Πράσινη «επανάσταση»: Η καθαρή ενέργεια σαρώνει στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Πράσινη «επανάσταση»: Η καθαρή ενέργεια σαρώνει στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ
Photo: pixabay.com
Οι θέσεις εργασίας στην πράσινη ενέργεια αυξήθηκαν με ρυθμό 4,2%, προσθέτοντας 142.000 νέες θέσεις από το 2022.

Η στρατηγική της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είχε ως αποτέλεσμα μια αξιοσημείωτη αύξηση στις θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το 2023.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις εργασίας στην πράσινη ενέργεια αυξήθηκαν με ρυθμό 4,2%, προσθέτοντας 142.000 νέες θέσεις από το 2022. Αυτός ο ρυθμός αύξησης είναι διπλάσιος σε σύγκριση με την αύξηση κατά 2% στις θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, όπως ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας σε πρόσφατη έκθεσή του.

Οι μισές από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην ενεργειακή βιομηχανία των ΗΠΑ το 2023 σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια, με τον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των logistics τους να παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη. Η ηλιακή ενέργεια και η αιολική ενέργεια, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν λόγω των υψηλών επιτοκίων, κατέγραψαν αύξηση 5,3% και 4,5% αντίστοιχα στις θέσεις εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά, η ετήσια έκθεση παρακολούθησε τις θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια, εντοπίζοντας 28.000 νέες θέσεις εργασίας σε εργοστάσια ηλιακής ενέργειας και μπαταριών, λιμάνια υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και αποθήκες προϊόντων καθαρής ενέργειας.

Ο νόμος του 2022 για τη μείωση του πληθωρισμού συνέβαλε στην κατασκευή νέων εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών και μπαταριών, προωθώντας επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίνοντας κίνητρα για την υιοθέτηση τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών άνθρακα.

Το Αϊντάχο πρωτοστατεί στην απασχόληση στην καθαρή ενέργεια το 2023, με ρυθμό αύξησης 7,7%, ενώ ακολουθούν το Τέξας με 6% και το Νέο Μεξικό με 5,9%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: