«Πράσινο φως» για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία
- 01/03/2014, 18:59
- SHARE
Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Η ρωσική Άνω Βουλή ζητά την ανάκληση του Ρώσου πρέσβη από την Ουάσινγκτον.
Με ομόφωνη απόφαση το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαιτίας της -όπως ο ίδιος είπε- «εξαιρετικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία και της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος».
Το αίτημα, που ικανοποιήθηκε προβλέπει άδεια χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή». Στο σχετικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται μόνο η χερσόνησος της Κριμαίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων και η συζήτηση και ψηφοφορία στην Άνω Βουλή προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση.
«Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή», ανέφερε νωρίτερα η σχετική ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου που δημοσιεύτηκε από το Κρεμλίνο. Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρά.
«Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο»,δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα. «Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.
Η ρωσική Άνω Βουλή ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας από τις ΗΠΑ κι αυτό γιατί ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «υπερέβη μια κόκκινη γραμμή και ταπείνωσε τον ρωσικό λαό όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει κόστος για τη Μόσχα», εξήγησε ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιούρι Βορόμπεφ.
Διαβάστε ακόμη: Η Μόσχα ξαναμοιράζει την «τράπουλα» στην Ουκρανία
Στο Κίεβο ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ενώ για τις ραγδαίες εξελίξεις πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Ουκρανία, Ρόμπερτ Σέρι, δήλωσε σήμερα ότι ματαίωσε την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης που έχει προκύψει και καθιστά οποιαδήποτε επίσκεψη σε αυτήν την περιοχή αδύνατη.
Στην Ουκρανία σπεύδει αύριο το πρωί ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση, «μέσω της διπλωματίας», στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην χώρα. Στο πλαίσιο αυτό «θα συναντηθεί με τους προσωρινούς αρχηγούς της Ουκρανίας», αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Εξάλλου, σήμερα το πρωί ο Βρετανός ΥΠΕΞ τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογο του Σεργκεί Λαβρόφ σε μια προσπάθεια «να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης» και ζήτησε από τον ομόλογο του, «η Ρωσία να σεβαστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».
Νωρίτερα σήμερα, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει πως η Μόσχα είχε στείλει τις τελευταίες ημέρες περίπου 6.000 στρατιώτες στην νοτιοανατολική περιφέρεια της Κριμαίας. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας το πρωί είχε κάνει έκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης, λέγοντας πως δεν επιθυμεί την «στρατιωτική απάντηση στις προκλήσεις» της Ρωσίας.
Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.
Διαβάστε ακόμη: Ομπάμα: «Οποιαδήποτε παρέμβαση στην Ουκρανία θα έχει κόστος»
Πολυπληθής διαδήλωση και τραυματίες στο Χάρκοβο
Με τα συνθήματα «Ρωσία, βοήθησε μας» και «Μην αγγίζετε το Χάρκοβο», χιλιάδες φιλορώσοι πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στο Χάρκοβο της Ουκρανίας. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν η διαδήλωση εξελίχθηκε σε εισβολή και κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της τοπικής κυβέρνησης. Στο περιθώριο της διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης, στην οποία συμμετείχαν τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι, σημειώθηκαν συγκρούσεις και ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ εκτοξεύονταν επίσης πέτρες και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Περίπου 300 διαδηλωτές επιτέθηκαν στο τοπικό κυβερνείο όπου ήταν ταμπουρωμένοι οι υποστηρικτές των νέων, φιλοευρωπαϊκών αρχών της Ουκρανίας. Το κατέλαβαν και ύψωσαν τη ρωσική σημαία, δίπλα στην ουκρανική.
Διαβάστε ακόμη: Η Δούμα καλεί τον Πούτιν να αναλάβει δράση στην Κριμαία