Προειδοποίηση El Erian: Όσο δεν μειώνονται τα επιτόκια, ο κίνδυνος για την οικονομία μεγαλώνει

Προειδοποίηση El Erian: Όσο δεν μειώνονται τα επιτόκια, ο κίνδυνος για την οικονομία μεγαλώνει
«Όσο περισσότερο περιμένουν οι κεντρικοί τραπεζίτες να περικόψουν, τόσο περισσότερο η οικονομία κινδυνεύει» αναφέρει ο El Erian.

«Δεν έχει σημασία πότε η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πού θα τερματίσουν». Αυτή είναι μια άποψη που ακούγεται γύρω από τη Wall Street, όπως αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times ο γνωστός οικονομολόγος Mohamed El Erian.

Εκ πρώτης όψεως, αυτή η συμβουλή χρησιμεύει ως προειδοποίηση για τους πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά που επί του παρόντος έχουν εμμονή με το εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, καθησυχασμένη από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, θα ξεκινήσει νέο κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ή θα περιμένει περισσότερο, όπως πρότειναν αρκετοί αξιωματούχοι της Fed την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ωστόσο, λέει ο El Erian, αυτή η γνώμη παραβλέπει τη σημασία του χρονισμού της πρώτης περικοπής. Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, ο χρόνος είναι κρίσιμος για τον προσδιορισμό του σωρευτικού μεγέθους του κύκλου και της ευημερίας της οικονομίας. Το σύνηθες επιχείρημα για τη σημασία του χρονισμού υποστηρίζει ότι η πρώτη μείωση του επιτοκίου επιτρέπει στις αγορές να τιμολογήσουν το σύνολο του κύκλου περικοπής με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. 

Αυτό φαίνεται λιγότερο σημαντικό υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς η Fed εξαρτάται υπερβολικά από τα δεδομένα και, δυστυχώς, φαίνεται απίθανο να αλλάξει αυτήν την προσέγγιση σύντομα. Αυτή η τακτική έχει στερήσει από τις αγορές σταθερού εισοδήματος ένα σημαντικό βήμα. Αυτό το βλέπετε στη συμπεριφορά των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, είτε πρόκειται για το ευαίσθητο στην πολιτική 2ετές είτε για το 10ετές που αποτυπώνει πιο ολοκληρωμένες απόψεις της αγοράς για ολόκληρο τον κύκλο των επιτοκίων. 

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν από την τελευταία συνεδρίαση της Fed για την πολιτική, η απόδοση 2ετών ομολόγων παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις: αυξήθηκε σχεδόν στο 5%, στη συνέχεια μειώθηκε κατά 0,26 ποσοστιαίες μονάδες, αυξήθηκε κατά 0,18 μονάδες και υποχώρησε ξανά κατά 0,22 μονάδες στο χαμηλό των 4,67%. Η απόδοση των 10ετών παρουσίασε παρόμοια μεταβλητότητα, αν και με μεγαλύτερα μεγέθη. 

Το ισχυρότερο επιχείρημα για τη σημασία του χρονισμού σχετίζεται με την κατάσταση της οικονομίας. Τα αυξανόμενα δεδομένα σηματοδοτούν οικονομική αποδυνάμωση, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης των δεικτών που κοιτάζουν το μέλλον. Αυτό συνέπεσε με μια σημαντική διάβρωση των αποθεμάτων ισολογισμού που κατέχουν οι μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα. 

Τα τρωτά σημεία, που είναι πιθανό να αυξηθούν, λόγω της κυκλικής οικονομικής και της πολιτικής αστάθειας, καθώς και της μετάβασης σε τομείς όπως η τεχνολογία, η αειφόρος ενέργεια, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και το εμπόριο .

Υπάρχει επίσης η ιστορική προοπτική που υποδηλώνει ότι μια έγκαιρη μείωση των επιτοκίων συμβάλλει σε καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα. «Όπως τόνισε ο Bob Michele της JPMorgan σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, η ταχεία μείωση των επιτοκίων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μιας ήπιας προσγείωσης μετά τον κύκλο σύσφιξης κατά 3% το 1994-95, ένα σπάνιο φαινόμενο στην ιστορία. Αυτό το ιστορικό προηγούμενο θα πρέπει να εμφυσήσει μια αίσθηση αισιοδοξίας, υποδηλώνοντας ότι μια έγκαιρη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοιο θετικό αποτέλεσμα στο τρέχον οικονομικό τοπίο (μια πιθανότητα ήπιας προσγείωσης που την τοποθετώ στο 50% αυτήν τη στιγμή)» αναφέρει ο El Erian. 

Δεδομένης της δυναμικής του πληθωρισμού, η απώθηση της πρώτης μείωσης των επιτοκίων αυξάνει την πιθανότητα ότι, τελικά, η Fed θα χρειαστεί να μειώσει εντέλει περισσότερο τα επιτόκια για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ύφεσης. Αυτό το σενάριο θα αποτελούσε αντίστροφο του αρχικού λάθους πολιτικής της Fed την περίοδο 2021-22. 

Χαρακτηρίζοντας εσφαλμένα τον πληθωρισμό ως «παροδικό» και καθυστερώντας την πολιτική της αντίδραση, έπρεπε να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων διαδοχικών αυξήσεων της τάξης των 0,75 ποσοστιαίων μονάδων. Εάν, αυτή τη φορά, η Fed αναγκαστεί σε μεγάλο κύκλο περικοπών λόγω καθυστερημένης εκκίνησης και επιταχυνόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών αδυναμιών, θα πρέπει επίσης να καταλήξει να περικόψει περισσότερο από το απαραίτητο βάσει μακροπρόθεσμων συνθηκών. 

Αυτό ακολουθεί την προηγούμενη ανοδική υπέρβαση που αποκάλυψε θύλακες οικονομικής ευπάθειας και, διεθνώς, τις πολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες.

«Για άλλη μια φορά, τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις θα πληρώσουν τη νύφη. Τα οφέλη από τα χαμηλότερα επιτόκια θα επισκιαστούν από την αυξημένη εισοδηματική ανασφάλεια ή την ανεργία. «Όσο περισσότερο περιμένουν οι κεντρικοί τραπεζίτες να περικόψουν, τόσο περισσότερο η οικονομία κινδυνεύει» καταλήγει ο El Erian.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times