Προειδοποιεί ο ΟΗΕ για την εξάπλωση της βίας στο Ιράκ
- 17/06/2014, 18:41
- SHARE
ΗΠΑ και Ιράν συζήτησαν σήμερα για την προέλαση του ΙΚΙΛ - 70.000 σιίτες εθελοντές έχουν εμφανιστεί στα στρατιωτικά κέντρα για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές.
Συνάντηση είχαν σήμερα στη Βιέννη εκπρόσωποι του Ιράν και των ΗΠΑ, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, και σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ συζήτησαν και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιράκ τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια ένδειξη πως οι δύο ορκισμένοι «εχθροί» ίσως δώσουν τα χέρια για να βρουν λύση στην προέλαση των τζιχαντιστών που απειλούν να καταλάβουν και την Βαγδάτη.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι οι δύο χώρες είχαν μια πολύ σύντομη ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του Ιράκ. Σύμφωνα με την Χαρφ, οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν κοινή άποψη για την ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ΙΚΙΛ), την οργάνωση των ριζοσπαστών σουνιτών που απειλεί το σιιτικό καθεστώς της Βαγδάτης.
«Ανησυχώ πάρα πολύ για την ταχεία επιδείνωση της κατάστασης στο Ιράκ, κυρίως με τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για μαζικές εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες από το ΙΚΙΛ. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος περαιτέρω διαθρησκευτικής βίας σε μεγάλη κλίμακα, εντός του Ιράκ και πέραν των συνόρων του», δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αναφερόμενος στα αποκαλυπτικά βίντεο για μαζικές εκτελέσεις Ιρακινών στρατιωτικών από τους ένοπλους αντάρτες.
«Καταδικάζω απερίφραστα όλες αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις, αυτούς τους φόνους αμάχων και την απαγωγή διπλωματών. Πρόκειται για απαράδεκτες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλοι οι δράστες αυτών των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε ακόμη ο Μπαν και κάλεσε τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι να αρχίσει έναν διάλογο για να σταματήσει την διαθρησκευτική βία που ξέσπασε αυτόν τον μήνα στην χώρα του, ενώ επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις που παραμελούν τα ανθρώπινα δικαιώματα δημιουργούν «το έδαφος που θρέφει τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».
Την ίδια ώρα ο κυβερνήτης της κυρίως σιιτικής νότιας ιρακινής επαρχίας Ντι Καρ δήλωσε σήμερα ότι η περιοχή του έχει αποστείλει 5.000 εθελοντές για να σταματήσουν την προέλαση σουνιτών τζιχαντιστών στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οι εθελοντές αυτοί πήγαν στην Σαμάρα και την Μπάλαντ, βόρεια της Βαγδάτης, και στα περίχωρα της Μοσούλης. Συνολικά 70.000 άνθρωποι έχουν δηλώσει εθελοντές στην επαρχία αυτή και εκπαιδεύονται σε κέντρα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά γι’αυτούς.
Η επίθεση των τζιχαντιστών συνιστά «ζωτικής σημασίας απειλή» για το Ιράκ και κίνδυνο για την περιοχή, συμπλήρωσε στο ίδιο πνεύμα σε δηλώσεις που έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Βαγδάτη. «Η ιρακινή κρίση πρέπει να επιλυθεί από τους Ιρακινούς, όμως αυτοί δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς τη διεθνή κοινότητα και μια εποικοδομητική συνεργασία στην περιοχή», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο με την μεγαλύτερη απειλή για την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα εδώ και χρόνια, καθώς η εθνική αυτή κρίση προκάλεσε ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στις τρεις κύριες κοινότητες της χώρας: τους σιίτες, τους σουνίτες και τους Κούρδους».
Τη Σαουδ. Αραβία «δείχνει» ως χρηματοδότη των τζιχαντιστών η κυβέρνηση του Ιράκ
«Πρόσφατες δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν πως τάσσεται με το μέρος της τρομοκρατίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι. «Την θεωρούμε υπεύθυνη για την οικονομική και την ηθική βοήθεια που δέχονται οι οργανώσεις».
