Προς νέα αναβολή στην επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών
- 29/02/2016, 21:06
- SHARE
Οι άνθρωποι του κουαρτέτου πιθανότατα δεν θα προσγειωθούν στην Αθήνα πριν το Eurogroup της 7ης Μαρτίου.
Οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Μαρτίου, παρά την παρασκηνιακή προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές τόσο με την κυβέρνηση όσο και μεταξύ τους.
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να «παίζει σκληρά» και να επιμένει σε μειώσεις συντάξεων, αλλά και στην άμεση ψήφιση όλων των δημοσιονομικών μέτρων που θα κλείσουν την «τρύπα» του Προϋπολογισμού για την επόμενη τριετία.
Ωστόσο, παρά τις «καταγγελτικές» διαρροές της κυβέρνησης κατά του Ταμείου και παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις από τους Ευρωπαίους, κοινή εκτίμηση μεταξύ των δανειστών παραμένει το ότι τελικά θα προσεγγίσουν τις θέσεις του ΔΝΤ, αφού η Γερμανία εξακολουθεί να διαμηνύει ότι χωρίς αυτό δεν υπάρχει πρόγραμμα.
Στο EWG επιχειρείται προσέγγιση, όμως «η πρόοδος είναι ελάχιστη», υποστηρίζουν πηγές με γνώση των συζητήσεων.
Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να υπαναχωρεί από τις «κόκκινες γραμμές» της περί μη μείωσης των κύριων συντάξεων, ωστόσο ήδη κυβερνητικά στελέχη φωτογραφίζουν ως επόμενο πεδίο μειώσεων τις υψηλές κύριες συντάξεις, που φθάνουν στο ανώτατο όριο των 2700 ευρώ και κάνουν λόγο για μείωσή τους στα 2000 ευρώ.
Παράλληλα, αρχίζει να συζητείται και κατώτερο όριο επικουρικών συντάξεων το οποίο θα μείνει αλώβητο από τυχόν περικοπές, από τα 170 στα 155 ευρώ.
Σύμφωνα, πάντως, με άτομα πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση, το πραγματικό πεδίο «σύγκρουσης» κυβέρνησης-δανειστών, που μπορεί να «τινάξει στον αέρα» την αξιολόγηση είναι τα κόκκινα δάνεια και η πώλησή και των στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων σε distress funds.
Τα ίδια άτομα υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος Σταθάκης φέρνει συνεχώς προσκόμματα στη διαδικασία, την ώρα που ο SSM ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για απελευθέρωση της πώλησης και αυτής της κατηγορίας δανείων.
Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να περάσει», ενώ πηγές των θεσμών υποστηρίζουν πως εάν δεν ληφθεί μέριμνα άμεσα, πολύ σύντομα θα απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία αυτή τη φορά θα περιλαμβάνει και «κούρεμα καταθέσεων».