Προεκλογικό κλίμα στα ομόλογα, σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για τα spreads

Προεκλογικό κλίμα στα ομόλογα, σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για τα spreads
15 August 2019, Hessen, Frankfurt/Main: A trader looks at his monitors in the trading room of the stock exchange. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Αναταράξεις προβλέπουν οι αναλυτές ενόψει γαλλικών εκλογών - Μέτρα για ενδεχόμενο sell off ετοιμάζει η Λαγκάρντ.

Με το βλέμμα στις κάλπες οι επενδυτές καθώς ανεβαίνει το προεκλογικό θερμόμετρο τόσο στην Ευρώπη ενόψει των γαλλικών εκλογών όσο και στις ΗΠΑ όπου εντείνονται οι ζυμώσεις στο περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για ανατροπή των εντυπώσεων στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές.

Κι ενώ στις ΗΠΑ “φουντώνει” η συζήτηση και τα σενάρια, όπως η περίπτωση πιθανής αποχώρησης Μπάιντεν από την κούρσα των εκλογών -παρά τις διαψεύσεις-, στην Ευρώπη οι γαλλικές εκλογές έχουν οπλίσει τη σκανδάλη επενδυτών που φοβούνται αναταράξεις από την αύξηση του χρέους ενόψει δυνητικής επικράτησης της ακροδεξιάς. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, με χρέος πάνω από 110% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 5% βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος όπως και η Ιταλία, με χρέος 137% του ΑΕΠ και έλλειμμα 7,2%. Σημειώνεται ότι η ΕΕ απαιτεί από τα μέλη της με δείκτες δημόσιου χρέους άνω του 60% του ΑΕΠ ή ελλείμματα υψηλότερα από 3% του ΑΕΠ να υποβάλουν τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά την πρόσφατη αξιολόγηση στην προθάλαμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος μπήκαν: Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία. Διευκρινίζεται ότι η έκθεση αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την έναρξη των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος και είναι η βάση της πρότασης της Κομισιόν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ξεκινήσει τη διαδικασία στις συγκεκριμένες χώρες σε λίγο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτές εκτιμούν ότι ενόψει εξελίξεων στη Γαλλία επίκειται αντίδραση των αγορών ομολόγων που θα παρασύρει τα ομόλογα χωρών με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα και η Ιταλία ενώ αναπτύσσονται σενάρια για νέα κρίση χρέους στην περιοχή.

Εξάλλου, ενδεικτική ήταν η αντίδραση των γαλλικών μετοχών και ομολόγων μετά την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών από τον Πρόεδρο Emmanuel Macron. Όσο κλιμακώνεται η ένταση στην τελική ευθεία για τον εκλογικό γύρο της 7ης Ιουλίου οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν τους κινδύνους στοιχηματίζοντας στο κόστος δανεισμού της Γαλλίας που αυξάνεται συγκριτικά με αυτό γειτονικών χωρών όπως η Γερμανία, με αύξηση της διαφοράς μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων. Το ασφάλιστρο στο κόστος δανεισμού της χώρας σε σύγκριση με το γερμανικό διαπραγματευόταν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς της Γαλλίας έχει αυξηθεί 3,3%, υψηλό 12 μηνών, από τότε που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές από τον Πρόεδρο Emmanuel Macron στα μέσα Ιουνίου.

Πάντως η Christine Lagarde έχει τονίσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά τις αγορές ομολόγων και αυτό επανέλαβε στη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στην Πορτογαλία. Σε ερώτημα για το αν οι φορείς άσκησης πολιτικής μπορούν να αποτρέψουν ενδεχόμενο sell off στις αγορές είπε με νόημα ότι η ΕΚΤ πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για τη σταθερότητα των τιμών. Διαθέτει εξάλλου το οπλοστάσιο για να περιορίσει το χάσμα αποδόσεων έχοντας αναπτύξει εργαλεία κατά την περίοδο της πανδημίας και στην κρίση χρέους που προηγήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: