Preqin: Οι χαμηλές αποδόσεις των hedge fund το 2024 «διώχνουν» τους επενδυτές

Preqin: Οι χαμηλές αποδόσεις των hedge fund το 2024 «διώχνουν» τους επενδυτές
Στους επενδυτές αρέσουν τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου επειδή προσθέτουν διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια τους.

Ένα αυξανόμενο ποσοστό των επενδυτών δηλώνει ότι σχεδιάζει να μειώσει το μέγεθος της κατανομής των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) στα χαρτοφυλάκιά του, όπως έδειξαν την Τετάρτη τα αποτελέσματα έρευνας από τον πάροχο δεδομένων Preqin, εν μέσω των χαμηλών μέσων αποδόσεων του τρέχοντος έτους.

Περισσότερο από το ένα τρίτο, το 35%, δήλωσαν στον πάροχο δεδομένων ότι θα συρρικνώσουν το ποσοστό των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου στα χαρτοφυλάκιά τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες φέτος σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση της Preqin που βασίζεται σε απαντήσεις 185 θεσμικών επενδυτών.

Τα hedge funds εκτιμάται ότι απέδωσαν 6% για το έτος έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με την έκθεση, υποαποδίδοντας χαμηλότερα από ορισμένους δείκτες αναφοράς. Ενώ, ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης 47 χωρών της MSCI, σημείωσε άνοδο περίπου 11% κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος. Ο S&P 500 σημείωσε επίσης άνοδο 15% την ίδια περίοδο, κυρίως λόγω μιας χούφτας μετοχών όπως η Nvidia.

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου έχουν αποδώσει σύμφωνα με τις προσδοκίες, δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Τα δύο τρίτα ανέμεναν ότι θα έβλεπαν αποδόσεις 6% και 12% μακροπρόθεσμα, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό προσδοκούσε απόδοση 14% έως 16% και υψηλότερη, αναφέρει η έκθεση της Preqin.

Λίγο λιγότερο από τους μισούς επενδυτές δήλωσαν ότι δεν θα άλλαζαν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Από εκείνους που σκοπεύουν να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, το 68% σκοπεύει να αναβάλει αυτές τις αποφάσεις μέχρι το 2025.

Οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για τις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αποδόσεις, ή ότι η απόδοση θα πρέπει να είναι σχετική με το πόσο κίνδυνο ανέλαβε το hedge fund, αναφέρει η έκθεση της Preqin.

Ενώ το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα hedge funds θα πρέπει να παρέχουν υψηλές προσαρμοσμένες στον κίνδυνο αποδόσεις, το 16% έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στον αναφερόμενο απόλυτο αριθμό επιδόσεων.

Μεταξύ των κυριότερων ανησυχιών των επενδυτών ήταν η αστάθεια των χρηματιστηρίων, το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων και οι ασταθείς αγορές συναλλάγματος.

Στους επενδυτές αρέσουν τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου επειδή προσθέτουν διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια, δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα.

Οι στρατηγικές hedge funds που προτιμούν οι ερωτηθέντες στην έρευνα για να παρουσιάσουν τις περισσότερες ευκαιρίες το επόμενο έτος ήταν τα hedge funds διαπραγμάτευσης μετοχών και εταιρικών ομολόγων, ανέφερε η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: