Προάγγελλος νέων βιομηχανικών project οι επενδύσεις ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.

Προάγγελλος νέων βιομηχανικών project οι επενδύσεις ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.
Επενδύσεις άνω των 85 εκατ. ευρώ με επεκτάσεις σε ΒΙ.ΠΕ. υψηλής ζήτησης. Βλέψεις για επέκταση εκτός συνόρων.

Νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στον τομέα της μεταποίησης αλλά και της καθαρής ενέργειας, όπως το gigafactory της Sunlight στην παραγωγή μπαταριών, η προσέλκυση ξένων παικτών αλλά και η στόχευση για ανάπτυξη κρίσιμων πρώτων υλών αυξάνουν τη ζήτηση για βιομηχανικά πάρκα, με την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. να παίρνει θέση στο νέο περιβάλλον με επενδύσεις άνω των 85 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και με βλέψεις για επέκταση σε γειτονικές χώρες.

Εργαλείο για την υλοποίηση του business plan είναι επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 50 εκατ. ευρώ για τις 14 ΒΙ.ΠΕ., με προοπτική διεύρυνσης της ενίσχυσης με νέες προτάσεις και επιπλέον επενδύσεις περί τα 35 εκατ. ευρώ.

Με χωρητικότητα σήμερα 9.000 στρ., εκ των οποίων μόνον 1.500 στρ. σε βιομηχανικές ζώνες που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές μεταφορών και τους ανθρώπινους πόρους, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. προωθεί καλύτερη διασύνδεση, επέκταση υφιστάμενων ΒΙ.ΠΕ. και ανάπτυξη ΒΙ.ΠΕ. σε νέες περιοχές.

Ενδεικτικά σημειώνεται η επέκταση της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, έκτασης 12.500 στρ., με την αξιοποίηση 550 στρ. εντός του βιομηχανικού πάρκου που σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτα. Η ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση από Έλληνες και ξένους επενδυτές και αναμένεται να απορροφήσει και το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γραμμή χρηματοδότησης 15 εκατ. ευρώ έχει προβλεφθεί κυρίως στις περιοχές απολιγνιτοποίησης ενώ με 15 εκατ. ευρώ αναμένεται να χρηματοδοτηθούν και επεκτάσεις σε άλλες περιοχές. Στα σχέδια για ανάπτυξη νέων ΒΙ.ΠΕ. περιλαμβάνονται περιοχές όπως το Λιτόχωρο, όπου ξεκινούν έργα σε 1.000 στρ. τον Οκτώβριο με προοπτική ολοκλήρωσης το 2025. Άλλες περιοχές είναι στο Βόλο, με τη διαπραγμάτευση να αφορά έκταση περίπου 5.000 στρ., στη Φαρκαδόνα, τη Μάνδρα Αττικής και άλλα σημεία ανάλογα με τη ζήτηση από επενδυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους ο Αθανάσιος Ψαθάς, διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., σήμερα λειτουργούν πανελλαδικά 76.000 στρ. βιομηχανικών πάρκων, εκ των οποίων 51.000 στρ. ελέγχει η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.. Από αυτά ωφέλιμα είναι 37.000 και περίπου 9.000 στρ. είναι σήμερα ελεύθερα, με 1.600 στρ. περίπου να βρίσκονται σε ΒΙ.ΠΕ. υψηλής ζήτησης. Κάθε χρόνο, από το 2019, η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. δίνει σε επιχειρήσεις 300 με 500 στρ., που σημαίνει εξάντληση χωρητικότητας σε μια πενταετία. Ως αποτέλεσμα οι επεκτάσεις είναι μονόδρομος σε ΒΙ.ΠΕ. υψηλής ζήτησης.

Εντωμεταξύ, είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση από την πλευρά της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. για τη διασύνδεση των μεταφορών, με πιο αποτελεσματική χρήση του σιδηροδρομικού δικτύου ενώ σήμερα αναμένεται συνάντηση με τον ΔΕΔΔΗΕ για το θέμα της διασύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και την κατά προτεραιότητα τροφοδοσία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Στόχος εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ψαθά, είναι η δημιουργία οργανωμένων ΒΙ.ΠΕ., με περιβαλλοντικούς κανόνες για την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τα καλά οικονομικά μεγέθη πριμοδοτούν τα επενδυτικά σχέδια της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και όπως σημείωσε ο κ. Ψαθάς, από το 2018 που η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. εμφάνιζε ζημίες 12 εκατ. ευρώ, πλέον έχει περάσει σε κερδοφορία 4,3 εκατ. ευρώ, με ισχυρό ταμείο και βελτίωση εισπραξιμότητας κοντά στο 90%. Τα συνολικά έσοδα έφθασαν τα 18 εκατ. ευρώ το 2023, με πρόβλεψη για 25 εκατ. ευρώ το 2024.

(Πηγή φώτο: ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: