Πραξικόπημα σε εξέλιξη στη Μιανμάρ- Στρατιώτες μπροστά στο δημαρχείο της Γιανγκόν
- 01/02/2021, 09:03
- SHARE
Μπροστά στο δημαρχείο της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, βρίσκονται τουλάχιστον δέκα στρατιώτες, ενώ στην περιοχή έχουν φθάσει πολλά οχήματα των ενόπλων δυνάμεων.
Στρατιώτες αναπτύχθηκαν μπροστά στο δημαρχείο της Γιανγκόν, της μεγαλύτερης πόλης της Μιανμάρ, τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα, μετά τη σύλληψη της επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του προέδρου της χώρας Ουίν Μιντ και άλλων ηγετικών στελεχών του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, του κυβερνώντος κόμματος, από τις ένοπλες δυνάμεις.
Εκτυλίσσεται πραξικόπημα
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μπροστά στο κτίριο του δήμου βρίσκονται τουλάχιστον δέκα στρατιώτες, ενώ στην περιοχή έχουν φθάσει πολλά οχήματα των ενόπλων δυνάμεων.
Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μοιάζει να έχει διακοπεί στη χώρα. Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος είπε νωρίτερα ότι προφανώς εκτυλίσσεται στρατιωτικό πραξικόπημα, προσθέτοντας πως ανέμενε να συλληφθεί και ο ίδιος.
Συνελήφθησαν ο πρόεδρος της χώρας και η επικεφαλής της κυβέρνησης
Η κρατική τηλεόραση της Μιανμάρ ανέφερε νωρίς σήμερα μέσω Facebook ότι αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα και αδυνατεί να εκπέμψει.
Οι τηλεφωνικές γραμμές στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της ασιατικής χώρας είχαν διακοπεί.
Νωρίτερα, η de facto επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ο πρόεδρος της χώρας Ουίν Μιντ και άλλα κορυφαία στελέχη του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία «συνελήφθησαν» σε εφόδους των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος.
Κλιμακούμενη ένταση
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της κλιμακούμενης, εδώ και αρκετές ημέρες, έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους στρατηγούς, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία για την εκδήλωση στρατιωτικού πραξικοπήματος μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες το επιτελείο ερίζει ότι έγινε νοθεία.
Η Αούνγκ και άλλοι έχουν τεθεί υπό κράτηση στην πρωτεύουσα και «υποθέτουμε ότι ο στρατός προχωρά σε πραξικόπημα», είπε ο Μίο Νιούν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, εκτιμώντας πως πρόκειται να συλληφθεί και αυτός. «Θέλω να πω στους υποστηρικτές μας να μην αντιδράσουν με απερισκεψία και θέλω να τους πω να τηρήσουν τον νόμο», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δεν απάντησε σε τηλεφωνήματα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters για να του ζητηθεί σχόλιο.
Προειδοποίηση από Δύση και ΗΠΑ
Ο στρατός της Μιανμάρ δεν απέκλεισε ρητά την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε πραξικόπημα προκειμένου να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, κατά τις οποίες το κυβερνών κόμμα υποστήριξε ότι κατήγαγε συντριπτική νίκη.
Χθες Κυριακή, μία ημέρα προτού συγκληθεί το νέο κοινοβούλιο, διαβεβαίωνε πως παραμένει «προσηλωμένος» στη δημοκρατία.
Την Παρασκευή, δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ, προειδοποίησαν με κοινή ανακοίνωσή τους ότι θα εναντιωθούν σε «κάθε απόπειρα να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών» του Νοεμβρίου ή να «εμποδιστεί η μετάβαση της Μιανμάρ στη δημοκρατία».
Η Ινδονησία καλεί όλα τα μέρη να σεβαστούν τις δημοκρατικές αρχές
Η διπλωματία της Ινδονησίας απηύθυνε έκκληση σήμερα προς όλα τα μέρη στη Μιανμάρ να εμείνουν στην τήρηση των δημοκρατικών αρχών και του Συντάγματος, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό και τις συλλήψεις της επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι και πολλών άλλων πολιτικών.
«Η Ινδονησία υπογραμμίζει επίσης ότι όλες οι διαφωνίες για τα εκλογικά αποτελέσματα πρέπει να επιλύονται στο πλαίσιο των υπαρχόντων νομικών μηχανισμών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ινδονησίας.
Ακόμη, το υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και να τηρηθούν οι αρχές του καταστατικού χάρτη του Συνδέσμου των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).
ΕΕ, Βρετανία και Ιαπωνία καταδικάζουν το πραξικόπημα και ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καταδίκασε «έντονα» με ανάρτησή του στο Twitter το πραξικόπημα στην Μιανμάρ, όπου ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι καταλαμβάνει την εξουσία, και ζήτησε την απελευθέρωση «όλων όσοι συνελήφθησαν παρανόμως».
«Καταδικάζω έντονα το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και καλώ τους στρατιωτικούς να απελευθερώσουν όλους όσοι συνελήφθησαν παρανόμως σε επιδρομές σε όλη τη χώρα. Το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να γίνει σεβαστό και η δημοκρατική διαδικασία να αποκατασταθεί», τόνισε ο Μισέλ.
«Ο λαός της Μιανμάρ θέλει δημοκρατία. Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό του», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επίσης στο Twitter.
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι καταδικάζει το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και πρόσθεσε ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι η Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλοι πολιτικοί ηγέτες που συνελήφθησαν.
«Καταδικάζω το πραξικόπημα και την παράνομη σύλληψη πολιτών, περιλαμβανομένης της Αούνγκ Σαν Σου Κι, στη Μιανμάρ», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter. «Η ψήφος του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή και οι πολιτικοί ηγέτες να αφεθούν ελεύθεροι», πρόσθεσε.
«Οι δημοκρατικές επιθυμίες του λαού της Μιανμάρ πρέπει να γίνουν σεβαστές και να συγκληθεί εκ νέου ειρηνικά η Εθνοσυνέλευση», επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.
Εξάλλου η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κάλεσε σήμερα τους στρατιωτικούς στη Μιανμάρ να αφήσουν ελεύθερη τη Σου Κι και να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία στη χώρα.
«Ζητάμε την απελευθέρωση των συλληφθέντων, περιλαμβανομένης της συμβούλου του κράτους Αούνγκ Σαν Σου Κι η οποία συνελήφθη σήμερα», ανακοίνωσε το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο κάλεσε «τον εθνικό στρατό να αποκαταστήσει άμεσα το δημοκρατικό, πολιτικό σύστημα» στη Μιανμάρ.