Προειδοποίηση ΣΕΒ: Οι δράσεις που προβλέπει το Μνημόνιο δεν προχωρούν
- 04/02/2016, 17:45
- SHARE
Ενώ η δέσμευση της μεγαλύτερης δέσμης μέτρων αφορούσε το Φεβρουάριο, οι περισσότερες καθυστερούν όπως παρατηρεί ο ΣΕΒ.
Για το 64% των δράσεων που προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο να υλοποιηθούν έως και το Φεβρουάριο του 2016 δεν υπάρχει καμία πρόοδος, για το 15% υπάρχει μερική πρόοδος και για το 21% υπάρχει πραγματική πρόοδος, σύμφωνα με την αποτίμηση που έκανε ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Σχεδόν οι μισές από τις 201 δράσεις που προβλέπονται αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ωστόσο ο ΣΕΒ σημειώνει ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να κλείσουν με έναν τρόπο που να επιτρέπει μέσω ανταγωνιστικής φορολόγησης στον συνεπή φορολογούμενο μισθωτό και επιχειρηματία να εργάζεται και να επιβιώνει. Τονίζει επίσης ότι ζητήματα επιχειρηματικού περιβάλλοντος υποβιβάζονται σε δεύτερη κατηγορία προτεραιότητας από την κυβέρνηση και τους δανειστές, γεγονός που καταγράφεται από τον μεγάλο αριθμό εκκρεμών δράσεων που αφορούν το επιχειρηματικό περιβάλλον (27% των εκκρεμών δράσεων). Η μεγαλύτερη δυσκολία υλοποίησης εμφανίζεται σε δράσεις που απαιτούν μια σειρά από διοικητικές ενέργειες και συντονισμό προκειμένου να εφαρμοστούν, ενώ για άλλη μια φορά καταγράφεται μια ροπή προς την εφαρμογή δράσεων για τις οποίες απαιτείται μόνο η ρύθμιση (πχ, επιβολή φόρου, αύξηση ποσοστού φόρου ή οριζόντια περικοπή).
Ο ΣΕΒ επανέρχεται επίσης στην ανάγκη αύξησης των επενδύσεων, τονίζοντας ότι αν εξαιρεθεί ο τομέας της κατοικίας, το 2014 οι επενδύσεις ανήλθαν σε 19,3 δισ. ευρώ ενώ οι αντίστοιχες αποσβέσεις σε 21,6 δισ. Δηλαδή, οι καθαρές επενδύσεις ήταν αρνητικές κατά 2,3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται 1 δισ. ευρώ περίπου επενδύσεις τον χρόνο, μόνο και μόνο για να συντηρείται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός. Συνολικά στην οικονομία θα χρειασθούν περίπου 100 δισ. ευρώ στην επόμενη επταετία για να επανέλθει το επενδεδυμένο κεφάλαιο στα προ της κρίσεως επίπεδα.
«Εάν συνεχισθεί η αποεπένδυση, η παραγωγική οικονομία θα εκφυλισθεί, το εργατικό δυναμικό θα υποαπασχολείται σε κλάδους σχετικά χαμηλής προστιθέμενης αξίας και η αδήλωτη εργασία θα γιγαντώνεται. Η χώρα μας θα είναι περισσότερο ευάλωτη στον διεθνή ανταγωνισμό (μεγαλύτερες εισαγωγές), και το επιστημονικό μας δυναμικό θα φεύγει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά», αναφέρει ο Σύνδεσμος.