«Project Bromo»: Συμμαχία ευρωπαϊκών εταιρειών για ανταγωνισμό στο Starlink

«Project Bromo»: Συμμαχία ευρωπαϊκών εταιρειών για ανταγωνισμό στο Starlink
Photo: Shutterstock
Η Airbus, η Thales και η Leonardo ενώνουν δυνάμεις για να δημιουργήσουν έναν ευρωπαϊκό «δορυφορικό πρωταθλητή», με στόχο να αναμετρηθούν με το δορυφορικό διαδίκτυο του Έλον Μασκ.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες Airbus, Thales και Leonardo εξετάζουν τη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας στο χώρο του διαστήματος, με στόχο να ανταγωνιστούν το δίκτυο δορυφόρων Starlink του Έλον Μασκ. Το εγχείρημα, γνωστό ως «Project Bromo», φέρει το όνομα ενός ινδονησιακού ηφαιστείου και προτείνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού «πρωταθλητή δορυφόρων», βασισμένου στο μοντέλο της MBDA, της κοινής εταιρείας παραγωγής πυραύλων που ανήκει στις Airbus, Leonardo και BAE Systems.

Το όραμα και το πλαίσιο του έργου

Το «Project Bromo» στοχεύει στη συγχώνευση δορυφορικών δραστηριοτήτων των τριών εταιρειών σε μια νέα εταιρεία, αντί για την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων από έναν μόνο εταίρο. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αλλά έχουν προχωρήσει αρκετά ώστε να αποκτήσουν κωδική ονομασία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Leonardo, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, επιβεβαίωσε ότι η δομή θα βασίζεται στο μοντέλο της MBDA, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να είναι κάτι άλλο».

Το έργο αυτό αποσκοπεί στη δημιουργία μεγαλύτερης κλίμακας στον ευρωπαϊκό διαστημικό τομέα, ο οποίος έχει πληγεί από την άνοδο των φθηνών μικρών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς που κυριαρχούν στην αγορά. Παραδοσιακά, οι ευρωπαϊκές εταιρείες εστιάζουν σε πολύπλοκα διαστημόπλοια γεωστατικής τροχιάς, αλλά η ταχεία ανάπτυξη του Starlink έχει φέρει την ανάγκη αναπροσαρμογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναδιάρθρωση και περικοπές θέσεων εργασίας

Παράλληλα με τη συμμαχία, οι τρεις εταιρείες προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας. Η Airbus ανακοίνωσε ότι θα μειώσει έως και 2.500 θέσεις στη μονάδα Άμυνας και Διαστήματος μέχρι το 2026, κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Thales σχεδιάζει να μειώσει 1.300 θέσεις που σχετίζονται με το διάστημα. Οι περικοπές, αν και αναμένεται να γίνουν με εθελοντικά προγράμματα, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, δεδομένης της πολιτικής ευαισθησίας που συνδέεται με τη χρηματοδότηση της Airbus από τέσσερις ιδρυτικές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία).

Μια μακροχρόνια πρόκληση

Η προσπάθεια δημιουργίας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής δορυφορικής εταιρείας δεν είναι νέα. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν καθυστερήσει λόγω ανησυχιών για τον ανταγωνισμό και άλλων εμποδίων. Ωστόσο, η ανάγκη για έναν ισχυρό ευρωπαϊκό διαστημικό παίκτη είναι πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς οι εταιρείες αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κλάδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: