Πριν τις εκλογές στη Γερμανία, η οικονομική αισιοδοξία των μεγάλων πόλεων βυθίζεται – Μόλις στο 2%

germany
Photo: Shutterstock
Περίπου το 37% των μεγάλων πόλεων στη Γερμανία δεν είναι σε θέση να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους.

Στο ναδίρ βρίσκεται η αισιοδοξία που έχουν για την πορεία των οικονομικών τους οι μεγάλοι δήμοι της Γερμανίας, λίγες μέρες πριν από τις κρίσιμες ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Περίπου το 37% των μεγάλων πόλεων στη Γερμανία δεν είναι σε θέση να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους και το 47% βασίζεται σε αποθεματικά, σύμφωνα με έρευνα της Γερμανικής Ένωσης Πόλεων.

Το Reuters σημειώνει πως τα αποτελέσματα της έρευνας έρχονται λιγότερο από μία εβδομάδα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, στις οποίες η προβληματική οικονομία είναι το κορυφαίο θέμα για τους ψηφοφόρους και το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αναμένεται να εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση.

Μόλις το 2% των πόλεων της Γερμανίας ήταν αισιόδοξο για τα οικονομικά τους για την επόμενη μισή δεκαετία, από 64% την τελευταία πενταετία, και σχεδόν οι μισές αναμένουν επιδείνωση των προϋπολογισμών, γεγονός που υποδηλώνει πιθανές περικοπές προσωπικού και υπηρεσιών που θα ακολουθήσουν και καθυστέρηση των έργων υποδομής.

«Η εποχή των ισοσκελισμένων δημοτικών προϋπολογισμών έχει τελειώσει. Το ζήτημα είναι διαρθρωτικό, δεν είναι σφάλμα των ίδιων των πόλεων» δήλωσε ο Μάρκους Λιούε, πρόεδρος της ένωσης, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο τη Δευτέρα.

Ο ίδιος είπε ότι η επερχόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση των οικονομικών των πόλεων μέσω μέτρων όπως η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών εσόδων, η πλήρης χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών εντολών και η επανεκτίμηση του φρένου για το χρέος.

Η αύξηση των κοινωνικών δαπανών έχει επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των πόλεων, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την παιδική μέριμνα, τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και τη φροντίδα των ηλικιωμένων.

Οι κοινωνικές δαπάνες των δήμων αυξήθηκαν κατά 12% πέρυσι, με τις δαπάνες για την πρόνοια παιδιών και νέων να διπλασιάζονται την τελευταία δεκαετία από 32,8 δισ. ευρώ σε 67,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ένωση.

Οι κύριοι παράγοντες κόστους είναι οι νέες μη χρηματοδοτούμενες εντολές από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές κυβερνήσεις, οι οποίες σχεδόν ποτέ δεν χρηματοδοτούνται πλήρως, όπως το νόμιμο δικαίωμα στην ολοήμερη φροντίδα των παιδιών.

Η εισροή προσφύγων έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των δαπανών για την παιδική, τη νεανική, την ανεργία και την κοινωνική πρόνοια, πρόσθεσε.

«Είμαστε αντιμέτωποι με καθήκοντα μαμούθ με καθήκοντα μετασχηματισμού, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια ή η μετάβαση στη θερμότητα. Το πώς θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι τεράστιες επενδύσεις δεν έχει ούτως ή άλλως σχεδόν αποσαφηνιστεί» δήλωσε ο Μπούρκχαρντ Γιουνγκ, αντιπρόεδρος της ένωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: