Η «ανατομία» της νέας Κομισιόν – Πρώην στέλεχος της Shell ο νέος Επίτροπος για το Κλίμα

Η «ανατομία» της νέας Κομισιόν – Πρώην στέλεχος της Shell ο νέος Επίτροπος για το Κλίμα
epa11609194 President of the European Commission Ursula von der Leyen presents her new College of Commissioners during a press conference at the European Parliament in Strasbourg, France, 17 September 2024. President of the European Commission Ursula von der Leyen's proposed new College of Commissioners during her second term in office will now need approval from the European Paliament during the confirmation hearing process. EPA/Teresa Suarez
Το who is who των σημαντικότερων χαρτοφυλακίων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το who is who των σημαντικότερων χαρτοφυλακίων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφει το Reuters, δίνοντας στοιχεία για τους νέους Αντιπροέδρους και Επιτρόπους που ανακοίνωσε την Τρίτη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθούν ορισμένοι από αυτά.

Ριοτρ Σεραφίν – Επίτροπος για θέματα προϋπολογισμού

Ο πρέσβης της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του σημερινού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, όταν ο Τουσκ ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περίοδο 2014-2019, κατά την οποία η ΕΕ κλονίστηκε από το Brexit.

Διετέλεσε επίσης υπουργός Εξωτερικών από το 2008 έως το 2014 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τουσκ ως πρωθυπουργού της Πολωνίας.

Η κύρια εργασία του θα είναι η κατάρτιση του επόμενου επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, ένα εξαιρετικά περίπλοκο και πολιτικά ευαίσθητο έργο.

Ο Σεραφίν αναμένεται να αξιοποιήσει την εμπειρία του ως αναπληρωτής επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του επιτρόπου της ΕΕ για τον προϋπολογισμό Γιάνους Λεβαντόφσκι, όταν εργάστηκε για τον πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Ραφαέλε Φίτο – Αντιπρόεδρος Αρμόδιος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είναι ένα από τα πιο μετριοπαθή μέλη τοΥ ακροδεξιού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, αλλά ο διορισμός του σε υψηλόβαθμο πόστο έχει εγείρει ερωτήματα μεταξύ των νομοθετών της ΕΕ, οι οποίοι θα μπορούσαν να τον μπλοκάρουν.

Ο Φίτο ήταν υπεύθυνος για τις υποτονικές προσπάθειες της Ιταλίας να δαπανήσει τα κονδύλια διάσωσης της ΕΕ COVID-19 και να επιτύχει τους μεταρρυθμιστικούς στόχους που συνδέονται με τα χρήματα αυτά.

Ο 55χρονος έχει εμπειρία ως πρώην νομοθέτης της ΕΕ και προέρχεται από οικογένεια πολιτικών. Τόσο ο ίδιος όσο και ο πατέρας του υπήρξαν πρόεδροι της γενέτειράς τους, της νότιας περιφέρειας της Απουλίας.

Η Ιταλία ήλπιζε σε μια θέση βαρέων βαρών παρά το γεγονός ότι το κόμμα της Μελόνι ψήφισε κατά της φον ντερ Λάιεν όταν το κοινοβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τη δεύτερη θητεία της ως προέδρου της Επιτροπής τον Ιούλιο.

Βόπκε Χέκστρα – Επίτροπος για το Κλίμα και την Κλιματική Ανάπτυξη

Ο Χέκστρα υπηρετεί ως Επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα από τον Οκτώβριο του 2023 και θα παραμείνει σε αυτόν τον ρόλο, ενώ η προσθήκη της «καθαρής ανάπτυξης» στον τίτλο του αποτελεί ένδειξη της προσπάθειας της ΕΕ να παράγει τα δικά της πράσινα προϊόντα, αντί να βασίζεται σε εισαγωγές, ιδίως από την Κίνα.

Στα 48 του χρόνια, ο πατέρας τεσσάρων παιδιών διαθέτει ένα πολύπλευρο υπόβαθρο, καθώς έχει εργαστεί στην πετρελαϊκή εταιρεία Shell και στην εταιρεία συμβούλων McKinsey, ενώ έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών στην πατρίδα του.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες έθεσαν τον Χέκστρα σε δύσκολη διαδικασία έγκρισης όταν διορίστηκε επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, λόγω της θητείας του στη Shell και καθώς προέρχεται από την κεντροδεξιά πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία είχε αντιταχθεί σε ορισμένους περιβαλλοντικούς νόμους της ΕΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τερέσα Ριμπέρα – Αντιπρόεδρος, Αρμόδια για Καθαρή, Δίκαιη και Ανταγωνιστική Μετάβαση

Επί μακρόν υπέρμαχος της φιλόδοξης δράσης για το κλίμα, είναι υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας από το 2018 και έχει επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας σε καθαρή ενέργεια.

Η Ριμπέρα – η οποία έχει συγκρουστεί με ισπανικές εταιρείες για τις ενεργειακές πολιτικές της – θα αναλάβει να διασφαλίσει ισότιμους οικονομικούς όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της Ευρώπης. Όπως και η εν ενεργεία επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, μέρος του έργου της είναι πιθανό να περιλαμβάνει τη χαλιναγώγηση της Μεγάλης Τεχνολογίας.

Η 55χρονη, η οποία έχει δύο κόρες, θα είναι μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες σε μια Επιτροπή με ανδρική πλειοψηφία, αφού οι περισσότερες κυβερνήσεις αγνόησαν το αίτημα της φον ντερ Λάιεν να διοριστούν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες υποψήφιοι.

Άντριους Κουμπίλιους – Επίτροπος Άμυνας και διαστήματος

Ο 67χρονος Κουμπίλιους έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός της Λιθουανίας, από το 1999 έως το 2000 και από το 2008 έως το 2012. Και τις δύο φορές, προώθησε επώδυνες μεταρρυθμίσεις -συμπεριλαμβανομένων περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων- για την αντιμετώπιση οικονομικών κρίσεων.Έχασε τις εκλογές που ακολούθησαν.

Μείωσε δύο φορές τις συντάξεις συνταξιοδότησης στον απόηχο της οικονομικής κρίσης του 2008, η οποία είδε την οικονομία της Λιθουανίας να συρρικνώνεται κατά 15%. Τα ποσοστά του στο εσωτερικό έπεσαν και δεν ανέκαμψαν και έχασε την ηγεσία του κόμματός του το 2015.

Σήμερα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη θέση του στον τομέα της άμυνας, καθήκον του θα είναι να πείσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τις εταιρείες όπλων να συνεργαστούν ώστε να μειωθεί ο κατακερματισμός στον τομέα και να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής αμυντικών προϊόντων.

Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας

Ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών της Λετονίας θα υπηρετήσει την τρίτη θητεία του ως επίτροπος, η οποία μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την οικονομία της ΕΕ.

Ανέλαβε επίσης τον εμπορικό φάκελο, επιδιώκοντας να αμβλύνει τις διατλαντικές εμπορικές εντάσεις μετά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο Ντομπρόβσκις θα διατηρήσει τον φάκελο της οικονομίας και θα είναι υπεύθυνος για την προσπάθεια μείωσης ή απλοποίησης των μυριάδων κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ.

Νταν Γιόργκενσεν – Επίτροπος για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής

Η Δανία επεδίωξε να εγκαταστήσει στη νέα Επιτροπή έναν ισχυρό υποστηρικτή της δράσης για το κλίμα με τη μορφή του υπουργού της για την ανάπτυξη και την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα.

Ο Γιόργκενσεν, 49 ετών και σοσιαλιστής, ήταν πίσω από νόμους που δέσμευσαν τη Δανία να μειώσει τις εκπομπές κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 εντός 10 ετών και να σταματήσει σταδιακά την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα έως το 2050. Η Δανία αντιτίθεται παραδοσιακά στην πυρηνική ενέργεια.

Ο Γιόργκενσεν συμμετείχε ενεργά στις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα και δεν είναι άγνωστος στην ΕΕ, καθώς διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 έως το 2013.

Μάγκνους Μπρούνερ – Επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων και μετανάστευση

Ως υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, το εμβληματικό επίτευγμα του Μπρούνερ ήταν ένας νόμος για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «ψυχρής εξέλιξης», σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι διολισθαίνουν σε υψηλότερα κλιμάκια φορολογίας εισοδήματος μέσω του πληθωρισμού.

Ο 52χρονος από την ορεινή επαρχία Βοράρλμπεργκ που συνορεύει με την Ελβετία έχει εφαρμόσει κλασικές συντηρητικές πολιτικές, αν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον έχουν κατηγορήσει ότι ξοδεύει πολύ χαλαρά και δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Στεφάν Σεζουρνέ – Επίτροπος βιομηχανικής στρατηγικής

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας ήταν μια καθυστερημένη προσθήκη στη σύνθεση μετά την αιφνίδια παραίτηση του Τιερί Μπρετόν τη Δευτέρα.

Ο Σεζουρνέ, 39 ετών, είναι πιστός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με τους δεσμούς τους να χρονολογούνται από τη θητεία του ως σύμβουλος όταν ο Μακρόν ήταν υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας από το 2014 έως το 2016. Ο Σεζουρνέ είναι πρόεδρος του κόμματος του Μακρόν «Αναγέννηση» και διετέλεσε επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηγούμενος της κεντρώας ομάδας «Ανανεώσιμη Ευρώπη».

Είναι επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας μόνο από τον Ιανουάριο, μένοντας και πάλι πιστός στις πολιτικές του Μακρόν.

Μάρκος Σέφκοβιτς – Επίτροπος εμπορίου

Ο 58χρονος πρώην διπλωμάτης, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης της Σλοβακίας στο Ισραήλ και στην ΕΕ, είναι επίτροπος από το 2009, με πιο πρόσφατη αρμοδιότητα τις σχέσεις με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ο Σέφκοβιτς ανέλαβε τον φάκελο ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, συμβάλλοντας στη βελτίωση των δεσμών της ΕΕ με το πρώην μέλος της ΕΕ, τη Βρετανία, και στην επισφράγιση της συμφωνίας-πλαίσιο του Ουίνδσορ που διευκολύνει τις εμπορικές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

Ο Σλοβάκος επίτροπος ανέλαβε επίσης τις σχέσεις της ΕΕ με την Ελβετία, προσπαθώντας να ενθαρρύνει το κράτος των Άλπεων να αποδεχθεί μια ευρύτερη συμφωνία που θα διέπει τους οικονομικούς δεσμούς του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com