«Πραγματικές εγγυήσεις» από την ΕΕ για να μείνει στη συμφωνία για τα πυρηνικά ζητά το Ιράν
- 09/05/2018, 14:52
- SHARE
Λίγες ώρες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, η IAEA επιβεβαιώνει ότι η Τεχεράνη τηρεί τις σχετικές με τον πυρηνικό τομέα δεσμεύσεις.
Το Ιράν συνεχίζει να τηρεί τις πυρηνικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατ΄εφαρμογήν της διεθνούς συμφωνίας με τις μεγάλες δυνάμεις, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που εποπτεύει την εφαρμογή της συμφωνίας, μία ημέρα αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ.
«Το Ιράν τελεί υπό το αυστηρότερο καθεστώς πυρηνικής επαλήθευσης στον κόσμο κατ΄εφαρμογήν της JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action), το οποίο αποτελεί σημαντικό κεκτημένο», δηλώνει ο επικεφαλής της IAEA Γιουκία Αμάνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα στην έδρα της Επιτροπής στη Βιένη. «Μέχρι σήμερα, η IAEA βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι σχετικές με τον πυρηνικό τομέα δεσμεύσεις εφαρμόζονται από το Ιράν», αναφέρει προσθέτοντας ότι η IAEA «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις» που αφορούν την συμφωνία.
Εν τω μεταξύ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αξίωσε σήμερα από τους Ευρωπαίους να δώσουν «πραγματικές εγγυήσεις» στο Ιράν για να του επιτρέψουν να παραμείνει στη συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.
«Τώρα λένε ότι θέλουν να συνεχιστεί η πυρηνική συμφωνία με τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες, δεν εμπιστεύομαι αυτές τις τρεις χώρες. Αν θέλετε να έχετε μια συμφωνία, τότε εξασφαλίστε πραγματικές εγγυήσεις, γιατί αύριο θα κάνουν το ίδιο με αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ», σημείωσε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, απευθυνόμενος προφανώς στους υπέρμαχους της διατήρησης της συμφωνίας, όπως ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί.
Αντιδρώντας χθες το βράδυ στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ για την αποχώρηση της χώρας του από την συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ιρανός πρόεδρος άφησε ανοιχτό ένα «παράθυρο» ευκαιρίας στις άλλες χώρες που υπέγραψαν την συμφωνία -Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία- για τη διάσωσή της, απειλώντας ωστόσο ταυτοχρόνως ότι το Ιράν θα ξαναρχίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που είχε αποδεχθεί να σταματήσει για 15 χρόνια βάσει της συμφωνίας αυτής.
«Αν επιτύχετε να εξασφαλίσετε εγγυήσεις (από την πλευρά των Ευρωπαίων) τις οποίες να μπορούμε να εμπιστευτούμε, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορείτε να συνεχίσετε την ίδια πορεία. Αν δεν επιτύχετε να εξασφαλίσετε μια τέτοιου είδους οριστική εγγύηση -και αμφιβάλλω πραγματικά ότι θα μπορέσετε να το κάνετε- τότε δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε έτσι», σημείωσε ο Χαμενεΐ.
Δείτε ακόμη: Η ΕΕ γυρίζει την πλάτη στον Τραμπ και δηλώνει ότι θα τιμήσει τη συμφωνία με το Ιράν
Καθ’όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην επίτευξη της συμφωνίας της Βιέννης, τον Ιούλιο του 2015, ο Χαμενεΐ προειδοποιούσε τους Ιρανούς διαπραγματευτές για τους Αμερικανούς συνομιλητές τους, κρίνοντας ότι δεν είναι άξιοι «εμπιστοσύνης». Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είχε κυρίως αξιώσει να δοθεί εγγύηση υπογεγραμμένη από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την οποία ωστόσο οι διαπραγματευτές δεν εξασφάλισαν ποτέ.
Ο Χαμενεΐ έκρινε σήμερα επί της ουσίας ότι η αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία δείχνει εκ των υστέρων ότι είχε δίκιο που προειδοποιούσε κατά της στάσης των Αμερικανών.
Κίνα: Όλες οι πλευρές να εφαρμόσουν τη συμφωνία
Τη λύπη της εξέφρασε η Κίνα αναφορικά με την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να εφαρμόσουν τη συμφωνία και να διατηρήσουν την ακεραιότητά της.
Ο Γκενγκ σημείωσε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή ενώ καταδεικνύει τη σημασία της επίλυσης κρίσιμων ζητημάτων με πολιτικά μέσα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως, στην παρούσα συγκυρία, η Κίνα καλεί όλες τις πλευρές να κινηθούν «σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη και συνολική κατάσταση με υπεύθυνο τρόπο, να επιμείνουν στην επίλυση και διαχείριση των διαφορών με πολιτικά και διπλωματικά μέσα και να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στον ορθό δρόμο της συνέχισης της εφαρμογής της συνολικής συμφωνίας».
«Η Κίνα θα τηρήσει μια αντικειμενική, δίκαιη και υπεύθυνη στάση, θα συνεχίσει το διάλογο και τις διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές και θα συνεχίσει να εργάζεται για τη διατήρηση και εφαρμογή της συνολικής συμφωνίας», δήλωσε.
Δείτε ακόμη:
Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που «χτυπήθηκαν» από την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν
Παγκόσμια ανησυχία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν
Η Σαουδική Αραβία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να γλιτώσει από μια παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση