Πρώην αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ: Κουρέψτε το ελληνικό χρέος
- 21/04/2015, 18:49
- SHARE
Ο Ασόκα Μόντι καλεί το Ταμείο να κάνει πίσω στις απαιτήσεις του και να διαγράψει μέρος του ελληνικού χρέους.
Ως ένα «αδιανόητο» γεγονός χαρακτηρίζει τη μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Ερευνών, Ασόκα Μόντι, σε άρθρο του στο Bloomberg.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής διεθνούς οικονομικής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, το ΔΝΤ πρέπει να σταματήσει να ζητά περισσότερη λιτότητα και άμεση αποπληρωμή των δόσεων και να αναγνωρίσει τη δεινή θέση της Ελλάδας διαγράφοντας μεγάλο μέρος του χρέους της.
Ο Ασόκα Μόντι σημειώνει ότι το μεγαλύτερο λάθος της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2010, όταν δεν προτιμήθηκε από τότε μια γενναία διαγραφή του χρέους που κατείχαν ιδιώτες, αλλά αντίθετα η χώρα έλαβε τεράστια δάνεια.
Ο Μόντι τονίζει ότι από εκείνη την περίοδο πολλοί παράγοντες του ΔΝΤ καλούσαν για κούρεμα του χρέους, μεταξύ αυτών και ο Καρλ Όττο Πολ, πρώην πρόεδρος της Μπουντεσμπανκ και αρχιτέκτονας του ευρώ. Όμως η επίσημη απάντηση από ΔΝΤ κι Ευρώπη ήταν πως σε αυτήν την περίπτωση οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν θυελλώδεις. «Όπως σημείωσε ακόμη και ο Πολ, η απόφαση αυτή ήρθε κυρίως για να καλυφθούν οι τράπεζες της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες ήταν περισσότερο από κάθε άλλον εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος», γράφει ο Μόντι.
Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ περιγράφει τί πραγματοποιήθηκε τελικά πριν από πέντε χρόνια, και τονίζει χαρακτηριστικά ότι σήμερα τοε ελληνικό χρέος εκτοξεύτηκε από το 130% στο 180% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ενώ η σφοδρή έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στην αδυναμία πληρωμών.
«Σχεδόν όλοι συμφωνούν ότι η υποχρέωση της Ελλάδας να αποπληρώσει του ιδιώτες πιστωτές ήταν μια πολύ κακή ιδέα», γράφει χαρακτηριστικά ο Μόντι. «Σε αναφορά του το 2013», συνεχίζει, «το ΔΝΤ είχε παραδεχτεί το λάθος του για την Ελλάδα. Σε ένα πρόσφατο έγγραφο το Ταμείο παραδέχτηκε πως όταν μια κρίση απειλεί να επεκταθεί τότε θα πρέπει να λαμβάνονται παγκόσμιες αποφάσεις για να δοθεί οριστική λύση κι όχι να συρρικνώνεται μια οικονομία αναγκαζόμενη να επωμιστεί μόνη της όλο το βάρος».
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες προτάσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα ο Μόντι παρατηρεί αυτές ότι παραμένουν ίδιες: Περισσότερα δάνεια (αυτή τη φορά μόνο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς) για να αποπληρωθούν όλοι οι πιστωτές – μεταξύ αυτών και το ίδιο το Ταμείο.
Από την κριτική του Μόντι στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα δεν έλειψε και η στάση της Γερμανίας, στην οποία καταλογίζει μια πιστή εφαρμογή ενός δόγματος δομικών μεταρρυθμίσεων όπως αυτές στην εργασιακή νομοθεσία οι οποίες θα βελτίωναν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Έπρεπε να γνώριζαν τα πράγματα καλύτερα», τονίζει ο Μόντι. «Η τελευταία παγκόσμια αναφορά του ΔΝΤ αποτέλεσε ψυχρολουσία για αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις και την προοπτική να αντιμετωπίσουν οριστικά το πρόβλημα του χρέους μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα».
Τέλος, κι αφού το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ κάνει μια αναφορά σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ έως τον Ιούνιο (ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ) ο Μόντι προβλέπει ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει μια απόφαση για απομείωση του χρέους – αλλά αυτή τη φορά με πολύ πιο επίπονους όρους. Τονίζει, μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να παρακρατήσει τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις, με τις κοινωνικές επιπτώσεις να είναι σε πέντε χρόνια από σήμερα ακόμη πιο οξείς.
Ο Μόντι αναρωτιέται στο άρθρο του για ποιο λόγο το χρέος της Ελλάδας δεν μειώθηκε νωρίτερα. «Κανείς δεν έχει τη διάθεση να ανταπαντήσει σε τόσο δυσάρεστα μαθηματικά στοιχεία», σημειώνει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το ΔΝΤ ρισκάρει ξανά τα χρήματά του, παραμένοντας παγιδευμένο στις προτεραιότητες των ισχυρότερων κρατών-μελών του. «Για να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία και ανεξαρτησία, το Ταμείο θα πρέπει να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους και να υποχρεώσει τα πλουσιότερα μέλη του να επωμιστούν το βάρος», καταλήγει.