«Πράσινο φως» από την Κομισιόν στον ελληνικό προϋπολογισμό
- 19/10/2018, 20:33
- SHARE
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται μεταξύ των χωρών για τις οποίες ζητήθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις στα προσχέδια που κατέθεσαν.
Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που έλαβαν επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τους που κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας.
Εκτός από την Ιταλία επιστολές έλαβαν σήμερα: η Γαλλία, η Ισπανία, η Σλοβενία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο.
Οι επιστολές έχουν τώρα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Επιτροπής.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Οικονομικών έστειλε στην Κομισιόν προσάρτημα με συμπληρωματικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2019.
Το προσάρτημα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτό περιγράφονται με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση μέσα στο 2019. Ουσιαστικά συμπληρώνει τον Προϋπολογισμό που εστάλη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες προβλέποντας την μη μείωση των συντάξεων, την μη εφαρμογή των αντίμετρων του 2017 και την εφαρμογή των παροχών της ΔΕΘ υπολογίζοντας την αξία τους στα 1,1 δισ. ευρώ.
«Διευκρινίσεις» για τον προϋπολογισμό της ζητά από τη Γαλλία Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα και επισήμως «διευκρινίσεις» από τη Γαλλία για τον προϋπολογισμό της για το 2019, που θεωρείται ότι δεν τηρεί κατά γράμμα τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μια κατάσταση που ωστόσο είναι λιγότερο σοβαρή από εκείνη της Ιταλίας.
Σε επιστολή της προς τη γαλλική κυβέρνηση η Κομισιόν εκφράζει τον φόβο ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση του χρέους είναι ανεπαρκείς και ζητά περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό.
Η περίπτωση της Γαλλίας είναι διαφορετική από εκείνη της Ιταλίας, ο πρϋπολογισμός της οποίας ενδέχεται να απορριφθεί από τις Βρυξέλλες. Η Ρώμη δεν κατηγορείται για «ανεπαρκείς» προσπάθειες, αλλά για σκόπιμη απόκλιση από τους κανόνες σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και το έλλειμμα.
Το έλλειμμα της Γαλλίας, η οποία βγήκε πέρσι από τη λεγόμενη «διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος» εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2019 στο 2,8% του ΑΕΠ, θα βρίσκεται δηλαδή κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ. Ένα άλλο κριτήριο όμως θεωρείται καθοριστικό για τις Βρυξέλλες: η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος που το 2019 θα βρίσκεται στο 98,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Παρίσι. Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Γαλλία πρέπει να το μειώσει κατά 0,6 της μονάδας το 2019, όμως ο προϋπολογισμός που παρουσιάσε η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει μείωση που δεν θα ξεπεράσει το 0,3%.