Σύμφωνα με το γραφείο του Μαλίκι, το σουνιτικό βασίλειο πρέπει επίσης «να θεωρηθεί υπεύθυνο για τα επικίνδυνα εγκλήματα που διαπράττονται απ’ αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
Η Σαουδική Αραβία είχε ήδη κατηγορήσει ανοικτά χθες, Δευτέρα, τον Ιρακινό πρωθυπουργό, ο οποίος είναι σιίτης, ότι οδήγησε το Ιράκ στη χείλος της αβύσσου εφαρμόζοντας μια πολιτική αποκλεισμού των σουνιτών και είχε ζητήσει να σχηματισθεί κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Ο Μαλίκι είχε ήδη από το Μάρτιο κατηγορήσει τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ότι στηρίζουν την τρομοκρατία στο Ιράκ.
Έκλεισε το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στο Ιράκ
Αξιωματούχοι του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας στο Μπαϊτζί δήλωσαν σήμερα ότι έκλεισαν το δυιλιστήριο και απομάκρυναν το ξένο προσωπικό από αυτό. Οι ίδιοι βεβαίωσαν ωστόσο ότι το ντόπιο προσωπικό παραμένει στο διυλιστήριο και ότι ο στρατός εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο των εγκαταστάσεων. Η λειτουργία του διυλιστηρίου διεκόπη κατά την διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την περασμένη εβδομάδα την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, και άλλες σουνιτικές ένοπλες οργανώσεις προήλασαν στην πόλη Μπαϊτζί και περικύκλωσαν το διυλιστήριό της.
«Λόγω των πρόσφατων επιθέσεων από μαχητές με οβίδες, η διοίκηση του διυλιστηρίου αποφάσισε να απομακρύνει τους ξένους εργαζομένους για την ασφάλειά τους και επίσης να κλείσει εντελώς τις παραγωγικές μονάδες ώστε να αποφύγει την εκτεταμένη βλάβη που θα μπορούσε να προκληθεί», δήλωσε ένας αρχιμηχανικός του διυλιστηρίου και διευκρίνισε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα φυσικού αερίου, βενζίνης και κηροζίνης για την κάλυψη της εσωτερικής ζήτησης για περισσότερο από έναν μήνα.
Μεθοριακό σταθμό με το Ιράκ κατέλαβαν Σύροι αντάρτες
Σύροι αντάρτες έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους τον μεθοριακό σταθμό Αλ Κάεμ ανάμεσα στο Ιράκ και την Συρία, δήλωσαν σήμερα αξιωματικοί του ιρακινού στρατού. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι αντάρτες αυτοί είναι πιστοί στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και στο Μέτωπο αλ Νόσρα, την συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, που ελέγχουν ήδη την συριακή πλευρά αυτού του μεθοριακού σταθμού.
Το Αλ Κάεμ είναι ένας από τους τρεις μεθοριακούς σταθμούς που υπάρχουν ανάμεσα στο Ιράκ και την Συρία. Αυτός της Ράμπια, που βρίσκεται βορειότερα, εγκαταλείφθηκε την περασμένη εβδομάδα από τις ιρακινές δυνάμεις κατά την επίθεση των τζιχαντιστών στην ιρακινή επαρχία Νινευή. Αυτός τελεί τώρα υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων. Η τύχη του τρίτου, του Αλ Ουάλιντ, που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Αλ Κάεμ, δεν είναι προς το παρόν γνωστή.
Διαβάστε ακόμη:
Κρίση στο Ιράκ: Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο;
«Έκτακτα» μέτρα εξετάζουν οι ΗΠΑ για την αναχαίτιση του ΙΚΙΛ στο Ιράκ
Στη δημοσιότητα εικόνες ομαδικών εκτελέσεων στο Ιράκ
Τόνι Μπλερ: «Δεν ευθύνεται η επέμβαση του 2003 στο Ιράκ για τη σημερινή κρίση