Βίντεο: Πρασινίζουν οι οδοί Πανεπιστημίου και Πατησίων
- 13/02/2014, 14:45
- SHARE
Για την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας θα διατεθούν 78, εκατ. ευρώ - Τι προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ.
Έπεσαν οι υπογραφές την Τετάρτη για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την ανάπλαση του κεντρικού άξονα της Αθήνας, την επέκταση του τραμ, αλλά και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα συνοδεύουν τα έργα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που υπέγραψε ο ΥΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, θα καλυφθεί από εγχώριους και κοινοτικούς πόρους μέσω ΕΣΠΑ και ανέρχεται σε 78.500.000 ευρώ. Οι οδοί Πανεπιστημίου και Πατησίων (μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο) μετατρέπονται σε πράσινους δρόμους για μεικτή κυκλοφορία πεζών, ποδηλάτων, του τραμ, ταξί και οχημάτων τροφοδοσίας.
Συνολικά η νέα γραμμή του τραμ θα έχει έντεκα στάσεις και θα συνδέει το Σύνταγμα με την πλατεία Αιγύπτου, ενώ ξηλώνεται ξανά εκ βάθρων η πλατεία Ομονοίας, ώστε να γίνει πράσινη, στο πλαίσιο της αστικής παρέμβασης ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας.
Ειδικότερα προβλέπεται ανασχεδιασμός της πλατείας Ομονοίας από την οδό Πατησίων έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ώστε το Σύνταγμα και η Ομόνοια να αποτελούν δύο πράσινες αστικές πλατείες, ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης θα φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο με δυνατότητες στάσης και παραμονής.
Επίσης προβλέπεται ανασχεδιασμός του δημόσιου χώρου μεταξύ των οδών Ακαδημίας και Σταδίου, καθώς και ανασχεδιασμός της Λεωφόρου Αμαλίας και της οδού Πατησίων μέχρι την πλατεία Αιγύπτου με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό. Επίσης ανασχεδιασμός της οδού Κοραή ως ελεύθερου δημόσιου χώρου, με τη γραμμικότητά της να τονίζει την οπτική σύνδεση με την Τριλογία. Ακόμα στο πλαίσιο της ανάπλασης θα γίνει εισαγωγή υδάτινων στοιχείων στις πλατείες Ομονοίας και Δικαιοσύνης, στην Κοραή και στο χώρο εμπρός από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Οι βασικές αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο είναι:
*Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία της επηρεαζόμενης περιοχής και την επίτευξη των στόχων του έργου.
*Ανασχεδιασμός της δημόσιας συγκοινωνίας, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση της πρόσβασης στο κέντρο με δημόσια μέσα μεταφοράς.
*Ανασχεδιασμός της πλατείας Ομονοίας από την οδό Πατησίων έως την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, ώστε το Σύνταγμα και η Ομόνοια να αποτελούν δύο πράσινες αστικές πλατείες, ενώ η πλατεία Δικαιοσύνης να φιλοξενεί δραστηριότητες σε ένα σκιασμένο προαύλιο με δυνατότητες στάσης και παραμονής.
*Ανασχεδιασμός της οδού Κοραή ως ελεύθερου δημόσιου χώρου, με τη γραμμικότητά της να τονίζει την οπτική σύνδεση με την Τριλογία.
*Εισαγωγή υδάτινων στοιχείων στις πλατείες Ομονοίας και Δικαιοσύνης, στην Κοραή και στο χώρο εμπρός από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
*Διαμόρφωση ενός συνεκτικού δικτύου πρασίνου που θα ενώνει τον δημόσιο χώρο προς κάθε κατεύθυνση, με επίκεντρο την Πανεπιστημίου, στην οποία το πράσινο θα προσδίδει τον χαρακτήρα γραμμικού αστικού πάρκου με επιμέρους πράσινα «αστικά δωμάτια».
*Αειφόρος διαχείριση νερών μέσω της αξιοποίησης ομβρίων για την άρδευση του πρασίνου.