Κογκρέσο: Εγκριθηκε το πρώτο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο – Γιατί ονομάστηκε «Λέικεν Ράιλι»

Κογκρέσο: Εγκριθηκε το πρώτο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο – Γιατί ονομάστηκε «Λέικεν Ράιλι»
epa07130275 Members of the US border protection police of El Paso, in the state of Texas, USA, patrol as a measure of containment for migrants who intend to enter near the international bridge of Santa Fe, in Ciudad Juarez, Mexico, 29 October 2018. The US Government announced that it will deploy 5,200 soldiers on its border with Mexico to respond to two caravans of Central American migrants who are crossing Guatemala and Mexico to the United States. Some 3,500 people, according to McAleenan calculations, are now part of the first caravan of migrants, which departed on 13 October from San Pedro Sula, Honduras, to the United States. and that currently marches through Mexico, after passing through Guatemala. EPA/HECTOR DAYER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τραμπ θα αναπτύξει επιπλέον 1.500 στρατιωτικούς στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε χθες το πρώτο νομοσχέδιο της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, με βασικό στόχο την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης. Με την έγκριση 263 ψήφων υπέρ έναντι 156 κατά, το νομοσχέδιο αποτυπώνει τη σκληρή πολιτική γραμμή του προέδρου, προβλέποντας αυτόματη προφυλάκιση παράτυπων μεταναστών που διώκονται ή έχουν καταδικαστεί για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι βασικές διατάξεις και το πολιτικό μήνυμα

Η νέα νομοθεσία προβλέπει την άμεση κράτηση και απέλαση αλλοδαπών που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες, αντανακλώντας την προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ για αυστηρό έλεγχο στα σύνορα. «Οι ξένοι εγκληματίες δεν θα έχουν θέση στη χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω X ο πρόεδρος της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, δίνοντας έμφαση στη δέσμευση για «μηδενική ανοχή».

Η έγκριση του νομοσχεδίου, που φέρει το όνομα «Λέικεν Ράιλι» από μια νεαρή φοιτήτρια που δολοφονήθηκε από παράτυπο μετανάστη, αποτελεί πολιτική νίκη για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους. Ωστόσο, η αντίδραση των Δημοκρατικών υπήρξε έντονη. Η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές προειδοποίησε για τη διάβρωση του κράτους δικαίου, ενώ άλλοι καταδίκασαν το κόστος της εφαρμογής, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 83 δισ. δολάρια σε τρία χρόνια.

Συναισθηματική φόρτιση και πολιτική εκμετάλλευση

Η υπόθεση της Λέικεν Ράιλι, η οποία δολοφονήθηκε το 2024 από τον Χοσέ Αντόνιο Ιμπάρα, έναν παράτυπο μετανάστη από τη Βενεζουέλα, χρησιμοποιήθηκε ως βασικό πολιτικό εργαλείο από τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Τραμπ αξιοποίησε το περιστατικό για να καταδείξει την αποτυχία της πολιτικής Μπάιντεν στα σύνορα, ενώ απαίτησε δημόσια συγγνώμη από την κυβέρνηση για το έγκλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα αναπτύξει επιπλέον 1.500 στρατιωτικούς στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

Οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν «1.500 επιπλέον στρατιωτικούς στα σύνορα» με το Μεξικό για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, δήλωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μετέτρεψε το ζήτημα της μετανάστευσης σε άρμα μάχης του στην προεκλογική εκστρατεία του και, μετά την ορκωμοσία του τη Δευτέρα, πέρασε από τα λόγια σε πράξεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος τις πρώτες ώρες αφού ανέλαβε την εξουσία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό. Η αποστολή 1.500 επιπλέον στρατιωτικών στα σύνορα, που αναγγέλθηκε χθες, θα ανεβάσει τον αριθμό τους σε περίπου 4.000.

«Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για να σταλούν 1.500 επιπλέον στρατιώτες στα νότια σύνορα των ΗΠΑ», είπε η Κάρολαϊν Λίβιτ κατά τη διάρκεια σύντομων δηλώσεών της στον Τύπο.

«Οι ενισχύσεις αυτές θα κινητοποιηθούν για να εγκαταστήσουν φυσικά εμπόδια και άλλες αποστολές στα σύνορα. Οι πρώτες επιχειρήσεις αναμένεται να αρχίσουν τις επόμενες 24 ως 48 ώρες», δήλωσε εξάλλου ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Προβλέπεται επίσης να χρησιμοποιηθούν διάφορα μέσα επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, ιδίως εναέρια, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: