Πράσινη Ενέργεια: Όλο και πιο ελκυστική η Ελλάδα για επενδύσεις

Πράσινη Ενέργεια: Όλο και πιο ελκυστική η Ελλάδα για επενδύσεις
Photo: pixabay.com
Τα ρεκόρ και η κατάταξη της Ελλάδας μεταξύ 40 χωρών σύμφωνα με την εξαμηνιαία έρευνα της ΕΥ.

Mε διπλασιασμό της χωρητικότητας εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας τα τελευταία 4 χρόνια και με την πράσινη ενέργεια να αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας η Ελλάδα εδραιώνεται μεταξύ των χωρών με την μεγαλύτερη ελκυστικότητα επενδυτικών ευκαιριών σε ΑΠΕ.

Έχοντας αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα του ρυθμιστικού πλαισίου, βασικές προτεραιότητες αποτελούν σήμερα η ενίσχυση του δικτύου, η στροφή στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, οι επενδύσεις στα συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση) και άλλες τεχνολογίες αλλά και η δημιουργία νέας ηλεκτρικής ζήτησης όπως με τα ηλεκτρικά οχήματα, τα κέντρα δεδομένων ή τον εξηλεκτρισμό των λιμανιών. Εξάλλου, χωρίς αποθήκευση ενέργειας και αύξηση της κατανάλωσης πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, οι ΑΠΕ δεν είναι βιώσιμες. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα προσθέτει ετησίως πάνω από 1GW νέα ισχύ ενώ το 2023, μια χρονιά ρεκόρ, συνδέθηκαν φωτοβολταϊκά 1,4GW σε σύνολο σταθμών ΑΠΕ 1,9GW. Συνυπολογίζοντας την παραγωγή των υδροηλεκτρικών έργων η συνολική πράσινη ενέργεια έφτασε το 2023 στις 25 TWh καλύπτοντας το 57% του ενεργειακού μείγματος.

Σύμφωνα με ανάλυση της ΕΥ για την ελκυστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (RECAI), ΗΠΑ, Κίνα και Γερμανία διατηρούν τις τρεις πρώτες θέσεις στον γενικό δείκτη, με την Ελλάδα να έχει αναδειχθεί στην 16η από 18η πριν έξι μήνες, μεταξύ 40 χωρών που παρακολουθεί η ΕΥ στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI). Διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων αγορών για τις ΑΠΕ, καθώς ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πράσινη ενέργεια: Η ανάπτυξη των PPAs

Η έκθεση σχολιάζει, επίσης, τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας όσον αφορά τις διμερείς συμβάσεις αγοράς ενέργειας (Power Purchase Agreements – PPAs), με τη χώρα να σκαρφαλώνει από την 26η στην 21η θέση του σχετικού δείκτη. Αν και ο αριθμός των συμφωνιών στην Ελλάδα παραμένει σχετικά μικρός, η αναδυόμενη αγορά των εταιρικών PPAs παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης. Πρόκειται για μια αγορά όπου κυριαρχούν τα έργα ηλιακής ενέργειας που αξιοποιούν στο έπακρο την ηλιοφάνεια, με μικρότερη συμμετοχή της επίγειας αιολικής ενέργειας. Όπως και σε πολλές άλλες αγορές, οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι και οι όμιλοι πληροφορικής κυριαρχούν στη λίστα των αγοραστών, ωστόσο, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι ενδιαφέρον ότι υπεγράφησαν, επίσης, PPAs από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στοίχημα οι στόχοι της COP28

Παγκοσμίως, παρά την περσινή αύξηση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, που έφθασαν τα 1,8 τρισ. δολ., περιλαμβανομένων 660 δισ. δολ. για ΑΠΕ, οι επενδύσεις εξακολουθούν να υπολείπονται αυτών που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της COP28, για τριπλασιασμό της χωρητικότητας εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, έως το 2030. Η συμφόρηση στα δίκτυα και το υψηλό κόστος κεφαλαίου, δυσχεραίνουν, επίσης, την πρόοδο, τη στιγμή που απαιτείται επιτάχυνση του ρυθμού των επενδύσεων.

Η αποθήκευση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες (BESS), μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας δικτύου, η οποία έχει πλέον λάβει μεγάλες διαστάσεις σε πολλές ώριμες αγορές.

Στη νέα κατάταξη της EY για τις ελκυστικότερες αγορές για επενδύσεις BESS, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, με την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν. Για την περίοδο 2023-2030, η ανάπτυξη των BESS παγκοσμίως προβλέπεται να τετραπλασιαστεί, φτάνοντας τα 572 GW/1.848 GWh.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: