Πρεμιέρα χειμερινών εκπτώσεων στη σκιά νέου κύματος ανατιμήσεων
- 08/01/2024, 09:42
- SHARE
Εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων καλλιεργώντας προσδοκίες στον εμπορικό κόσμο για τόνωση εσόδων, την ώρα που οι διαταραχές στη διεθνή αγορά προμηνύουν νέο κύμα ανατιμήσεων για το 2024.
Eιδικότερα, μετά την ικανοποιητική -όπως χαρακτηρίζεται από μεγάλη μερίδα επιχειρηματιών- εορταστική κίνηση στα καταστήματα, διεθνείς αλυσίδες όπως η Zara και τα άλλα σήματα του χαρτοφυλακίου της Inditex, η σουηδική H&M, καθώς και πολυκαταστήματα, μεγάλοι οίκοι μόδας και καλλυντικών εγκαινίασαν την εκπτωτική σεζόν με προσφορές ενώ από σήμερα όλη η αγορά προσφέρει μειωμένες τιμές σε χειμερινά είδη. Η σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας εκτιμάται ότι θα δώσει κίνητρο για αγορές στους καταναλωτές τονώνοντας τη ζήτηση και σε περιοχές εκτός του κέντρου της πρωτεύουσας και επαρχιακές αγορές, όπου παρατηρήθηκε υστέρηση κατά την Χριστουγεννιάτικη αγορά. Στοιχεία εμπορικών συλλόγων δείχνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες αγοράστηκαν περισσότερα είδη χαμηλότερης τιμής για δώρα συγκριτικά με πέρυσι αλλά ξοδεύτηκαν περισσότερα χρήματα, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού ενώ η εμπορική κίνηση αποδεικνύεται ανθεκτική.
Συνολικά, η κίνηση στην αγορά την πρόσφατη εορταστική περίοδο μοιάζει να ομαλοποιείται μετά από μια μακρά περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων, με το μερίδιο των επιχειρήσεων με υψηλότερες πωλήσεις να υπερβαίνει το αντίστοιχο περσινό και τις πωλήσεις σε τρόφιμα και δώρα να καταγράφουν ισχυρότερη άνοδο από τον μέσο όρο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ. Διαπιστώνει ότι οι σωρευτικές πληθωριστικές πιέσεις και η συμπίεση του κέρδους είχαν ως αποτέλεσμα φθηνότερα προϊόντα να διακινούνται περισσότερο. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι κατά τη φετινή εορταστική περίοδο σχεδόν 3 στις 10 επιχειρήσεις (29%) σημείωσαν υψηλότερες πωλήσεις συγκριτικά με πέρυσι ενώ το 41% των επιχειρήσεων παρέμεινε στα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στις τιμές και το αυξημένο λειτουργικό κόστος οδήγησαν σχεδόν 4 στις 10 επιχειρήσεις (38%) να πραγματοποιήσουν προσφορές και εκπτώσεις ακόμα και κατά την εορταστική περίοδο. Ειδικότερα, το 72% των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε εκπτώσεις, υιοθέτησαν ποσοστό που κυμάνθηκε από 11% έως 30%.
Οι προβλέψεις για το ταμείο των χειμερινών εκπτώσεων
Αναφορικά με το ταμείο στο τέλος της χρονιάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης προέβλεψε τζίρο πάνω από 4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο ενώ για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024, που περιλαμβάνει τις εκπτώσεις, εκτιμά ότι ο τζίρος του λιανεμπορίου θα ξεπεράσει τα περίπου 6 δισ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Από την πλευρά της ΕΣΕΕ διαπιστώνεται ότι οι προκλήσεις και η ρευστότητα στην αγορά καθιστά τις επιχειρήσεις επιφυλακτικές σχετικά με τις προβλέψεις των πωλήσεων για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2024. Οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν πως οι εν λόγω πωλήσεις θα κινηθούν σε μέτρια επίπεδα, ενώ μία στις τέσσερις (24%) αναμένει επιδείνωση.
Σημειώνεται ότι η εκπτωτική περίοδος θα έχει διάρκεια 8/1/2024 έως 29/2/2024 ενώ τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024.
Οι αβεβαιότητες ενόψει κύματος ανατιμήσεων
Στο προσεχές διάστημα μένει να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις, που περιορίζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, έχουν οδηγήσει και σε αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων ανάγοντας τις χειμερινές εκπτώσεις σε κρίσιμη περίοδο για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Αν και οι παράγοντες της αγοράς εμφανίζονται αισιόδοξοι για την έκβαση της σεζόν θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτωπο της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα καλά κρατεί. Εν αναμονή των στοιχείων που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 12 Ιανουαρίου για τον πληθωρισμό (προσωρινά στοιχεία της Eurostat αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αυξήθηκε σε 3,7% σε ετήσια βάση από 2,9% το Νοέμβριο), σημειώνεται ότι στελέχη της αγοράς τροφίμων και εταιρείες στατιστικών μελετών έχουν προειδοποιήσει για νέο κύμα ανατιμήσεων από το 2024. Υπενθυμίζεται ότι η Circana στο πλαίσιο του 14ου συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ, προέβλεψε ότι οι ανατιμήσεις το 2024 θα κυμανθούν στο 4,5% στο σύνολο των ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs), από 7,3% το 2023 επιβαρύνοντας κυρίως τρόφιμα και απορρυπαντικά και δευτερευόντως προϊόντα προσωπικής υγιεινής και φροντίδας.
Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι νέες αβεβαιότητες για μετακύλιση της αύξησης του μεταφορικού κόστους στα προϊόντα, λόγω της αύξησης των ναύλων, αναδύει η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι τιμές για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, που είχαν επιστρέψει σε επίπεδα κανονικότητας μετά την διαταραχή στην πανδημία, έχουν βρεθεί και πάλι στα ύψη. Η μείωση της χωρητικότητας και οι μεγαλύτερες διαδρομές που εξαναγκάζονται να ακολουθούν τα φορτηγά πλοία λόγω των απειλών που δέχονται στην Ερυθρά Θάλασσα από σιίτες ισλαμιστές Χούθι έχουν υπερδιπλασιαστεί στα ταξίδια από την Ασία προς τα περισσότερα λιμάνια της Ευρώπης.