Προς νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός, επιστρέφει στο 1996
- 09/03/2022, 09:47
- SHARE
Νέα σημαντική άνοδο του πληθωρισμού, πάνω από το 6,2% του Ιανουαρίου (που ήταν ρεκόρ 25ετίας), αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, 10 Μαρτίου, η Ελλ.Στατ. ενσωματώνοντας στον δείκτη τιμών καταναλωτή τις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και βασικών αγαθών.
Υπενθυμίζεται ότι τιμές πάνω από 6% στον πληθωρισμό έχουν να καταγραφούν από το 1997 ενώ το 1996 ο πληθωρισμός ήταν στο 7,3%.
Τη σοβαρή διαταραχήαπό την πλευρά της προσφοράς τόνισε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος ανέφερε ότι η διαταραχή επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και αυξάνει ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας οι οποίες είναι πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Βραχυπρόθεσμα, οι επιπτώσεις των εξελίξεων στην Ουκρανία λειτουργούν προς την κατεύθυνση του στασιμοπληθωρισμού, αλλά μεσοπρόθεσμα οδηγούν σε αποπληθωρισμό, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ πρόσθεσε πως τα βάρη της πανδημίας περιορίζουν σημαντικά τα περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση. Επιπλέον η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να εξασθενήσει και ο πληθωρισμός να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα.
Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το μπαράζ ανατιμήσεων στην ελληνική αγορά, με τις αυξήσεις να φτάνουν το 30% σε ορισμένα προϊόντα σύμφωνα με επιχειρηματικούς φορείς, προοιωνίζεται συνέχεια των πληθωριστικών πιέσεων. Ας σημειωθεί ότι στην επιβάρυνση από την αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα που προϋπήρχε, έρχεται να προστεθεί περαιτέρω πίεση στις τιμές από την επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία. Ήδη οι περιορισμοί στις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία εγείρουν αβεβαιότητες, με την ουκρανική κυβέρνηση να απαιτεί ειδική άδεια για την εξαγωγή βασικών αγαθών όπως καλαμπόκι, κρέας πουλερικών και ηλιέλαιο. Το πρόβλημα αναμένεται να γίνει αισθητό στο προσεχές μέλλον αν ληφθεί υπόψη ότι οι δύο χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο, Ουκρανία και Ρωσία, ελέγχουν πάνω από το 25% της παγκόσμιας αγοράς σίτου και το 20% της παγκόσμιας αγοράς καλαμποκιού. Η Ουκρανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξωτερικός προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ κι επιπλέον η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αυτά τα δεδομένα εγείρουν ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις και την επάρκεια τροφίμων, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της G7 που διοργανώνει η Γερμανία μεθαύριο, στις 11 Μαρτίου.
Ειδικά πάντως για την Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής επάρκειας, καθώς ειδικά σε σιτηρά υπάρχουν εναλλακτικές αγορές από την Ευρώπη και την Αμερική. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Σκάϊ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, από τους 900.000 τόνους μαλακού σιταριού που χρειάζεται η χώρα, οι 250.000 τόνοι, δηλαδή το 30%, εισάγοντο από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ αν προστεθεί και η Μολδαβία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 35%. Η Ελλάδα σε μαλακό σιτάρι παράγει μόνο το 10% των αναγκών της, ενώ σε σκληρό έχει επάρκεια παραγωγής και δεν κάνει εισαγωγές.