Προς πώληση η Γροιλανδία; Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει παρά τις αντιδράσεις της Δανίας
- 23/12/2024, 16:00
- SHARE
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναβιώνει το ενδιαφέρον του για την αγορά της Γροιλανδίας, υποστηρίζοντας ότι η ιδιοκτησία της από τις ΗΠΑ αποτελεί «απόλυτη αναγκαιότητα» για την προστασία της παγκόσμιας «εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας».
Ο 78χρονος Τραμπ έκανε τη δήλωση αυτή την Κυριακή, ανακοινώνοντας την επιλογή του για πρέσβη στη Δανία, τον συνιδρυτή του PayPal, Κεν Χάουερι, που υπηρέτησε ως πρέσβης των ΗΠΑ στη Σουηδία από το 2019 έως το 2021.
«Για λόγους εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας παγκοσμίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτα απαραίτητα», έγραψε στο Truth Social.
Ο Τραμπ είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά της Γροιλανδίας, αυτόνομου εδάφους της Δανίας, κατά την πρώτη του προεδρική θητεία. Ωστόσο, οι αρχές της Δανίας είχαν απορρίψει δημόσια την ιδέα, δηλώνοντας ότι «το νησί είναι ανοιχτό για επιχειρηματικές δραστηριότητες, όχι για πώληση».
Το ενδιαφέρον του Τραμπ για τη Γροιλανδία επανέρχεται μαζί με δηλώσεις του για επέκταση εδαφών, όπως η εισβολή στο Μεξικό και η μετατροπή του Καναδά σε πολιτεία των ΗΠΑ. Επίσης, απείλησε να επαναφέρει τον έλεγχο των ΗΠΑ στη Διώρυγα του Παναμά.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αγορά της Γροιλανδίας είναι απίθανη, εκτός εάν οι ΗΠΑ προσφέρουν μια πρόταση που θα ικανοποιούσε όλους τους κατοίκους της, όπως μια πληρωμή 500 δισ. δολαρίων που θα διανεμόταν εξίσου σε κάθε πολίτη.
Το 1946, οι ΗΠΑ είχαν προσφέρει στη Δανία 100 εκατ. δολάρια σε χρυσό για τη Γροιλανδία, ποσό που σήμερα ανέρχεται σε 1,4 δισ. δολάρια με βάση τον πληθωρισμό. Ωστόσο, η αξία των φυσικών πόρων και η διπλωματική σημασία της Γροιλανδίας, της μεγαλύτερης νήσου στον κόσμο, δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την εκτίμηση.
Η Γροιλανδία, που καλύπτει 2,16 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι πλούσια σε ορυκτά, έχει στρατηγική σημασία για τις θαλάσσιες διαδρομές, τις στρατιωτικές δραστηριότητες και την κυριαρχία στην Αρκτική.
Στο μεταξύ, ο Τραμπ επικεντρώνεται και στη Διώρυγα του Παναμά, κατηγορώντας τον Παναμά για υπερβολικά τέλη χρήσης και αφήνοντας αιχμές για πιθανή κινεζική επιρροή.
Ο πρόεδρος του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, απάντησε ότι η ανεξαρτησία του Παναμά δεν είναι διαπραγματεύσιμη και αρνήθηκε οποιαδήποτε κινεζική επιρροή στη διοίκηση της διώρυγας.
Η διώρυγα, που διαχειρίστηκε οι ΗΠΑ για δεκαετίες, επέστρεψε πλήρως στον έλεγχο του Παναμά το 1999. Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ δήλωσε: «Θα δούμε για αυτό!» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές ενέργειες.