Προϋπολογισμός 2024: Οι μεταβολές στα μεγέθη και οι ελαφρύνσεις

Προϋπολογισμός 2024: Οι μεταβολές στα μεγέθη και οι ελαφρύνσεις
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ανάπτυξη 2,9%, με αύξηση επενδύσεων 15,1% και πληθωρισμό 2,6%. Οι παροχές και οι αναπροσαρμογές ΦΠΑ  

Φοροελαφρύνσεις, όπως η μονιμοποίηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και προβλέψεις για ενίσχυση των επενδύσεων, σταθερή ανάπτυξη και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2024 που κατατίθεται αύριο στη Βουλή.

Εν μέσω γεωπολιτικών διαταραχών, με το μέτωπο της ακρίβειας να αποδεικνύεται ισχυρό και προκλήσεις ενόψει, από την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι την κλιματική κρίση, η κυβέρνηση επενδύει στην ισχυρή ανάπτυξη συγκριτικά με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ. Εξάλλου, όπως σημείωνε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο καθιερωμένο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα παρουσιάζει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 27 ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, που θα παραμείνει πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης έως και το 2025. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “βλέπει” σταδιακή μείωση του ελλείμματος, βελτίωση του πλεονάσματος και περαιτέρω αποκλιμάκωση του χρέους. Είχε και άλλες θετικές προβλέψεις η έκθεση της Κομισιόν: θα συνεχιστεί η αύξηση της απασχόλησης, η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10% και -στο θέμα που καίει πιο πολύ τα ελληνικά νοικοκυριά- ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί έστω και αργά, θα κινηθεί πάντως σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο στην ΕΕ”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τα οικονομικά μεγέθη

Σημειώνεται ότι στην πρόβλεψη του προϋπολογισμού του 2024 ενσωματώνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανάπτυξη στο 2,9% το 2024 από 2,4% φέτος με ώθηση από τις επενδύσεις, που προβλέπεται να καταγράψουν διπλάσια αύξηση, ήτοι 15,1% από 7,1% αντίστοιχα. Σε αυτό το στόχο αναμένεται να συνεισφέρει ο τουρισμός, οι εξαγωγές αλλά και το ευνοϊκότερο επενδυτικό κλίμα που προοιωνίζεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να αυξηθεί σε 2,1% από 1,1% ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 2,6% από 3,9% το 2023, οριακά υψηλότερα από το 3,8% που ήταν η πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, με την ιδιωτική κατανάλωση να υποχωρεί στο 1,3% από 2,9% αντίστοιχα.

Το αποτύπωμα στα εισοδήματα

Εντωμεταξύ, το 2024 εκτός των αυξήσεων που θα σηματοδοτήσει για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων (έως 1.476 ευρώ καθαρή αύξηση ετησίως κατά μέσο όρο και περίπου 3% αντίστοιχα), την έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου σε μερίδα φορολογούμενων, την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες ακινήτων και τα άλλα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, φέρνει και ορισμένες ακόμη αλλαγές. Πρόκειται για φοροελαφρύνσεις και αύξηση επιδομάτων για περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά, επιπλέον των οικονομικών ενισχύσεων του Δεκεμβρίου του 2023. Όπως υπενθύμισε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, τον Δεκέμβριο θα δοθούν 352 εκατ. ευρώ ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και συνολικά 2,3 εκατ. πολίτες -οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχοι- θα λάβουν την έκτακτη στήριξη, συμπληρωματικά των παρεμβάσεων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για τον Δεκέμβριο, όπως είναι το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα 150 ευρώ στους συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά, το επίδομα θέρμανσης, το Youth Pass και το Market Pass στη Θεσσαλία και τον Έβρο. Αυτά τα μέτρα σε συνδυασμό με παρεμβάσεις για συγκράτηση των τιμών στα ράφια όπως το πρόγραμμα Μόνιμη Μείωση Τιμών που συμπεριλαμβάνει πλέον 848 κωδικούς και οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ αναμένεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να φέρουν αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αθέμιτης κερδοσκοπίας.

Σε σχέση με τα επιδόματα, με βάση τον νέο προϋπολογισμό, αναμένονται αυξήσεις για τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατά 10-15 ευρώ και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες, έως 630 ευρώ μηνιαίως.

Παροχές 1,6 δισ. ευρώ

Οι παροχές υπολογίζονται σε 1,6 δισ. ευρώ, με τις αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, καθώς και τις φορολογικές ελαφρύνσεις να φτάνουν τα 2,137 δισ. ευρώ. Σημειώνεται η μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό, γυμναστήρια, εισιτήρια θεάτρων και κινηματογράφων, με εξαίρεση τα σερβιριζόμενα αναψυκτικά στα οποία ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24% και με διατήρηση για το α’ εξάμηνο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ και ταξί. Προβλέπεται επίσης η διάθεση 400 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία για κάλυψη αναγκών και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες και 100 εκατ. ευρώ για την Παιδεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: