Πρόσω ολοταχώς για την τρίτη αξιολόγηση με… «μελτέμια»
- 13/08/2017, 11:46
- SHARE
Το «αγκάθι» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπαλλήλων του Δημοσίου και οι καθυστερήσεις πρίν καλά- καλά ξεκινήσουν οι συζητήσεις.
Πρόσω ολοταχώς για την τρίτη αξιολόγηση με τους θεσμούς να πιέζουν για την άμεση ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων, ειδικά σε ότι αφορά εκείνα που έχουν λάβει διαδοχικές παρατάσεις και κυρίως την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, η αξιολόγηση παρέμενε στα «χαρτιά», με την αποχή των εργαζομένων στο Δημόσιο από τη διαδικασία να αγγίζει το 70% και την ΑΔΕΔΥ (υποστηρίζει ότι η αποχή ξεπέρασε το 80%) να πανηγυρίζει για την αποτυχία εφαρμογής του μέτρου.
Δεδομένου ότι η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη έχει δεσμευθεί ότι δεν θα κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εις βάρος των υπαλλήλων που απείχαν από τη διαδικασία, αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα κατατεθεί διάταξη που θα προβλέπει τη σύνδεση της αξιολόγησης με το νέο σύστημα κινητικότητας.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η διάταξη θα ορίζεται ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην αξιολόγηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στην κινητικότητα. Όσοι δεν συμμετάσχουν στην αξιολόγηση θα αποκλειστούν από τη συμμετοχή στην κινητικότητα και συνεπώς από τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε θέσεις που επιθυμούν. Ωστόσο, στη διάταξη θα ξεκαθαρίζεται ότι ο αποκλεισμός από την κινητικότητα θα διαρκεί όσο και η αποχή του κάθε υπαλλήλου από την αξιολόγηση, καθώς εφόσον ο υπάλληλος συμπληρώσει και παραδώσει το σχετικό έντυπο, θα μπορεί να συμμετάσχει στην κινητικότητα.
Για το 2018 αναμένεται να «οδεύσει» ο φάκελος με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Προσγειωμένοι
Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση πάντως δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι περιμένει η αξιολόγηση να είναι εύκολη υπόθεση αλλά φιλοδοξεί να την ολοκληρώσει έως το τέλος του χρόνου.
Οι επιμέρους καθυστερήσεις έχουν φέρει πάντως αλλαγές στον αρχικό προγραμματισμό που ήθελε δυο ακόμη αξιολογήσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Ωστόσο, ο νέος σχεδιασμός ευθυγραμμίζεται με αυτόν των δανειστών που ήθελαν να επανέλθει η κανονικότητα των ανά τρίμηνο αξιολογήσεων.
Τέλος, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι το ΔΝΤ δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το 2018, παρότι υπολογίζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος του προγράμματος.