Πρόσω ολοταχώς για νέα τραπεζική κρίση; – Γιατί όλα θυμίζουν Lehman…
- 02/02/2024, 09:30
- SHARE
Έντονη ανησυχία για μια νέα κρίση στους κόλπους των αμερικανικών τραπεζών, ανάλογη με αυτή που συνέβη πριν από περίπου έναν χρόνο, η οποία προκάλεσε άμεση κινητοποίηση των αρχών υπό τον φόβο να εξελιχθεί σε συστημικό επεισόδιο, προκαλεί η αγορά των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ.
Καταλύτες, αν μη τι άλλο, αποτέλεσαν τα υψηλότερα επιτόκια, τα οποία αυξάνουν το κόστος δανεισμού, αλλά και η χαμηλή πληρότητα, καθώς οι εργαζόμενοι, μετά την Covid, δεν δείχνουν διαθέσιμοι να επιστρέψουν… στα γραφεία τους.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ένας κλάδος που κάποτε άξιζει περί τα τρία τρισεκατομμύρια πλέον ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισεκατομμύριο δολάρια, με τους αναλυτές να κάνουν ήδη λόγο για ζημίες περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου η περιφερειακή αμερικανική τράπεζα New York Community Bancorp αποκάλυψε ότι είχε υποστεί μεγάλες ζημίες από δάνεια που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα, ενώ η ιαπωνική Aozora Bank και η Deutsche Bank την Πέμπτη προειδοποίησαν για τους κινδύνους από την έκθεσή τους στην αγορά ακινήτων.
«Η δυσφορία θα αυξηθεί φέτος καθώς τελειώνουν οι επεκτάσεις δανείων» δήλωσε ο Kiran Raichura, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος ακινήτων στην Capital Economics. «Πολλοί δανειολήπτες θα αναγκαστούν είτε να εισφέρουν νέα κεφάλαια, είτε να επιστρέψουν περιουσιακά στοιχεία στις τράπεζες ή να πουλήσουν με discount».
Η NYCB, της οποίας η τιμή της μετοχής εκτοξεύτηκε στα ύψη πέρυσι αφού απέκτησε την πτωχευμένη πλέον Signature Bank δήλωσε ότι είχε ζημιές 185 εκατ. δολάρια σε μόλις δύο δάνεια ακινήτων ενώ έχει αφήσει στην άκρη περισσότερα από 500 εκατ. για την κάλυψη πιθανών ζημιών δανείων. Οι αποκαλύψεις συγκλόνισαν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η μετοχή της να υποχωρήσει σχεδόν 50%.
Ο αντίκτυπος από τη NYCB επιβάρυνε άλλες μετοχές περιφερειακών τραπεζών, έναν τομέα που δεν έχει ανακάμψει από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων μεσαίου μεγέθους τραπεζών πέρυσι.
Ράλι στα ομόλογα
Οι ανησυχίες για τις περιφερειακές τράπεζες πυροδότησαν επίσης ράλι στα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ μειώθηκε στο 3,82%. «Το ράλι των ομολόγων σήμερα έχει σίγουρα να κάνει με τους φόβους για τις περιφερειακές τράπεζες» δήλωσε ο Thierry Wizman, οικονομολόγος στη Macquarie. Ο Wizman σημείωσε επίσης ότι το ράλι μπορεί να σχετίζεται με τις προσδοκίες μιας απάντησης από τη Federal Reserve. «Η Fed, όταν έρχεται αντιμέτωπη με προβλήματα τραπεζικού ισολογισμού, τείνει να δημιουργεί προγράμματα ρευστότητας, ένα backstop» είπε. Τραπεζικοί αναλυτές είπαν ότι τα κακά αποτελέσματα της NYCB οφείλονται παράγοντες που αφορούν συγκεκριμένα την τράπεζα αλλά προειδοποίησαν ότι εξακολουθεί να λειτουργεί ως υπενθύμιση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά ακινήτων.
Πάντως, το ripple effect έγινε αισθητό στο Τόκιο, όπου οι μετοχές της Aozora, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με έκθεση σε αμερικανικά εμπορικά ακίνητα, κατέρρευσαν την Πέμπτη. Η Aozora, μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα, αναθεώρησε προς τα κάτω την προηγούμενη πρόβλεψή της για κέρδη 24 δισ. γεν (164 εκατ. δολάρια) για το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, με καθαρή ζημία 28 δισ. γεν.
Η Deutsche Bank, εν τω μεταξύ, αύξησε επίσης τις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια που συνδέονται με εμπορικά ακίνητα στις ΗΠΑ στα 123 εκατ. ευρώ, από μόλις 26 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Οι ανησυχίες για τα ακίνητα δεν περιορίζονται στις ΗΠΑ. Η ελβετική Julius Baer ανέφερε πτώση άνω του 50% στα κέρδη της την Πέμπτη, αφού διέγραψε 606 εκατομμύρια SFr (700 εκατομμύρια δολάρια) από την έκθεσή της στη Signa, τον αυστριακό όμιλο ακινήτων που πλήττεται από την κρίση. Οι απώλειες προκάλεσαν την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου Philipp Rickenbacher.
«Πιστέψτε με, έχει. Κάπως έτσι ξεκίνησε και η οικονομική κρίση του 2008…
Η Lehman Brothers, η τράπεζα που χρεοκόπησε τότε, ήταν μόνον η αφορμή. Πράγματι, μέχρι τη στιγμή της πτώχευσης του τότε χρηματοοικονομικού κολοσσού όλοι ήξεραν πως η κρίση ήταν εν εξελίξει…» σχολίασε ο οικονομολόγος Peter Schiff.
Ο λόγος που η Lehman Brothers, και η Bear Sterns, και η Fanny and Freddy, και η AIG και όλες αυτές οι εταιρείες υπέκυψαν ήταν η έκθεσή τους στην αγορά ενυπόθηκων δανείων. Αυτή η έκθεση ήταν προφανής, αλλά μόλις το 2007 τινάχτηκαν όλα στον αέρα, όταν έσκασε η αγορά των subprime.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ποιες είναι οι 4 απροσδόκητες επενδυτικές προοπτικές για το 2024 σύμφωνα με τη Morgan Stanley
- Κωνσταντινούπολη: Restart στις ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις
- Υποχρεωτική η αποδοχή πληρωμών μέσω IRIS από 29 Φεβρουαρίου
Πηγή: Financial Times