Πρόσωπο της Χρονιάς για το περιοδικό TIME οι «Μαχητές κατά του Έμπολα»
- 10/12/2014, 16:02
- SHARE
Οι εθελοντές γιατροί και νοσηλευτές που τάχθηκαν στον αγώνα καταπολέμησης της επιδημίας στη Δυτ. Αφρική «νίκησαν», μεταξύ άλλων, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την Τέιλορ Σουίφτ.
Το περιοδικό Time απένειμε στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που φροντίζουν τους ασθενείς του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον τίτλο του «Προσώπου της Χρονιάς» για το 2014, χαρακτηρίζοντας τους ως «ειδικές δυνάμεις που εθελοντικά τάχθηκαν στον αγώνα της καταπολέμησης της επιδημίας όταν οι κυβερνήσεις ήταν απροετοίμαστες».
«Υπήρχαν λίγα πράγματα που μπορούσαν να σταματήσουν την περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας», αναφέρει το Time στο άρθρο όπου ανακοινώνει την φετινή επιλογή για τον τιμητικό τίτλο. «Οι κυβερνήσεις δεν είχαν τα εφόδια να απαντήσουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρισκόταν σε άρνηση και εγκλωβισμένος σε “κόκκινη ταινία”».
«Όμως οι άνθρωποι στο έδαφος, οι ειδικές δυνάμεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), οι εθέλοντες της χριστιανικής οργάνωσης των νοσηλευτών Σαμαριτών, και πάρα πολλοί άλλοι από όλο τον κόσμο, πολέμησαν στο πλευρό των τοπικών γιατρών και νοσηλευτών, οδηγών ασθενοφόρων και ομάδων ταφής», αναφέρει το περιοδικό.
«Διακινδύνευσαν και επέμειναν, έκαναν θυσίες και έσωσαν ζωές», σχολίασε μέσω της ιστοσελίδας του περιοδικού η διευθύντρια έκδοσης, Νάνσι Γκιμπς.
Το ιατρικό προσωπικό αντιμετώπισης του Έμπολα επιλέχθηκε μέσα από μία λίστα οχτώ ακόμη υποψηφίων που, κατά το περιοδικό, «επηρεάζουν τον κόσμο, θετικά ή αρνητικά».
Οι άλλοι επτά υποψήφιοι για τον τίτλο ήταν οι διαδηλωτές κατά της ρατσιστικής βίας στο Φέργκιουσον, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η ποπ σταρ Τέιλορ Σουίφτ, ο ιδρυτής του Alibaba Τζακ Μα, o CEO της Apple Τιμ Κουκ, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζάνι και ο επιθεωρητής του πρωταθλήματος NFL των ΗΠΑ Ρότζερ Γκούντελ.
Οι συντάκτες του περιοδικού επιλέγουν το «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το 1927. Πέρυσι το Time είχε επιλέξει τον Πάπα Φραγκίσκο για το φιλανθρωπικό του έργο.
Ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο -Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα- ανέρχεται σε 6.331 σε σύνολο 17.800 κρουσμάτων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που αφορά την περίοδο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου και δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.