Προς μια νέα κλιματική πραγματικότητα με απρόβλεπτες συνέπειες – Το καλοκαίρι του 2024, το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ

Προς μια νέα κλιματική πραγματικότητα με απρόβλεπτες συνέπειες – Το καλοκαίρι του 2024, το πιο ζεστό που καταγράφτηκε ποτέ
A man cools off at a misting station during a heatwave in Warsaw, Poland on 17 August, 2024. The national meteorological office has issued a warning for the upcoming days of a heatwave with temperatures no lower than 28 degrees Celsius. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Οι μέσες θερμοκρασίες του καλοκαιριού του 2024 κατέρριψαν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ, προειδοποιώντας για μια χρονιά με ακόμα πιο ακραία κλιματικά φαινόμενα.

Οι θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) σημείωσαν το υψηλότερο ρεκόρ στην ιστορία των μετρήσεων, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενη καταγραφή, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus. Τα θερμικά ρεκόρ που καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές του κόσμου, από την Ισπανία μέχρι την Κίνα και την Αυστραλία, αναδεικνύουν την κλιματική κρίση σε όλο της το εύρος.

«Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Γη βίωσε τον πιο θερμό Ιούνιο και Αύγουστο, καθώς και την πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ», ανέφερε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας για την Κλιματική Αλλαγή του Copernicus. Η συνεχής αυτή αύξηση των θερμοκρασιών ενισχύει τις ανησυχίες πως το 2024 ενδέχεται να είναι η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η θερμοκρασία του Αυγούστου του 2024 ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ του αντίστοιχου μήνα του 2023, καταγράφοντας αύξηση 1,51°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900). Το όριο του 1,5°C, που τέθηκε ως στόχος από τη Συμφωνία του Παρισιού, ξεπεράστηκε τους 13 από τους τελευταίους 14 μήνες, κάτι που αποδεικνύει την αυξανόμενη επιβάρυνση από τα αέρια του θερμοκηπίου, που προκύπτουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Η ανησυχητική αυτή τάση συνοδεύεται από την υπερθέρμανση των ωκεανών, οι οποίοι απορροφούν το 90% της επιπλέον θερμότητας που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Η θερμοκρασία της επιφάνειας των θαλασσών παραμένει πολύ πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα από τον Μάιο του 2023, γεγονός που καθιστά τα ακραία φαινόμενα, όπως οι κυκλώνες, πιο έντονα.

Τα δεδομένα αυτά τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για δράση, καθώς ο πλανήτης φαίνεται να οδεύει προς μια νέα κλιματική πραγματικότητα με απρόβλεπτες συνέπειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: