα μέσα ελέγχου των αμυνών τους, καθώς και τα εργαλεία ταυτοποίησης των κενών ασφαλείας που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Παρακολουθήστε όλη τη συζήτηση:
Η εκδήλωση Power of Innovation έκλεισε με τον Τάσο Ζάχο και την Ρούλα Μπαχταλιά, Head of Venture Banking της Eurobank, οι οποίοι παρουσίασαν επί σκηνής τα πολύτιμα συμπεράσματα που προέκυψαν από την πολυετή δράση του προγράμματος EGG της τράπεζας, προβάλλοντας στο κοινό χαρακτηριστικά στοιχεία τα οποία συνοδεύουν την πρόσφατη πορεία του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Μίλησαν, επίσης, για το πόσο αλλάζει το τοπίο της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, τονίζοντας ότι η διαδικασία του scale up αποτελεί μια διαδρομή η οποία προσφέρει μεγάλη υπεραξία και στο startup οικοσύστημα αλλά και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Δείτε τα φωτογραφικά στιγμιότυπα των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν
Οι 40 under 40 στη σκηνή
Το Power of Innovation κορυφώθηκε με τη βράβευση των μελών της φετινής λίστας 40 under 40. Οι νέες και νέοι επιχειρηματίες που διακρίθηκαν για το 2024 ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν τα αναμνηστικά βραβεία τους και μίλησαν για τις εταιρείες τους και τα στοιχεία τα οποία τους κάνουν να διακρίνονται στο επιχειρείν.