Προ των πυλών νέοι κανόνες: Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αθήνα

Προ των πυλών νέοι κανόνες: Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Αθήνα
Top down view of the roads with cars, traffic and bulding terraces. Panoramic aerial view from a drone of the urban environment of the Greek capital, Athens. Apartments, buildings and roads in central Athens near Ampelikipi and Zografou residential neighborhood area. Athens, Greece on May 20, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Με νέους περιορισμούς στη διάρκεια και τον αριθμό των ενοικιαζόμενων ακινήτων, στόχος είναι να απελευθερωθούν περισσότερα ακίνητα για μακροχρόνιες μισθώσεις.

Η κυβερνητική απόφαση για επέκταση των παρεμβάσεων στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κυρίως στην Αθήνα, φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί, με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Μελετάμε την αγορά του Airbnb, κυρίως στην Αθήνα, με σκοπό να περιορίσουμε λογικά τη βραχυχρόνια μίσθωση και να απελευθερώσουμε περισσότερα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση». Επιπλέον, τόνισε ότι θα εξεταστεί και η διάρκεια που επιτρέπεται να ενοικιάζεται ένα ακίνητο μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb, αναφέροντας πως «είναι ένα σύνθετο ζήτημα».

Μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι η ενεργοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου (άρθρο 111 του ν. 4446/2016), το οποίο επιτρέπει με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού να καθοριστούν περιοχές με περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση για την προστασία της κατοικίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής

Οι περιορισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν απαγορεύσεις για βραχυχρόνια μίσθωση σε πάνω από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ ή χρονικούς περιορισμούς, όπως η μίσθωση για περίοδο μεγαλύτερη των 90 ημερών ετησίως. Σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, το όριο μειώνεται σε 60 ημέρες, εκτός αν το ετήσιο έσοδο είναι κάτω από 12.000 ευρώ, οπότε μπορεί να παραταθεί. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να εφαρμοστούν μετά τη θερινή σεζόν, ώστε να μην διαταραχθεί ο κλάδος, καθιστώντας το φετινό καλοκαίρι πιθανώς το τελευταίο με το παρόν καθεστώς.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας AIRDNA, το πρώτο τρίμηνο του 2024 στο κέντρο της Αθήνας λειτούργησαν 18,5% περισσότερα ακίνητα ως βραχυχρόνιες μισθώσεις, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 12.762, παρά τη χαμηλή ζήτηση της περιόδου. Σε ορισμένες περιοχές του κέντρου, όπως η Αγ. Κωνσταντίνου, η αύξηση των καταλυμάτων έφτασε το 20,2%, ενώ στο εμπορικό τρίγωνο σημειώθηκε αύξηση 15,4%. Στο Κουκάκι καταγράφηκε αύξηση 14,5%, στον Νέο Κόσμο και τα Εξάρχεια η αύξηση ήταν 18,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορικό κέντρο

Η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει αλλάξει, εστιάζοντας πλέον στις συνοικίες του ιστορικού κέντρου ή σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση σε αυτό, όπως το Παγκράτι, ο Νέος Κόσμος και το Μετς. Περιοχές όπως η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι και το Γαλάτσι δεν είναι δημοφιλείς λόγω χαμηλότερης απόδοσης των ακινήτων, ενώ τα βόρεια προάστια εμφανίζουν πολύ χαμηλό αριθμό καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ποιες είναι οι αιτίες

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το ζήτημα είναι πολύπλοκο. Ένας βασικός λόγος είναι τα κλειστά διαμερίσματα, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην αξιοποιούν τα ακίνητά τους λόγω φόβου κακοπληρωτών ενοικιαστών ή λόγω φθορών που δεν μπορούν να επιδιορθώσουν. Επιπλέον, η στροφή των νοικοκυριών προς την ενοικίαση αντί για την αγορά κατοικίας, λόγω οικονομικών δυσκολιών, έχει αυξήσει τη ζήτηση για ενοικίαση, ενώ η προσφορά έχει μειωθεί. Στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ποσοστό όσων μένουν σε δικό τους ακίνητο είναι χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση για ενοικίαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: