Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία – Ο Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης μετά την ήττα σοκ από την Λεπέν

Πρόωρες εκλογές στη Γαλλία – Ο Μακρόν ανακοίνωσε τη διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης μετά την ήττα σοκ από την Λεπέν
epa11400684 French President Emmanuel Macron is displayed on a large screen during a televised address to the nation, at the electoral party of the French right-wing party National Rally (Rassemblement National or RN) in Paris, France, 09 June 2024, after the first results of the European elections. The French president announced the dissolution of the National Assembly, the French Parliament lower house, and called for new general elections after his party suffered defeat in the European elections. The list of the Rassemblement National, led by party chief Jordan Bardella, is given winner in France according to first estimations after polls. EPA/ANDRE PAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με διπλάσια διαφορά από την πρώτη Λεπέν, ο Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και την προκήρυξη νέων βουλευτικών εκλογών, μετά τη νίκη στις ευρωεκλογές της γαλλικής ακροδεξιάς, η οποία προηγήθηκε μακράν του κόμματος της προεδρικής πλειοψηφίας.

“Θα υπογράψω μέσα σε λίγα λεπτά το διάταγμα προκήρυξης βουλευτικών εκλογών οι οποίες θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου ο πρώτος γύρος και στις 7 Ιουλίου ο δεύτερος”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών, η έκβαση των οποίων “δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρώπη”.

Με την καταμέτρηση των ψήφων να συνεχίζεται, την πρώτη θέση στις γαλλικές ευρωεκλογές καταλαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού TF1, λίγο μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, θα κινηθεί γύρω στο 32,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κόμμα της κυβερνητικής παράταξης Αναγέννηση του προέδρου Μακρόν θα κινηθεί περί το 15,2%, ενώ το Σοσιαλιστικό κόμμα λαμβάνει ποσοστό περί το 14,3%. Ακολουθούν, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν με 8,3%, οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με 7%, οι Οικολόγοι με 5,6%. Περί το 5,1% λαμβάνει το ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.