Προϋπολογισμός 2024: Εγγύηση για ανάπτυξη και μηνύματα στις αγορές

Προϋπολογισμός 2024: Εγγύηση για ανάπτυξη και μηνύματα στις αγορές
ΑΘΗΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ
Στην τελική ευθεία για ψήφιση στη Βουλή. Οι προσδοκίες για υπεραπόδοση και η ψήφος εμπιστοσύνης 

Ενισχυτικά του κλίματος που διαμορφώνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η ανανέωση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτικών οίκων στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, όπως καταγράφονται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2024 που κατατίθεται σήμερα Τρίτη 21/11 στη Βουλή.

Εξάλλου, οι θετικές εκτιμήσεις των ξένων οίκων για τα ελληνικά ομόλογα και το χρηματιστήριο βασίζονται εν πολλοίς στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που διατηρείται σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τον μέσο όρο των οικονομιών της Ευρωζώνης, στη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και στις οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών.

H Goldman Sachs, σε πρόσφατη έκθεσή της σημείωσε ότι διατηρεί long θέσεις στα καλής ποιότητας κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης όπως τα ελληνικά ενώ την ίδια θέση λαμβάνει στα 10ετή και η JP Morgan θεωρώντας την τρέχουσα απόδοση ένα καλό σημείο εισόδου.

Τις θετικές εκτιμήσεις επιβεβαίωσε πρόσφατα η επιτυχής επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου με απόδοση που διαμορφώθηκε σε 3,76% έναντι 4,34% στην προηγούμενη ανάλογη έκδοση στις 18 Οκτωβρίου και με τις προσφορές να φτάνουν τα 933 εκατ. ευρώ από 200 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Ενόψει δε της πιθανολογούμενης αναβάθμισης της οικονομίας από τον οίκο Fitch, με την αξιολόγηση να έχει προγραμματιστεί για την 1η Δεκεμβρίου, τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να ενταχθούν στους διεθνείς δείκτες. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα στο επίπεδο  ΒΒ+, μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική με σταθερές προοπτικές.

Εντωμεταξύ, ενισχυτικά μιας θετικής εξέλιξης από την επικείμενη αξιολόγηση δρουν τόσο η καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων, με αποκλιμάκωση του χρέους, όσο και η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και οι προβλέψεις για διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή η ανάπτυξη το 2024 θα διαμορφωθεί σε 2,9% έναντι 2,4% φέτος, πολλαπλάσια δηλαδή της ανάπτυξης στην οικονομία της ΕΕ, που εκτιμάται σύμφωνα με την Επιτροπή σε 0,6% φέτος και 1,2% το 2024.

Βασικός μοχλός είναι οι επενδύσεις, που αναμένεται να αυξηθούν κατά 7,1% φέτος και 15,1% το 2024 και οι εξαγωγές, με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού να αναφέρουν αύξηση 2,7% φέτος και 5,6% το 2024. Σημειώνεται ότι ισχυρή ώθηση αναμένεται από τον τουρισμό. Είναι δε ενδεικτικά τα στοιχεία για την αύξηση της επιβατικής κίνησης τον Οκτώβριο και συνολικά για το 10μηνο από την αρχή του έτους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα αεροδρόμια, (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού), έφτασε τα 66.844.615 άτομα έναντι 58.860.315 στο 10μηνο του 2022, ήτοι αύξηση 13,6% και έναντι 59.069.514 επιβατών το 2019, δηλαδή αύξηση 13,2%.

Εντωμεταξύ, αναφορικά με τα εισοδήματα, προβλέπεται ενίσχυση το 2024, αν και η ακρίβεια θα επιμείνει, ειδικά στα τρόφιμα. Ειδικότερα, αναμένονται οι αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, το ξεπάγωμα των τριετιών, η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, οι αυξήσεις των συντάξεων, φοροελαφρύνσεις και μέτρα για τους ευάλωτους 1,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι αν και δεν αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024 ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί σε 2,6% το 2024 από 3,9% φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: