Προς την πλήρη ενεργειακή αυτονομία το «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Οι λεπτομέρειες της «πράσινης» επένδυσης
- 01/02/2025, 15:20
- SHARE
Στην τελική ευθεία για να πετύχει τον στόχο του μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος το 2025 μπαίνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.
Το αεροδρόμιο της Αθήνας θα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, που θα παράγει το 100% των ενεργειακών του αναγκών μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα (NetZero Carbon) χωρίς την χρήση αντισταθμιστικών (guarantees of origin ή carbon offsets).
Έναν στόχο, για μηδέν εκπομπές άνθρακα έως το 2025, ως μέρος της εταιρικής του πρωτοβουλίας “Route 2025”, ο οποίος καλύπτεται 25 χρόνια νωρίτερα από το στόχο του 2050 που ανακοίνωσαν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
Σύμφωνα με στελέχη του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η μεγάλη «πράσινη» επένδυση, βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής.
Πρόκειται για τη δεύτερη και πιο μεγάλη φάση που περιλαμβάνει δύο νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 35,5 MWp, συνοδευόμενους από σύστημα αποθήκευσης σε μπαταρίες.
Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο θα συνδέεται με Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας 82 MWh για μεγιστοποίηση της ιδιοκατανάλωσης αποκλειστικά για τις ανάγκες του αεροδρομίου της Αθήνας. Οποιαδήποτε περίσσεια ενέργειας θα μεταφέρεται στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο για τους αυτοπαραγωγούς.
Η επίτευξη του στόχου του Route 2025 βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες:
- την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, εγκατεστημένων εντός του αεροδρομίου, για την κάλυψη όλων των ηλεκτρικών αναγκών με ταυτόχρονη ιδιοκατανάλωση,
- την εξάλειψη της χρήσης του φυσικού αερίου για θέρμανση με την εγκατάστασης αντλιών θερμότητας (τροφοδοτούμενες από την πράσινη παραχθείσα ενέργεια), και
- τον εξηλεκτρισμό του στόλου οχημάτων της εταιρείας του αεροδρομίου, ξεκινώντας από τους πιο σημαντικούς ρυπαντές (οχήματα αυξημένης χρήσης – πολλών χιλιομέτρων όπως λεωφορεία εξυπηρέτησης προσωπικού και χρηστών των χώρων στάθμευσης και επιχειρησιακά οχήματα).
Τον Φεβρουάριο του 2023 ξεκίνησε να λειτουργεί στο πλαίσιο της πρώτης φάσης για το πρόγραμμα «Route 2025» το Φωτοβολταϊκό Πάρκο του αεροδρομίου της Αθήνας ισχύος 16 MW, που παράγει σήμερα ενέργεια ίση με το 43% των αναγκών του.
Σε ό,τι αφορά τις αντλίες θερμότητας κατόπιν σχετικού διαγωνισμού μελέτης, προμήθειας και κατασκευής- εγκατάστασης, ο ανάδοχος ολοκληρώνει τις απαραίτητες μελέτες εφαρμογής που αφορούν στην αντικατάσταση των λεβήτων και καυστήρων Φυσικού Αερίου με αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών – ικανών να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες θέρμανσης (κλιματισμού και ζεστών νερών χρήσης) των κτιρίων του αεροδρομίου.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τον εξηλεκτρισμό του στόλου των οχημάτων του ΔΑΑ έχουν ήδη παραγγελθεί 17 ηλεκτρικά λεωφορεία για τη μεταφορά του προσωπικού μεταξύ των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου καθώς και 42 vans και ειδικά follow-me οχήματα. Παράλληλα, έχει γίνει η ανάθεση προμήθειας και κατασκευής του σχετικού δικτύου φορτιστών καθώς και της απαραίτητης ενίσχυσης του δικτύου μέσης τάσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2023, ο ΔΑΑ πιστοποιήθηκε στο στάδιο 4+ «Μετάβαση» (Transition) του εθελοντικού προγράμματος για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών ‘Ανθρακα Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe).
Η πιστοποίηση ήταν απόρροια μίας σειράς ενεργειών, συγκεκριμένα τη δέσμευση για μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα του ΔΑΑ, τον υπολογισμό εκπομπών από περισσότερες πηγές και την σύνταξη σχεδίου δράσης των Τρίτων Μερών με στόχους και μέτρα μείωσης των εκπομπών τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Οι startup AI εταιρείες που ετοιμάζονται να κατακτήσουν το χρηματιστήριο
- Πέντε χρόνια μετά το Brexit, το Λονδίνο αναζητά μια νέα σχέση με την ΕΕ
- Νέα αεροπορική τραγωδία στις ΗΠΑ: Συντριβή αεροασθενοφόρου με 6 νεκρούς
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