Προειδοποίηση Κάμερον: Το κοινοβούλιο δεν πρέπει να εμποδίσει το Brexit

Προειδοποίηση Κάμερον: Το κοινοβούλιο δεν πρέπει να εμποδίσει το Brexit
epa05387157 British Prime Minister David Cameron delivers a speech in response to the result of UK EU Referendum in Downing Street, London, Britain, 24 June 2016. Britons in a referendum on 23 June have voted by a narrow margin to leave the European Union (EU). Media reports on early 24 June indicate that 51.9 per cent voted in favour of leaving the EU while 48.1 per cent voted for remaining in. EPA/WILL OLIVER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε του βουλευτές να σεβαστούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Δεν θα πρέπει να επιχειρηθεί από το κοινοβούλιο να τεθούν εμπόδια στην έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ότι η απόφαση για το πότε θα ενεργοποιηθεί το “άρθρο 50” που θα οδηγήσει στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ θα ληφθεί “από τη Βρετανία και μόνο”.

“Δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα… Είμαι σαφής, και το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε σήμερα το πρωί, ότι η απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή”, είπε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων που συνεδριάζει και πάλι από τη Δευτέρα, μετά τη διακοπή για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

“Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν πρέπει να στρέψει την πλάτη του στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο”, συνέχισε. “Πρέπει να καθορίσουμε το είδος της σχέσης που θέλουμε να έχουμε στο εξής με την ΕΕ”, είπε ο Κάμερον, διευκρινίζοντας ότι επαφίεται στον διάδοχό του να το κάνει αυτό. Μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η επόμενη κυβέρνηση είναι το πώς θα έχει η χώρα την καλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εξήγησε, ενώ σημείωσε ότι μετά την έξοδο η Βρετανία θα θέλει να έχει όσο πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Ο Κάμερον πρόσθεσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν θα διστάσουν να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να σταθεροποιήσουν τις χρηματαγορές, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας προειδοποίησε αμέσως τον απερχόμενο Βρετανό πρωθυπουργό ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί να δει τη Σκωτία να αποχωρεί από την ΕΕ χωρίς τη θέλησή της.

Έντονη ανησυχία για επιθέσεις εναντίον Πολωνών

Ο Ντέβιντ Κάμερον μίλησε με την πρωθυπουργό της Πολωνίας τη Δευτέρα, στην οποία εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Πολωνοί μετανάστες έπεσαν θύματα επίθεσης μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Μίλησα με την πρωθυπουργό της Πολωνίας (σ.σ. την Μπεάτα Σίντλο) σήμερα το απόγευμα και της είπα πόσο ανησύχησα για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν. Την καθησύχασα ότι κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους Πολωνούς πολίτες στη χώρα μας”, είπε ο Κάμερον μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η Βρετανία θα προτείνει νέο Ευρωπαίο Επίτροπο

Η Βρετανία δικαιούται να έχει έναν επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο παραμένει μέλος της και θα επιδιώξει να διορίσει έναν το συντομότερο δυνατόν, ανακοίνωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός Επίτροπος Οικονομικής Σταθερότητας, Υπηρεσιών και Κεφαλαιακής Αγοράς Τζόναθαν Χιλ υπέβαλε την παραίτησή του το Σάββατο, αφού είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

“Προχωρώ προς αυτήν την κατεύθυνση όσο το δυνατόν γρηγορότερα… ως πλήρες μέλος που καταβάλλει τις πλήρεις εισφορές του, νομίζω ότι δικαιούμαστε να έχουμε έναν επίτροπο”, είπε ο Κάμερον στην ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι ελπίζει πως ο δήμαρχος του Λονδίνου και ο οικονομικός τομέας της πόλης θα έχουν μια “ισχυρή φωνή” στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο, ώστε να διασφαλιστούν οι στενότερες δυνατές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τις γαλλικές αρχές να διατηρηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι εντός του γαλλικού εδάφους.

Με βάση μια συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, οι βρετανικές αρχές σήμερα εκτελούν συνοριακούς ελέγχους στο γαλλικό λιμάνι του Καλαί και όχι στο Ντόβερ, στην άλλη πλευρά της Μάγχης.