Προειδοποίηση από τον οίκο Moody’s: Ευάλωτη σε νέα κρίση η Ελλάδα
- 24/10/2018, 09:45
- SHARE
Στη λίστα των χωρών που έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν πιθανή κρίση στο μέλλον βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του οίκου αξιολόγησης.
Στη λίστα των χωρών που έχουν περιορισμένες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν πιθανή κρίση στο μέλλον βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Moody’s. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν περιορίσει τη δημοσιονομική ευελιξία ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης σε σύγκριση με πριν μία δεκαετία.
«Για τις κυβερνήσεις που διαθέτουν ήδη υπερβολικό χρέος, ο συνδυασμός αυξημένων κοινωνικών δαπανών και η μείωση των εσόδων από κυκλικούς άμεσους φόρους περιορίσει τις επιλογές τους στην περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωπες με αντίξοες συνθήκες στο μέλλον», σημειώνει η Moody’s.
Οι χώρες που έχουν δει τη μεγαλύτερη αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών είναι η Ισπανία με αξιολόγηση «Baa1» και σταθερό outlook, η Ελλάδα (Β3 θετικό outlook), η Ιρλανδία (Α2 σταθερόoutlook) και η Κύπρος (Ba2 σταθερό outlook). Μόνο η Μάλτα, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο έχουν σημειώσει πρόοδο στο συγκεκριμένο μέτωπο μετά την παγκόσμια κρίση του 2008.
«Η αύξηση στις υποχρεωτικές δαπάνες για τόκους, μισθούς, επιδοτήσεις και κοινωνικά επιδόματα από το 2008 συνεπάγεται ότι ορισμένοι προϋπολογισμοί είναι πιο δύσκαμπτοι σε σύγκριση με πριν την χρηματοπιστωτική κρίση», τόνισε ο Έβαν Βόλμαν, αναλυτής της Moody’s και συγγραφέας της έκθεσης. «Οι αυξημένες κοινωνικές δαπάνες και η μείωση των φορολογικών εσόδων θα περιορίσει τις διαθέσιμες επιλογές των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και εγείρουν πιστωτικούς κινδύνους για όσες διαθέτουν ήδη υπερβολικό χρέος».
Η Moody’s εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 1,5% το 2021, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει την εξάρτησή τους σε έσοδα από άμεσους φόρους, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο φόρος επιχειρήσεων, γεγονός που θα ενισχύσει τις προκλήσεις όταν ο κύκλος γυρίσει.
Στην περίπτωση που τα έσοδα αποδειχθούν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, κάποιες κυβερνήσεις ενδεχομένως αναγκαστούν να βρουν πόρους από το κομμάτι των «δύσκαμπτων» δαπανών.