Πρώην μηχανικός της Google κατηγορείται για κλοπή εμπορικών μυστικών τεχνητής νοημοσύνης

Πρώην μηχανικός της Google κατηγορείται για κλοπή εμπορικών μυστικών τεχνητής νοημοσύνης
In Brussels, Belgium, on March 21, 2023, the Google Bard web page is seen on screen with Google AI on mobile during the launches. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σε περίπτωση καταδίκης αντιμετωπίζει έως και 10 χρόνια φυλάκισης και 250.000 δολάρια πρόστιμο για κάθε κατηγορία.

Ένας πρώην μηχανικός λογισμικού της Google κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ για κλοπή εμπορικών μυστικών σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη (AI), ενώ εργαζόταν κρυφά για δύο κινεζικές εταιρείες.

Ο Λινγουέι Ντινγκ, γνωστός και ως Λεόν Ντινγκ, κατηγορήθηκε στην Καλιφόρνια για τέσσερις κατηγορίες και συνελήφθη την Τετάρτη.

Ο Κινέζος υπήκοος φέρεται να έκλεψε περισσότερα από 500 εμπιστευτικά αρχεία.Σε περίπτωση καταδίκης αντιμετωπίζει έως και 10 χρόνια φυλάκισης και 250.000 δολάρια πρόστιμο για κάθε κατηγορία.

Ο δικηγόρος του κ. Ντινγκ δεν μπορούσε να προσδιοριστεί για να σχολιάσει την υπόθεση, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πληροφορίες που κατηγορείται ότι πήρε αφορούν την υποδομή των κέντρων υπερυπολογιστικών δεδομένων της Google, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία και την εκπαίδευση μεγάλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ντινγκ προσλήφθηκε από την Google το 2019 και στις αρμοδιότητές του περιλαμβανόταν η ανάπτυξη αυτού του λογισμικού.

Τον Μάιο του 2022 φέρεται να άρχισε να μεταφορτώνει πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες στο δίκτυο της εταιρείας σε έναν προσωπικό λογαριασμό Google.

Οι μεταφορτώσεις αυτές συνεχίστηκαν περιοδικά για ένα χρόνο, αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Εν τω μεταξύ, λέγεται ότι πέρασε αρκετούς μήνες στην Κίνα εργαζόμενος για την Beijing Rongshu Lianzhi Technology – μια νεοφυή τεχνολογική εταιρεία που τον προσέγγισε.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι του προσφέρθηκαν 14.800 δολάρια μηνιαίως για να είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας της εταιρείας.

Φέρεται επίσης να έχει ιδρύσει τη δική του τεχνολογική εταιρεία, Shanghai Zhisuan Technology, η οποία επικεντρώθηκε στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση, και να έχει γίνει ο ίδιος διευθύνων σύμβουλος.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ντινγκ δεν ενημέρωσε ποτέ την Google για την εργασία του σε καμία από τις δύο εταιρείες.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι υπέβαλε αίτηση σε έναν οργανισμό με έδρα την Κίνα για να βοηθήσει στην ανάπτυξη αυτής της επιχείρησης και την παρουσίασε σε συνέδριο επενδυτών στην Κίνα τον Νοέμβριο του 2023.

Τον επόμενο μήνα, η Google τον επισήμανε ότι προσπαθούσε να ανεβάσει περισσότερα αρχεία στον προσωπικό του υπολογιστή ενώ βρισκόταν στην Κίνα, αλλά ο Ντινγκ είπε στον ερευνητή της Google ότι αυτό έγινε για να παράσχει αποδείξεις ότι εργαζόταν για τον τεχνολογικό γίγαντα.

Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ και εν αγνοία της Google, ο Ντινγκ φέρεται να έκλεισε εισιτήριο απλής μετάβασης από το Σαν Φρανσίσκο στο Πεκίνο, πριν παραιτηθεί στις 26 Δεκεμβρίου.

Λίγες ημέρες αργότερα, η Google υποψιάστηκε και πάλι αφού έμαθε για τις ενέργειές του στο συνέδριο και ανέστειλε την πρόσβασή του – ψάχνοντας το ιστορικό δραστηριοτήτων του για να αποκαλύψει τις μη εξουσιοδοτημένες μεταφορτώσεις.

Ο εκπρόσωπος της Google, Χοσέ Καστανιέδα, δήλωσε ότι η εταιρεία διαθέτει «αυστηρές διασφαλίσεις για την αποτροπή της κλοπής των εμπιστευτικών εμπορικών πληροφοριών και των εμπορικών μας μυστικών», προσθέτοντας ότι η εταιρεία ειδοποίησε γρήγορα τις αρχές όταν βρήκε στοιχεία για υποτιθέμενες παραβάσεις.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι ο Ντινγκ επεδίωκε να πλουτίσει δουλεύοντας κρυφά για εταιρείες που «αναζητούσαν πλεονέκτημα στην κούρσα της τεχνολογίας AI».

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε μια σκληρή εμπορική μάχη τα τελευταία χρόνια, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της άλλης.

Η διαμάχη έχει δει τις δύο χώρες να επιβάλλουν δασμούς σε αγαθά αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων η μία στην άλλη.

Οι εμπορικές σχέσεις επιδεινώθηκαν υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν, με τις δύο πλευρές να επιβάλλουν νέα εμπόδια στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στις εξαγωγές τσιπ υπολογιστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: bbc.com