Πρόγραμμα SURE: 14,1 δισ. ευρώ σε 12 κράτη- μέλη της ΕΕ- 2,54 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Πρόγραμμα SURE: 14,1 δισ. ευρώ σε 12 κράτη- μέλη της ΕΕ- 2,54 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνολικά η ΕΕ έχει χορηγήσει σχεδόν 90 δισ. ευρώ σε δάνεια back-to-back.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι διαθέτει 14,1 δισ. ευρώ βάσει του μέσου SURE σε 12 κράτη-μέλη της ΕΕ, εκ των οποίων στην Ελλάδα αντιστοιχούν 2,54 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την έβδομη δόση χρηματοδοτικής στήριξης βάσει του μέσου SURE, από την οποία εκτός από την Ελλάδα που έλαβε 2,54 δισ. ευρώ, το Βέλγιο έλαβε 2 δισ. ευρώ, η Βουλγαρία 511 εκατ. ευρώ, η Κύπρος 124 εκατ. ευρώ, η Ισπανία 3,37 δισ. ευρώ, η Ιταλία 751 εκατ. ευρώ, η Λιθουανία 355 εκατ. ευρώ, η Λετονία 113 εκατ. ευρώ, η Μάλτα 177 εκατ. ευρώ, η Πολωνία 1,56 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία 2,41 δισ. ευρώ και η Εσθονία 230 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία και η Εσθονία λαμβάνουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μέσου SURE, ενώ οι άλλες δέκα χώρες της ΕΕ έχουν ήδη επωφεληθεί από τα δάνεια του συγκεκριμένου μέσου. Αυτά τα δάνεια θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν ξαφνικές αυξήσεις των δημοσίων δαπανών για τη διατήρηση της απασχόλησης μετά την πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να καλύψουν τις δαπάνες που σχετίζονται άμεσα με τη χρηματοδότηση εθνικών συστημάτων βραχυπρόθεσμης εργασίας και άλλα παρόμοια μέτρα που έχουν θεσπίσει ως απάντηση στην πανδημία κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων.

Συνολικά η ΕΕ έχει χορηγήσει σχεδόν 90 δισ. ευρώ σε δάνεια back-to-back.

Συνολικά, 19 κράτη μέλη της ΕΕ πρόκειται να λάβουν συνολική χρηματοδοτική στήριξη 94,3 δισ. ευρώ βάσει του SURE, μετά από έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ, βάσει πρότασης της Επιτροπής. Οι χώρες μπορούν ακόμη να υποβάλουν αιτήματα για να λάβουν οικονομική υποστήριξη βάσει του SURE, το οποίο έχει συνολική ισχύ έως και 100 δισ. ευρώ.

Σταϊκούρας: Εκταμιεύτηκαν επιπλέον 2,54 δισ. για Ελλάδα από το SURE

«Λιγότερο από δύο μήνες μετά την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του αιτήματος που υπέβαλε η Ελληνική Κυβέρνηση για τη διάθεση πρόσθετων- αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πόρων από το Πρόγραμμα SURE, η Ελλάδα λαμβάνει, σήμερα, και την εκταμίευση των επιπλέον αυτών πόρων, ύψους 2,54 δισ. ευρώ», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Έτσι, συνεχίζει ο κ. Σταϊκούρας, μαζί με τα 2,73 δισ. ευρώ που είχαν ήδη εκταμιευθεί έως τον Φεβρουάριο, η συνολική ενίσχυση προς την Ελλάδα από το Πρόγραμμα, με σκοπό τη στήριξη της απασχόλησης, θα ανέλθει στα 5,27 δισ. ευρώ- σχεδόν διπλάσια από την αρχική πρόβλεψη.

Τα χρήματα του Προγράμματος αποτελούν δάνειο, με εξαιρετικά χαμηλό έως μηδενικό κόστος δανεισμού, και καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί, και θα συνεχίσει να αξιοποιεί κατά τον βέλτιστο τρόπο τα εγχώρια και ευρωπαϊκά εργαλεία, μέσα και πόρους, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας, ώστε οι πληγές της υγειονομικής κρίσης να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό και να τεθούν στέρεες βάσεις για την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», καταλήγει ο υπουργός.