Προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων ο στόχος για το 2015

Προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων ο στόχος για το 2015

Αποτίμηση της φετινής χρονιάς και προβλέψεις για την επόμενη σεζόν πραγματοποίησε από το βήμα της έκθεσης Philoxenia η υπουργός Τουρισμού.

Σε χρονιά-ορόσημο για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα αναμένεται να εξελιχθεί το 2015, ενώ τα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού στο νέο έτος είναι συνολικά ενθαρρυντικά και αισιόδοξα, αφού, με βάση τις προκρατήσεις, αναμένεται αύξηση αφίξεων κατά 6%-9%.

Τις εκτιμήσεις αυτές διατύπωσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Philoxenia, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία υπενθύμισε ότι το 2014 φαίνεται ότι «έσπασε κάθε ρεκόρ». Όπως είπε, με βάση τις νέες εκτιμήσεις, οι αφίξεις -με κάθε μεταφορικό μέσο- υπολογίζεται ότι κινούνται φέτος προς το επίπεδο των 23 εκατ., αυξημένες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών υψηλής ποιότητας, όπως ξενοδοχείων πέντε αστέρων, κατ΄ εφαρμογή και των κατευθύνσεων του χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό, που κινείται προς τη δημιουργία περισσότερων κλινών τεσσάρων και πέντε αστέρων.

Η κα. Κεφαλογιάννη επανέλαβε ακόμη τους επτά βασικούς στόχους του υπουργείου για το 2015, οι οποίοι είναι οι εξής: εκσυγχρονισμός υποδομών, εμπλουτισμός τουριστικού προϊόντος, αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, αειφόρος ανάπτυξη και ανάδειξη νέων προορισμών με έμφαση στην προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων τόνωση της απασχόλησης, στήριξη της επιχειρηματικότητας και διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στην περιφέρεια και τις τοπικές κοινωνίες.

Και η Αμφίπολη στον τουριστικό χάρτη
«Χτες είχαμε συνάντηση με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων ώστε να αναδειχτεί το εύρημα σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο πολιτιστικό και φυσικό κάλλος της περιοχής», είπε η κα. Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε ότι στόχος είναι τα δύο υπουργεία να δουλέψουν μεθοδικά και συστηματικά ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο αξιοποίησης του ευρήματος, με συμμετοχή και της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας, «γιατί έχουμε δει ότι σε άλλες περιοχές, όπου αυτό δεν έγινε, οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν εισπράξει το μέγιστο όφελος».

Κατά την κα Κεφαλογιάννη, πέραν της τονωτικής επίδρασης που μπορεί να έχει στην τοπική κοινωνία, το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί και ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε μια περίοδο που η χώρα το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Η κα Κεφαλογιάννη δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις από τους εκπροσώπους μέσων μαζικής ενημέρωσης της ελληνικής περιφέρειας (πχ, από Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Χίο και Πάτμο), σχετικά με καταγγελίες τουριστικών φορέων για ελλιπή προβολή των προορισμών εκτός Αθηνών.

Όπως είπε, αφενός η εκστρατεία που ξεκίνησε για την επαναφορά του «καλού ονόματος» του ελληνικού τουρισμού μετά την κρίση άρχισε από την Αθήνα γιατί η πρωτεύουσα είχε δεχτεί τα ισχυρότερα «πυρά» της αρνητικής φημολογίας και άρα η θετική προβολή της θα ωφελούσε τελικά όλη την Ελλάδα.

Αφετέρου, πρόσθεσε, το υπουργείο και ο ΕΟΤ προβάλλουν τον προορισμό Ελλάδα συνολικά και από εκεί και πέρα οι κατά τόπους περιφέρειες, οι οποίες λαμβάνουν τα κονδύλια προβολής, π.χ. από το ΕΣΠΑ, έχουν την υποχρέωση να αναδείξουν το τοπικό τουριστικό προϊόν στην περιοχή αρμοδιότητάς τους και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Τέλος, στον ιστότοπο Visitgreece περιλαμβάνονται -κατά την ίδια- όλες οι περιοχές της Ελλάδας.

Μάλιστα, αναφερόμενη ειδικά στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είπε -απαντώντας σε σχετικό ερώτημα- ότι η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη για τον ελληνικό τουρισμό στα επόμενα χρόνια.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό
Απαντώντας σε ερώτημα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό της Ελλάδας, η κα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι μετά από 20 χρόνια νομοθετικής στασιμότητας στον συγκεκριμένο τομέα, έχει γίνει μεταρρυθμιστική επανάσταση, τα οφέλη της οποίας θα γίνουν αισθητά στα επόμενα χρόνια.

Ήδη, υπάρχουν δύο νόμοι, που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2013 και του 2014 αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων, απλοποιούνται οι διαδικασίες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ενώ «είμαστε έτοιμοι να παραδώσουμε τις προδιαγραφές για τους ξενώνες νεότητας (youth hostels) και προχωρούν οι διαδικασίες για τα μη κύρια καταλύματα. Οδηγός μας είναι το εθνικό σχέδιο δράσης για τον τουρισμό, για την εφαρμογή του οποίου είναι απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική ηρεμία».

Επιστροφή των Ρώσων τουριστών;
Την εκτίμηση ότι η αγορά της Ρωσίας αρχίζει σταδιακά να ηρεμεί απ΄ τους κραδασμούς της έντασης στην Ουκρανία και της υποτίμησης του ρουβλιού κατά σχεδόν 30% έναντι του ευρώ, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον ελληνικό τουρισμό, διατύπωσε -με επιφυλάξεις όμως- ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού, Αναστάσιος Λιάσκος.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, το οποίο αφορούσε μεταξύ άλλων και τα διαδοχικά «κανόνια» ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, ο κ. Λιάσκος επισήμανε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ένταση στην Ουκρανία και το ρούβλι εντάθηκε από τις χρεοκοπίες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μεθοδευμένες (από πλευράς των ίδιων των πρακτορείων), αλλά πλέον το τοπίο ξεκαθαρίζει με την κυριαρχία των σοβαρών tour operators.

Από την πλευρά της, η κα. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι φέτος το καλοκαίρι το υπουργείο συνεργάστηκε υποδειγματικά με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε μεταξύ άλλων να εξυπηρετηθούν οι Ρώσοι τουρίστες (σ.σ. που έμειναν «ξεκρέμαστοι» στην Ελλάδα λόγω των χρεοκοπιών των τουριστικών πρακτορείων). «Η Ελλάδα έδειξε τουριστικά πολύ μεγάλη ωριμότητα και μάλιστα η ρωσική πλευρά μας έστειλε ευχαριστήριες επιστολές», πρόσθεσε η υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι μεγάλη έμφαση δίδεται -σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών- στη διευκόλυνση της επίσκεψης των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, με τη συνεχή βελτίωση της διαδικασίας έκδοσης βίζας.

Κατά την ίδια γίνεται μεγάλη προσπάθεια και για να διευρυνθούν οι αγορές -στόχοι του ελληνικού τουρισμού, «καθώς η Ελλάδα δεν πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά σε κάποιες αγορές». Σχετικά δε, με το θέμα της παράτασης του πιλοτικού προγράμματος για την έκδοση βίζας σε Τούρκους τουρίστες, επισήμανε ότι παρότι το θέμα ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών, το υπουργείο Τουρισμού αντιμετωπίζει πολύ θετικά αυτό το ενδεχόμενο. «Έχουμε θέσει το ζήτημα στο ΥΠΕΞ αλλά μην ξεχνάμε και τους περιορισμούς από τη συνθήκη Σένγκεν», διευκρίνισε.

Σύμπραξη με τη ΔΕΘ-Helexpo
Στρατηγική «συμμαχία» με δύο σκέλη ξεκινούν από το 2015 το υπουργείο Τουρισμού και η ΔΕΘ-Helexpo AE, στοχεύοντας αφενός στην αποτελεσματική «έκφραση» της τουριστικής στρατηγικής της Ελλάδας σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, π.χ., για το «ξεκλείδωμα» νέων αγορών, και αφετέρου στην ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης με έμφαση στον επαγγελματικό/συνεδριακό τουρισμό.

Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Philoxenia, το μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού υπεγράφη σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και τον πρόεδρο του εθνικού εκθεσιακού φορέα, Τάσο Τζήκα.

Αναλυτικότερα, οι δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους με αμοιβαία οφέλη. Από τη μία πλευρά, το υπουργείο Τουρισμού θα μπορέσει να αξιοποιήσει την εκθεσιακή τεχνογνωσία και εμπειρία της ΔΕΘ-Helexpo. Από την άλλη, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας θα έχει τη δυνατότητα να «εκμεταλλευτεί» τη διεθνή δικτύωση του υπουργείου για την προβολή της Θεσσαλονίκης ως εκθεσιακού και συνεδριακού προορισμού.