Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών στο Fortune: Γιατί η βενζίνη αγγίζει σήμερα τα 2 ευρώ
- 02/02/2022, 16:10
- SHARE
Παρά τις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, πολλοί Έλληνες έσπευσαν να γεμίσουν τους καυστήρες τους, με το πετρέλαιο θέρμανσης να καταγράφει μέσα στον Ιανουάριο άνοδο της τάξης του 40%.
Η αποθεματοποίηση που συντελέστηκε την περίοδο 2020 – 2021 φαίνεται πως ήταν μια συνετή κίνηση από την πλευρά των καταναλωτών, οι οποίοι φοβούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας αγόρασαν μεγαλύτερες ποσότητες σε χαμηλότερες τιμές, ώστε να μην ξεμείνουν σε περίπτωση που ετίθεντο περιορισμοί στις μεταφορές και οι διαθέσιμες ποσότητες δεν ήταν ικανές να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση. Μόνο που ο φετινός χειμώνας είναι βαρύς και επιτάσσει μεγαλύτερη κατανάλωση…
«Τον Ιανουάριο είχαμε μία πολύ θετική εξέλιξη, καθώς το πετρέλαιο θέρμανσης κινήθηκε στο +40%, παρά την ακριβή τιμή του, κι αυτό αποδίδεται σε τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, η τηλεργασία αυξήθηκε κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, άρα ο κόσμος έμεινε σπίτι και ήθελε ζέστη. Ο δεύτερος λόγος είναι η κακοκαιρία. Είχαμε έντονες χιονοπτώσεις στην Αττική, και στην ευρύτερη όμως Ελλάδα οι θερμοκρασίες ήταν υψηλές και έτσι δημιουργήθηκαν οι ιδανικές συνθήκες για πωλήσεις. Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με την ψυχολογία των καταναλωτών. Η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος, οι πρώτοι «τσιμπημένοι» λογαριασμοί που έρχονται μέσα στον Ιανουάριο, αλλά και η εκτίμηση ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί με το πετρέλαιο θέρμανσης, έχουν οδηγεί τον Έλληνα στο να φοβάται και να προχωρά σε αποθεματοποίηση» λέει στο fortunegreece.com, ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελίν, Γιάννης Αληγιζάκης.
Διευκρινίζει πως είναι τελείως διαφορετικοί οι λόγοι της αύξησης της τιμής του πετρελαίου από εκείνη του φυσικού αερίου, διότι στην δεύτερη περίπτωση έχουμε την πολιτική για την πράσινη ενέργεια που προωθεί η ευρωπαϊκή ένωση, την πανδημία, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τη διένεξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας να βρίσκεται στο επίκεντρο.
«Το πετρέλαιο έχει ανέβει σε σχέση με την pro-covid περίοδο χωρίς όμως αντίστοιχη αύξηση προσφοράς από τον ΟΠΕ και τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η τιμή του πετρελαίου με την τιμή του φυσικού αερίου δεν κινήθηκαν ποτέ παράλληλα. Εκτιμούμε ότι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για τον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για εξωφρενική άνοδο στο πετρέλαιο» επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ.
Στα ύψη η τιμής της βενζίνης
Σε απόλυτες τιμές ως προς τα καύσιμα, οι βενζίνες τραβούν την ανιούσα, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ο οποίος έχει έναν από τους μεγαλύτερους συντελεστές σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που η χώρα μας «παίζει» μονίμως στις τρεις – τέσσερις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε ακρίβεια, συνήθως μετά τις, Ολλανδία, Φινλανδία και Δανία, καθώς ο ΕΦΚ ανέρχεται στα 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο αμόλυβδης βενζίνης.
«Η βενζίνη τον Ιανουάριο σημείωσε αύξηση της τάξης του 18%, ωστόσο, να υπενθυμίσω ότι πέρυσι η μείωση άγγιζε το 29%, επομένως δεν έχουμε καλύψει τη χασούρα. Η βενζίνη δεν έχει την δυναμική που θα θέλαμε. Οι περιορισμοί στην εστίαση και το γεγονός ότι ο Έλληνας το απόγευμα και το βράδυ δεν μετακινείται πλέον στους δρόμους, όπως επίσης η αύξηση στην ενέργεια σε συνδυασμό και με τον πληθωρισμό που τρέχει με + 4%, έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερη κατανάλωση βενζίνης. Πλέον ο Έλληνας βάζει κατά μέσο όρο 15 ευρώ και δεν κινείται πια στη λογική του να γεμίζει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου».
Το δε diesel κίνησης αντανακλά, σύμφωνα με τον κ. Αληγιζάκη, την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας εφόσον συνδέεται με διάφορες οικονομικές παραμέτρους και τομείς όπως οι μεταφορές, η βιομηχανία, οι κατασκευές και η επιβατική κίνηση. «Το diesel κίνησης έχει δυναμική που σημαίνει ότι η οικονομία της χώρας κινείται. Οι επενδύσεις, όπως αυτή στο Ελληνικό, αλλά και τα μεγάλα κατασκευαστικά projects, δείχνουν ότι η οικοδομική δραστηριότητα αυξάνεται και ότι το Diesel θα έχει πολύ καλή προοπτική».
Οι φόροι είναι το 60% της τελικής τιμής
Σχολιάζοντας την υψηλή φορολογία στα καύσιμα, όπου οι φόροι αντιπροσωπεύουν το 60% της τελικής τιμής, ο κ. Αληγιζάκης αναφέρει πως ο ΣΕΕΠΕ έχει καταθέσει προτάσεις όμως η πανδημία αυτή τη στιγμή δεν βοηθά χρονικά για την υλοποίηση τους.
«Κατανοούμε ότι μετά τη δεκαετή ύφεση, αλλά και την πανδημία, η χώρα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα και θεωρούμε ότι δεν είναι εφικτή μία μείωση της φορολογίας τα καύσιμα. Ως σύνδεσμος δεν θέλουμε να ζητάμε πράγματα που ξέρουμε ότι δεν μπορούν να γίνουν άμεσα» λέει χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται στα 1,240 ευρώ ενώ η αμόλυβδη στο 1,820 €, και σε νησιωτικές περιοχές φτάνει ακόμη και τα 2 ευρώ.
«Η φετινή χρονιά είναι καλύτερη για την αγορά πετρελαίου. Εκτιμούμε ότι φέτος οι επιπτώσεις του covid θα είναι πολύ μικρότερες, συγκριτικά με αυτές που σημειώθηκαν κατά την περίοδο 2020 – 2021, και θα εξαλειφθούν σταδιακά. Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε το 2022 θα δούμε μία άνοδο στον κλάδο 5%, όταν το 2020 έχασε 8% και το 2021σημείωσε πτώση 2%».
Μιλώντας για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει μπροστά του ο κλάδος του πετρελαίου, ο κ. Αληγιζάκης, τονίζει πως η ενεργειακή μετεξέλιξη προς το 2030, ο νέος κλιματικός νόμος και η ανάδυση της αγοράς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σίγουρα θα προκαλέσουν συρρίκνωση της υφιστάμενης αγοράς και οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις.