«Πρόεδρε, συρρίκνωσα τον στρατό!»
- 26/02/2014, 19:48
- SHARE
Αλλαγή δομής και τακτικής για τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, με το συνολικό αριθμό του στρατεύματος να φτάνει τα επίπεδα του 1940.
Πάνε οι ημέρες που η παγκόσμια υπερδύναμη επιδείκνυε την ηγεμονική υπεροχή της με τον πλούτο της και τη στρατιωτική πυγμή της. Τώρα, λοιπόν, που η δημοσιονομική κρίση απαιτεί «ψαλίδι» σε προϋπολογισμούς και η διατήρηση του διεθνούς status quo ανάγεται σε πιο σύγχρονες μεθόδους, το αμερικανικό Πεντάγωνο δηλώνει έτοιμο να κάνει τη μεγάλη «στροφή», κατόπιν βέβαια και των σχετικών συστάσεων από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αμερικανικός στρατός αναμένεται να συρρικνωθεί σε δύναμη. Για την ακρίβεια, θα πέσει γερό «μαχαίρι»! Από 522.000 άνδρες που μετρούσε στο ζενίθ του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί στους 440.000 μάχιμους. Κι έτσι, Θεού θέλοντος κι… Αφγανιστάν επιτρέποντος, θα γίνει ο μικρότερος στα αμερικανικά χρονικά μετά το 1940!
Διαβάστε ακόμη: Μάχη κατά της ανισότητας υποσχέθηκε ο Μπάρακ Ομπάμα
Στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» θα μπουν επίσης ολόκληροι οι πεπαλαιωμένοι στόλοι των μαχητικών Α-10 και των κατασκοπευτικών U-2 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (τη θέση των τελευταίων έχει ήδη πάρει το υπερσύγχρονο, τηλεκατευθυνόμενο Global Hawk). Στον «πάγο» φαίνεται ότι θα μπουν τα σχέδια για το πολυδάπανο F-35, καθώς στον νέο αμυντικό προϋπολογισμό δεν αναφέρονται καν κονδύλια για τη χρηματοδότηση της κατασκευής τους.
Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» έχει αναλάβει να κάνει ένας ατρόμητος Τσακ: όχι… ο Νόρις, αλλά ο Χέιγκελ, ο Ρεπουμπλικανός ήτοι υπουργός Άμυνας στη κυβέρνηση των Δημοκρατικών του Ομπάμα. Οι παραπάνω προτάσεις για την αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ φέρουν την υπογραφή του, και ουσιαστικά αποτελούν το πρώτο δείγμα της δική του πολιτικής «γραφής», πάντα σε συνεννόηση με τον Λευκό Οίκο.
«Πρόκειται για τη νέα αμερικανική τακτική πολέμου», σχολιάζουν οι New York Times, «με έμφαση στις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων και τον κυβερνοπόλεμο. Προτεραιότητα είναι πια η στρατιωτική παρουσία στο εξωτερικό, χωρίς να απαιτούνται χερσαίες δυνάμεις. Ένδειξη γι’ αυτό αποτελεί η πρόταση να διατηρηθεί ο σημερινός στόλος των έντεκα αεροπλανοφόρων».
Διαβάστε ακόμη: Αλλαγές στην πολιτική παρακολουθήσεων από τον Ομπάμα
Τις ρηξικέλευθες αλλαγές ο Χέιγκελ τις προανήγγειλε το βράδυ της Δευτέρας, μία εβδομάδα προτού ο Μπαράκ Ομπάμα καταθέσει το σχέδιο ενός «κουτσουρεμένου» προϋπολογισμού για το 2015 στο διχασμένο -και ήδη προεκλογικών ρυθμών- Κογκρέσο.
Το πνεύμα της ομιλίας του υπουργού Άμυνας, επισημαίνει το Associated Press, είναι «ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα των «σφιχτών» προϋπολογισμών, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν πιο ασταθή, πιο απρόβλεπτο κόσμο, που απαιτεί έναν ευέλικτο στρατό».
«Εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως δε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το Πεντάγωνο έλεγε ότι χρειαζόταν ισχυρή δύναμη πυρός, για την ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο πολέμων», γράφουν οι NYT. «Οι πρόσφατοι προϋπολογισμοί και η τελευταία χάραξη στρατηγικής, ωστόσο, καταμαρτυρεί ότι ο στρατός προετοιμάζεται για να μπορεί εφεξής να διεξάγει νικηφόρα έναν πόλεμο, ενώ παράλληλα θα μπορεί σε ένα δεύτερο πολεμικό μέτωπο να συγκρατεί την επιθετικότητας του εκάστοτε αντιπάλου, μέχρι να καταστεί δυνατή η μετακίνηση και η ανάπτυξη επαρκών δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθεί (κι εκεί) η νίκη».
Διαβάστε ακόμη: Ευρώπη κάντο, όπως ο Ομπάμα!
Όμως, «οι προτάσεις φαντάζουν με ριψοκίνδυνη ζαριά, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου για τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο», παρατηρεί το έγκριτο Poltico. «Στελέχη και από τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς, και στη Βουλή και στη Γερουσία, ουδόλως ενθουσιάζονται με την ιδέα να κλείσουν βάσεις στις ΗΠΑ, να επιβραδυνθεί η αλυσίδα παραγωγής στην εγχώρια στρατιωτική βιομηχανία ή να βρεθούν οι ίδιοι στο επίκεντρο επικρίσεων ότι πετσόκοψαν αμοιβές και επιδόματα σε στρατιώτες και στις οικογένειές τους».
«Το Κογκρέσο έχει απορρίψει πολλάκις στο παρελθόν τα σχέδια που το Πεντάγωνο κάνει επί χάρτου», υπενθυμίζει. «Τώρα, κυρίως οι Ρεπουμπλικανοί, πιθανόν να θελήσουν να καθυστερήσουν κάθε σοβαρή αμυντική μεταρρύθμιση για μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς προσβλέπουν στο να αποκτήσουν τον έλεγχο και των δύο νομοθετικών σωμάτων».
«Εάν πάντως το Κογκρέσο δεν θελήσει αυτή τη φορά να συνεργαστεί, υπάρχει πάντα και η επιλογή της αυτόματης ενεργοποίησης των περικοπών στον προϋπολογισμό», γράφει με νόημα το Politico.
Και τότε -καταλήγει- «η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να δει τον «αφανισμό» όλων των ιπτάμενων «τάνκερ» KC-10 Extender και των μη επανδρωμένων Global Hawk. Επιπλέον, θα καθυστερήσει η αγορά μαχητικών F-35A. Το δε Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να χάσει σημαντικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλανοφόρου».