Πρακτορείο Άργος: Ο Κωνσταντίνος Λαζαρίδης περιγράφει τη νέα σελίδα με «σύμμαχο» τον Βαγγέλη Μαρινάκη
- 16/12/2016, 13:08
- SHARE
Ο CEO του μεγαλύτερου πρακτορείου Τύπου στην Ελλάδα μιλάει στο Fortune για τους στόχους και τα νέα πεδία δραστηριότητας.
Συνέντευξη στον Τάσο Ζάχο
Το 2016 ήταν μια χρονιά με πολλές εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, που τελικά απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, οι εξελίξεις σε μεγάλους εκδοτικούς ομίλους, οι οποίοι δείχνουν να δοκιμάζονται όσο ποτέ, και η ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση του διαδικτύου στην ενημέρωση, είναι μόνο μερικά από τα γεγονότα που χαρακτηρίζουν τον ευρύτερο χώρο των media. Οι αλλαγές είναι πολλές και αναμένονται ακόμα περισσότερες σε ένα ρευστό περιβάλλον. Ειδικά όσον αφορά στον χώρο του τύπου, οι εκδότες είδαν και φέτος τις κυκλοφορίες των εφημερίδων να «συμπιέζονται» ακόμα περισσότερο σε μια χρονιά που έρχεται να προστεθεί σε μια οκταετία συνολικής πτώσης άνω του 60% του ημερήσιου και του περιοδικού τύπου στην Ελλάδα.
Αν κάποιος μπορεί να έχει τη συνολική εικόνα για την πορεία της αγοράς του τύπου στη χώρα μας, αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον επικεφαλής του μεγαλύτερου πρακτορείου τύπου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του πρακτορείου «Άργος», Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, μιλάει αποκλειστικά στο FortuneGreece.com για τις εφημερίδες και τους εκδότες στην Ελλάδα, για το πώς το πρακτορείο έμεινε «όρθιο» στην κρίση με δύσκολες αποφάσεις, για τα νέα πεδία δραστηριοποίησης και για τη συμμετοχή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά τη τελευταία ΑΜΚ, η οποία αλλάζει τα δεδομένα.
1) Πώς η μειωμένη κυκλοφορία των εφημερίδων έχει επηρεάσει τα Πρακτορεία Τύπου και συγκεκριμένα το Πρακτορείο Άργος;
Καταρχάς, πρέπει να αξιολογήσει κανείς τη συνολική κατάσταση, ώστε να την αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αισιοδοξία. Τα τελευταία επτά χρόνια με την επιβολή των επαναλαμβανόμενων οικονομικών μέτρων, έχει καταγραφεί μείωση – όπως γνωρίζετε – σε όλους τους κλάδους της χώρας μας. Στο χώρο μας, πρέπει να σας πω ότι σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, έχει καταγραφεί από το 2008 έως σήμερα, μείωση στην κυκλοφορία, τόσο του ημερήσιου Τύπου, όσο και του περιοδικού πάνω από 60%, ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο με αναπόφευκτες συνέπειες και για εμάς που είμαστε υγιής επιχείρηση αλλά και για τους εκδότες των εντύπων. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο τρόπος που επηρεάζεται η δραστηριότητά μας είναι αναμενόμενος. Όταν μειώνονται οι κυκλοφορίες και κατ’ επέκταση τα έσοδα των εκδοτών από τις πωλήσεις, μειώνονται και τα δικά μας έσοδα. Σε μία ελεύθερη αγορά, όταν η ζήτηση μειώνεται, μειώνεται και η προσφορά. Πρέπει να σας επισημάνω δε, ότι η επιβολή των capital controls τον Ιούνιο 2015 είχε και συνεχίζει να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Οι πρώτες ύλες για παράδειγμα, το χαρτί των πελατών μας, είναι εισαγόμενο προϊόν και οι προμηθευτές στο εξωτερικό «υποχρεώνουν» τους εκδοτικούς ομίλους να το αγοράζουν χωρίς περιθώρια πίστωσης. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι ανάγκες των πελατών μας να αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα, να αλλάζουν προτεραιότητες και να έχουν άμεση ανάγκη από ρευστό. Το Πρακτορείο Άργος επωμίζεται όλες αυτές τις συνέπειες. Συχνά, οι πιέσεις που δημιουργούνται στους εκδότες, έχουν ως αποτέλεσμα να υποχρεωνόμαστε να βρούμε άμεσα λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που δημιουργείται και που αντιμετωπίζουμε και εμείς οι ίδιοι και ταυτόχρονα να διασφαλίζουμε όσο μπορούμε από πλευράς μας μία ισορροπία. Όλα αυτά συντελούν στο να αλλάζουμε τις προτεραιότητές μας διαρκώς για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις. Θα ήθελα όμως στο σημείο αυτό, να τονίσω ότι όλο αυτό το διάστημα με όλες αυτές τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας μας, ως Άργος Α.Ε, ο στόχος μας είναι ο ίδιος και χωρίς εκπτώσεις. Είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να συνεχίσουμε με συνέπεια να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των εκδοτικών ομίλων της Ελλάδος που έχουμε ως πελάτες, αλλά και να προστατεύσουμε από τη δίνη της κρίσης και την οικογένειά μας, τους 300 εργαζόμενους που απασχολούμε.
2) Σε ποιες κινήσεις εκλογίκευσης έχει προχωρήσει το πρακτορείο τα τελευταία χρόνια της κρίσης;
Από το 1998 που ιδρύθηκε, το Πρακτορείο Αργος λειτουργούσε και λειτουργεί έως σήμερα λαμβάνοντας υπόψη το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας χωρίς στοιχεία υπερβολής, με ένα σχεδιασμό βασισμένο στο πλαίσιο του εφικτού και του μέτρου. Βεβαίως, όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα, κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συμβούν. Υποχρεωθήκαμε -δυστυχώς- να μειώσουμε και εμείς, όπως και πολλές άλλες υγιείς επιχειρήσεις, τις αποδοχές των εργαζομένων μας, κάτι που προσωπικά -και το λέω με κάθε ειλικρίνεια – δεν αισθάνθηκα καθόλου ευχάριστα όταν έπρεπε να το αποφασίσω, γιατί δεν θεωρούσα ότι εκλογικεύω καταστάσεις. Οι άνθρωποι που εργάζονται εδώ, δεν έπαιρναν ούτε υπέρογκους μισθούς ούτε είχαν «πλούσια προνόμια». Eίναι και οι ίδιοι αποδέκτες της συνολικής κατάστασης που βιώνει ο τόπος μας. Δεν θα το έλεγα λοιπόν, εκλογίκευση αλλά υποχρεωτική απόφαση και μάλιστα, εξαιρετικά δυσάρεστη και για το λόγο αυτό δεν έχω πάψει να εντείνω τις προσπάθειές μας για να βελτιωθεί η κατάσταση και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε διότι στην Αργος έχουμε όραμα, στόχο και θέληση. Και η θέλησή μας για το καλύτερο, είναι ακλόνητη.
3) Πώς σχολιάζετε τη συμμετοχή του Βαγγέλη Μαρινάκη με την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αργος ΑΕ;
Κάθε νέα συμμετοχή σε μία ανώνυμη εταιρεία, σηματοδοτεί και ένα νέο ξεκίνημα που αποσκοπεί στην ανάπτυξη, την επέκταση των δράσεων και τους στόχους της εκάστοτε εταιρείας. Πιστεύω άρα ότι η απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της Αργος Α.Ε μόνο θετική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφενός διότι πρόκειται για έναν επιχειρηματία που θεωρείται από τους κορυφαίους στο στίβο της παγκόσμιας ναυτιλίας, αφετέρου γιατί και στην Ελλάδα με ότι έχει καταπιαστεί δεν το φέρνει απλά εις πέρας ,αλλά το εξελίσσει. Επιπλέον, με την απόφασή του αυτή δεν σημαίνει ότι οι στόχοι μας άλλαξαν αλλά βρήκαν σύμμαχο και δεν σας κρύβω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος, καθώς πάντα πίστευα πως οι συμμαχίες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του υγιούς «επιχειρείν».
4) Ποιες είναι οι συνέργειες και τα νέα επιχειρηματικά πεδία στα οποία μπορεί να δραστηριοποιηθεί το Πρακτορείο;
Το ισχυρό δίκτυο που έχουμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, μας επέτρεψε να δραστηριοποιηθούμε και σε άλλους τομείς. Παρακολουθώντας την εξέλιξη και τις ανάγκες της αγοράς, δημιουργήσαμε την «Interkiosk», η οποία χρησιμοποιώντας το Δίκτυο της Αργος Α.Ε και την ηλεκτρονική πλατφόρμα (eshop), φροντίζει να προμηθεύει σε 8.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, – αποκλειστικής διάθεσης – προϊόντα, άριστης ποιότητας όπως σνακ, χυμούς, κρουασάν, καραμέλες μέχρι Steam Cards (κάρτες gaming), κάρτες κινητής τηλεφωνίας… ακόμη και ηλεκτρονικά gadgets.
