Προϋπολογισμός 2024 – Όσα αλλάζουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Προϋπολογισμός 2024 – Όσα αλλάζουν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Top down view of the roads with cars, traffic and bulding terraces. Panoramic aerial view from a drone of the urban environment of the Greek capital, Athens. Apartments, buildings and roads in central Athens near Ampelikipi and Zografou residential neighborhood area. Athens, Greece on May 20, 2023 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Στόχος της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της κρίσης στην κτηματαγορά και της αύξησης των ενοικίων.

Αλλάζουν όλα στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα και με στόχο τη ρύθμιση της αγοράς και την αντιμετώπιση των δευτερογενών αρνητικών συνεπειών στην κτηματαγορά και τα ενοίκια, εισάγεται η υποχρέωση για τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ το εισόδημα που αποκτάται από τα νομικά πρόσωπα και τα ανωτέρω φυσικά πρόσωπα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ και τέλος παρεπιδημούντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, αυστηροποιούνται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς και τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Οπως έχει τονίσει ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στόχος είναι η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία, η καλύτερη οργάνωση της αγοράς καθώς και η ανάπτυξη ενός κλάδου που συνεισφέρει σημαντικά στον τουρισμό.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: