Πρόσφυγες ως πληροφοριοδότες χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί

Πρόσφυγες ως πληροφοριοδότες χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί

Το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND χρησιμοποίησε 850 αιτούντες άσυλο ως πληροφοριοδότες.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND χρησιμοποιούσε επί 13 χρόνια πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ως πληροφοριοδότες, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Speigel.

Μεταξύ του 2000 και του 2013 αυτή η «συνεργασία» ήταν κυρίως υποχρεωτικής μορφής, καθώς οι πρόσφυγες ενδεχομένως να έβλεπαν τις αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου να απορρίπτονται, στην περίπτωση που δεν δέχονταν να συλλέξουν και να κοινοποιούν πληροφορίες στην γερμανική υπηρεσία, αναφέρει το περιοδικό, που επικαλείται μια έκθεση που παρουσιάστηκε στο γερμανικό κοινοβούλιο, έπειτα από επίσημο αίτημα του κόμματος Die Linke.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια αυτής της 13χρονης περιόδου, η BND πήρε καταθέσεις από συνολικά 850 αιτούντες άσυλο προς αναζήτηση πληροφοριών. Η συγκεκριμένη υπηρεσία τμήμα σταμάτησε να λειτουργεί το 2014, αλλά η πρακτική συνεχίστηκε, μόνο όμως σε εθελοντική βάση.

«Όταν οι υπηρεσίες μυστικών πληροφοριών συνεχίζουν να ασκούν πίεση στους πρόσφυγες δεν είναι μόνο ηθικά εσφαλμένο. Η αξιοπιστία των πληροφοριών που συνελέγησαν με αυτή την μέθοδο θα πρέπει να τεθούν σε αμφισβήτηση», δήλωσε η Μαρτίνα Ρένερ, μέλος του Die Linke.

Στο μεταξύ πανευρωπαϊκή αίσθηση έχει προκαλέσει και η τοποθέτηση της επικεφαλής του γερμανικού αντιμεταναστευτικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που πρότεινε η αστυνομία «στην ανάγκη» να κάνει χρήση όπλων προκειμένου να εμποδίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στην γερμανική επικράτεια. Το κόμμα αυτό συγκεντρώνει ποσοστό 13% στις προθέσεις ψήφου.

Και όλα αυτά την ώρα που τουλάχιστον 33 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν στ΄ ανοικτά των τουρκικών ακτών, σε ένα ακόμη ναυάγιο στα νερά του Αιγαίου. Οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Αφγανιστάν αλλά και τη Μιανμάρ είχαν αναχωρήσει από την τουρκική επαρχία Τσανάκκαλε και προσπαθούσαν να φθάσουν στη Λέσβο.

Το νέο ναυάγιο έρχεται σε μια στιγμή που χώρες της Ευρώπης εκτοξεύουν απειλές για αναστολή της Σένγκεν, ή ζητούν να γίνονται επαναπροωθήσεις ακόμη και με κίνδυνο της ζωής των προσφύγων.