5) Πώς σχολιάζετε την αγορά διανομής τύπου. Κατά καιρούς έχουν ακουστεί σενάρια και για τρίτο πρακτορείο τύπου. Μπορεί να επιβιώσει στην αγορά;
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά, αλλά δεν έχω κάποια ένδειξη σήμερα για την ύπαρξη ενός τρίτου πρακτορείου. Σε κάθε περίπτωση, είτε αυτό συμβεί είτε όχι, δεν είμαι της λογικής του μονοπωλίου. Ποτέ δεν ήμουν. Αλίμονο στην ελεύθερη αγορά να πιστεύει κανείς στη λογική αυτή, πολύ απλά γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιο προϊόν ή υπηρεσία που θα διαφοροποιεί τις εταιρείες μεταξύ τους και είμαι της άποψης ότι όλα μπορούν να συνυπάρχουν όταν η πολιτική της κάθε εταιρείας …δεν αυτοδιώκεται από ολοκληρωτικές εξουσιαστικές διαθέσεις.
6) Συμφωνείτε με την άποψη ότι παρά την ενίσχυση του διαδικτύου, οι εφημερίδες δεν θα πεθάνουν ποτέ; Πώς βλέπετε το μέλλον του κλάδου;
Αντίθετα με αυτό που φαίνεται, θεωρώ ότι ναι, θα υπάρχουν εφημερίδες και χαίρομαι που με ρωτάτε. Και αυτό γιατί πιστεύω ότι πάντα οι άνθρωποι επιζητούν ένα συνδετικό κρίκο με το παρελθόν και με την παράδοση. Και οι εφημερίδες, όπως και κάθε έντυπο, το υπερασπίζονται αυτό γιατί έχει τη δυνατότητα να μένει στο χρόνο άθικτο. …Μην ξεχνάμε ότι η λέξη «κείμενο» προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «κείμαι», που σημαίνει βρίσκομαι διαρκώς, αντέχω στο χρόνο! Επιπρόσθετα, δεν πιστεύω ότι υπάρχει σπίτι που να μην έχει «φιλοξενήσει» κάποια στιγμή μία εφημερίδα, ανεξαρτήτως αν έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι συμβαίνει γύρω του μέσω διαδικτύου. Βεβαίως, το internet λειτουργεί σήμερα ως βασική πηγή πληροφόρησης αλλά τα κείμενα που φιλοξενεί δεν κερδίζουν τη ρευστότητα στο χρόνο, όπως συμβαίνει με τις εφημερίδες και με όλα τα έντυπα. Γι’ αυτό λοιπόν θεωρώ ότι θα υπάρχουν πάντα εφημερίδες και πάντα βιβλία.
7) Πώς σχολιάζετε το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο μετά την απόφαση του ΣτΕ που θεώρησε αντισυνταγματικό το σχετικό νόμο της Κυβέρνησης;
Δεν μπορώ να κρίνω σε καμία περίπτωση τις αποφάσεις ούτε της Κυβέρνησης ούτε του ΣτΕ. Δεν είμαι πολιτικός, ούτε συνταγματολόγος για να έχω τεκμηριωμένη άποψη. Δεν θεωρώ ευχάριστο με τόσο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας, να προστίθεται και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Πιστεύω στη Δημοκρατία και τις Αξίες της και ευελπιστώ σύντομα να λήξουν όλα όπως προβλέπουν οι Νόμοι και το Σύνταγμα.
8) Πόσο αισιόδοξος είστε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Αν βάζατε έναν τίτλο για το 2017 ποιος θα ήταν αυτός;
Δηλώνω συγκρατημένος και αυτό γιατί δεν μου αρέσει να εθελοτυφλώ. Η χώρα μας έχει πολλά μέτωπα ανοικτά και οι συμπολίτες μας καθημερινά παλεύουν για την επιβίωσή τους. Το Ασφαλιστικό, τα λουκέτα των επιχειρήσεων, η ανεργία και οι συνεχείς αξιολογήσεις συντελούν στο να μην υπάρχει αισιοδοξία. Για το 2017 θα σας έβαζα τίτλο «Πολλή προσπάθεια και μόνο θέληση», γιατί μόνο η προσπάθεια και η θέληση, μπορούν να μας πάνε παρακάτω.