Προϋπολογισμός, ασφάλειες, επενδύσεις: Πώς να βάλεις τάξη στα οικονομικά σου

Προϋπολογισμός, ασφάλειες, επενδύσεις: Πώς να βάλεις τάξη στα οικονομικά σου
businessman holding coins putting in glass. concept saving money for finance accounting Photo: Shutterstock
Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομικός αναλυτής για να διαχειρίζεσαι σωστά τα χρήματά σου — αρκεί να ξεκινήσεις με τα πέντε βήματα που προτείνουν κορυφαίοι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι.

Κάθε χρόνο θέτουμε κάποιους οικονομικούς στόχους. Ωστόσο, οι περισσότεροι μένουμε στη λίστα με τα “πρέπει” και δεν υλοποιούνται ποτέ. Ο βασικός λόγος; Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί ή ποιοι αξίζουν να ξεκινήσουν πρώτοι.

Για να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και να θέτουμε ρεαλιστικούς και στρατηγικούς στόχους, αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη γνώμη των ειδικών.

Το Business Insider μίλησε με πέντε πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους και τους ζήτησε να μοιραστούν τη Νο.1 συμβουλή τους για τη διαχείριση χρημάτων.

1. Αναθεώρησε τον προϋπολογισμό σου

Ο Jason Fannon προτείνει να ξεκινήσουμε από τα βασικά: αποτύπωση των οικονομικών μας και δημιουργία ενός λεπτομερούς οικογενειακού προϋπολογισμού.

«Είναι το θεμέλιο για κάθε διαχείριση πλούτου», λέει. «Μόνο αν κατανοήσεις πού και γιατί ξοδεύεις, μπορείς να χτίσεις πλεόνασμα και να σχεδιάσεις το μέλλον.»

Μόλις πετύχεις αυτό το πλεόνασμα, μπορείς να αξιοποιήσεις φορολογικά ευνοϊκούς λογαριασμούς όπως 401(k), IRA ή HSA.

Ο Fannon προτείνει να αφιερώνεις μία ώρα κάθε πρώτη του μήνα για να ελέγχεις τα οικονομικά σου. «Μόνο 12 ώρες τον χρόνο μπορούν να βελτιώσουν καθοριστικά την καθαρή σου αξία.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

2. Σκέψου μια μετατροπή σε Roth IRA

Εξηγήσαμε στον Said Israilov ότι τα εισοδήματά μου για το 2025 πιθανότατα θα είναι χαμηλότερα. Μας πρότεινε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μετατροπής ενός τμήματος του παραδοσιακού IRA σε Roth IRA.

«Αν βρίσκεσαι σε χαμηλότερη φορολογική κλίμακα, ίσως έχει νόημα να μεταφέρεις κεφάλαια στο Roth IRA — με το πλεονέκτημα ότι θα αναπτύσσονται αφορολόγητα και δεν θα φορολογηθείς στις αναλήψεις, εφόσον τηρείς τους κανόνες.»

3. Αναθεώρησε τα ασφαλιστήρια και το πλάνο διαθήκης σου

Ο Stefan Greenberg μας υπενθύμισε κάτι που αναβάλλουμε καιρό: να φτιάξουμε πλάνο διαθήκης και να ελέγξουμε τα ασφαλιστικά συμβόλαια.

«Αν δεν έχεις ήδη διαθήκη, πληρεξούσιο και εκπρόσωπο υγείας, τώρα είναι η στιγμή», λέει. «Θα έχεις τον έλεγχο του μέλλοντός σου και θα διασφαλίσεις την κληρονομιά σου.»

Επιπλέον, προτείνει έλεγχο της κάλυψής σου σε ασφαλιστικά προγράμματα όπως: ζωής, υγείας, περιουσίας, αυτοκινήτου και αναπηρίας, ειδικά μετά από σημαντικά γεγονότα όπως γάμος, γέννηση παιδιού ή αγορά σπιτιού.

4. Εστίασε στους συνταξιοδοτικούς σου λογαριασμούς

Ο Faron Daugs προτείνει συστηματική συνεισφορά σε λογαριασμούς όπως IRA ή Roth IRA, ή στο πλάνο του εργοδότη σου — ειδικά αν υπάρχει πρόγραμμα αντιστοίχισης (matching).

«Αυτό είναι σαν δωρεάν χρήμα», λέει. Επίσης, προτείνει να αναθεωρήσεις τη στρατηγική επένδυσης και να προσανατολιστείς σε μετοχές για μακροχρόνια ανάπτυξη, ενώ όσο πλησιάζει η συνταξιοδότηση, να στραφείς σε πιο συντηρητικές επιλογές.

5. Διαφοροποίησε το επενδυτικό σου χαρτοφυλάκιο

Ο Jason Dall’Acqua συνέστησε να διατηρήσω διαφοροποιημένη στρατηγική, καθώς το 2025 κρύβει πολλές αβεβαιότητες.

«Διατήρησε έκθεση σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και τύπους επενδύσεων: μετοχές, ομόλογα, ακίνητα, ρευστότητα», είπε.

Παρότι οι tech μετοχές παραμένουν δελεαστικές, η πολιτική αστάθεια και οι αλλαγές στην οικονομική ατζέντα ενισχύουν την ανάγκη για σωστή διασπορά και διαχείριση ρίσκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: