Προϋπολογισμοί με πληθωρισμό στον αστερισμό της μετάλλαξης «Όμικρον»
- 01/12/2021, 09:28
- SHARE
Ο πληθωρισμός τρομάζει τις αγορές και τους φορείς χάραξης οικονομικής πολιτικής σε μια συγκυρία που επανέρχονται οι φόβοι για νέα έξαρση της πανδημίας ενόψει της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον».
Το περιβάλλον είναι εκρηκτικό ενόψει της συζήτησης για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή τις προσεχείς ημέρες.
Επιπλέον, τα στελέχη των κεντρικών τραπεζών αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσο ο πληθωρισμός τρέχει πάνω από τους στόχους. Ενδεικτικά στις ΗΠΑ ο στόχος ήταν 2% και ο πληθωρισμός αναπτύσσεται με ρυθμό 4-5%, με αποτελέσματα ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, να ανοίγει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να επιταχύνει τις σταδιακές μειώσεις που κάνει στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων. Λαμβάνει υπόψη θα μηνύματα για ενδυνάμωση της οικονομίας και τις εκτιμήσεις για αύξηση του πληθωρισμού μέχρι τα μέσα του 2022. Το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη σύνοδο της Fed.
Την ίδια ώρα αναβαθμίζεται το ενδιαφέρον για το συνέδριο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις 16 Δεκεμβρίου, καθώς μεταξύ άλλων θα δώσει το στίγμα για το μεταβατικό στάδιο μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που έχει προσδιοριστεί για τον Μάρτιο. Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι δηλώσεις της ηγεσίας της ΕΚΤ για την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.
Εξάλλου, το αυξημένο ενεργειακό κόστος συντηρεί αυξητικές τάσεις στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε σε νέο επίπεδο ρεκόρ τον Νοέμβριο, με τις χθεσινές προβλέψεις της Eurostat να προμηνύουν ότι θα διατηρηθεί στα ψηλά για αρκετό διάστημα το επόμενο έτος μέχρι να αρχίσει να αποκλιμακώνεται.
Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο στο 4,9% τον Νοέμβριο από 4,1% τον προηγούμενο μήνα και έναντι 4,5% που ήταν η πρόβλεψη των αναλυτών, με τις ενεργειακές τιμές να καταγράφουν άλμα 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat στην Ελλάδα ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώνεται σε 4,3%, ενώ η μεταβολή σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε σε 0,6%. Τα επίσημα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Νοέμβριο αναμένεται να δημοσιευθούν από την Ελλ.Στατ. στις 10 του μηνός.
Η κρίση των τιμών έφερε αλλαγές και στις καταναλωτικές συνήθειες, καθώς και στη συναλλακτική συμπεριφορά, όπως δείχνει η ετήσια έρευνα της Intrum, European Payment Report για το 2021. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι οι αυξήσεις των τιμών σε ενεργειακά και άλλα αναγκαία αγαθά ανησυχούν τους καταναλωτές περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας, αν και η μετάλλαξη «Όμικρον» δείχνει ικανή να επηρεάσει τις τάσεις στο εγγύς μέλλον. Οι Έλληνες εμφανίζονται στην κορυφή της κατάταξης με τους καταναλωτές που πιστεύουν ότι η ακρίβεια θα έχει μεγάλη αρνητική επίδραση στα οικονομικά τους. Την ανησυχία αυτή εκφράζει το 86% των Ελλήνων, με του Λετονούς να ακολουθούν στη δεύτερη θέση και με το μέσο ευρωπαϊκό όρο να διαμορφώνεται στο 69%.
Ας σημειωθεί ότι πάνω από τους μισούς (51% έναντι 55% στην περσινή έρευνα) δηλώνουν ότι έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν έναν ή περισσότερους λογαριασμούς, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 21% τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι Έλληνες επιχειρούν να διαχειριστούν την κρίση με …λιτότητα, καθώς επτά στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν ότι πλέον αγοράζουν λιγότερα αγαθά και επιλέγουν να ζουν πιο απλά.