Προς απόλυτη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου
- 15/03/2015, 17:15
- SHARE
Το εκτεταμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ενισχύει την πτωτική πορεία του ευρώ.
Η εξίσωση ευρώ – δολαρίου φαίνεται να είναι θέμα χρόνου. Το εξασθενημένο ευρώ είναι ασφαλώς καλοδεχούμενο για πολλούς, καθώς ενισχύει τις εξαγωγές και κάνει τα ευρωπαϊκά προϊόντα πιο φθηνά και ως εκ τούτου πιο ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά. Επιπλέον, με την εξασθένηση του ευρώ μπορεί να τονωθεί ο πληθωρισμός και να μπει φραγμός στις αποληθωριστικές τάσεις. Όταν όμως ένα από τα σημαντικότερα εισαγόμενα προϊόντα, το πετρέλαιο, γίνεται και αυτό φθηνότερο, τότε η ευνοϊκή επίδραση της εξασθένησης του ευρώ περιορίζεται.
Την ίδια άποψη έχει και ο Άντον Μπέρνερ, πρόεδρος της Ένωσης Εξωτερικού Εμπορίου, ο οποίος μιλώντας στην Deutsche Welle επισήμανε: «Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι λέει πως οι Ιταλοί και οι Ισπανοί δεν μπορούν πια να εξάγουν διότι το ευρώ είναι τόσο ισχυρό. Με την κίνηση όμως που αποφάσισε να κάνει (σ.σ. ο Ντράγκι) γίνονται πιο φθηνά και τα γερμανικά προϊόντα. Πιστεύετε ότι κάποιος θα αγοράσει ένα Fiat, ένα Peugeot ή ένα Citroen όταν ένα γερμανικό αυτοκίνητο θα κοστίζει 20% λιγότερο».
Διαρκείς αυξομειώσεις της ισοτιμίας
Η έκδοση χαρτονομισμάτων του ευρώ συνέβαλε στην ανοδο της αξίας του.
Μια από τις χειρότερες στιγμές στην ιστορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ήταν τον Οκτώβριο του 2000, όταν το ευρώ ισοδυναμούσε με 82 σεντ του δολαρίου. Τότε είχαν εκφρασθεί φόβοι πως το εξασθενημένο ευρώ θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία. Στη συνέχεια όμως, μετά την ομαλή έναρξη της κυκλοφορίας του, το κοινό νόμισμα άρχισε και πάλι να παίρνει την ανιούσα. Το ευρώ εισήχθη ως κοινό νόμισμα το 1999 και ήταν καταρχήν άυλο νόμισμα, το οποίο χρησιμοποιούνταν μόνο για λογιστικούς σκοπούς, π.χ. στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Το 2008 πάντως, με τιμή 1,6038 δολάρια ανά ευρώ, έφθασε στο υψηλότερο σημείο του.
Από τότε η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου σημειώνει διαρκείς αυξομειώσεις. Το ευρώ δέχεται πιέσεις και εξαιτίας της νομισματικής πολιτικής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED). Την ερχόμενη εβδομάδα η πρόεδρος της FED Τζάνετ Γέλεν ενδέχεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πάντως και νέα άνοδο του δολαρίου πριν από το καλοκαίρι.
Δεν επωφελούνται οι χώρες της κρίσης
Το ασθενές ευρώ πλήττει πάντως περισσότερο τις χώρες της κρίσης, υποστηρίζει ο Στέφαν Κουθς από το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία στο Κίελο. Κυρίως πλήττονται οι χώρες της κρίσης «διότι τα προϊόντα που πρέπει να εισάγουν γίνονται πιο ακριβά. Και η μικρή αγοραστική δύναμη που έχουν περιορίζεται ακόμα περισσότερο».
Αντίθετα, η Γερμανία φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη από τις μεταπτώσεις του ευρώ. Οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στο Μόναχο, την Στουτγάρδη, το Έσεν ή το Βόλβσμπουργκ μπορούν να εξάγουν φθηνότερα τα προϊόντα τους. Χώρες όμως όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες δεν διαθέτουν σημαντικό εξαγωγικό εμπόριο, δεν επωφελούνται από τη σημερινή οικονομική συγκυρία στην ευρωζώνη.
Rolf Wenkel / Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή: Deutsche Welle