Προστασία Καταναλωτών: Αυστηρές κυρώσεις, με ανάρτηση προστίμων άνω των 50.000 ευρώ

Προστασία Καταναλωτών: Αυστηρές κυρώσεις, με ανάρτηση προστίμων άνω των 50.000 ευρώ
Photo: pixabay.com
Σχέδιο νόμου για την προστασία των καταναλωτών από τεχνητά διογκωμένες τιμές, πλασματικές εκπτώσεις και ψευδή αξιολόγηση προϊόντων στις πλατφόρμες.

Παρεμβάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές, προστασία των καταναλωτών και αντιμετώπιση παραπλανητικών πρακτικών marketing εισάγει το σχέδιο νόμου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκές οδηγίες.

Πρόκειται για σχέδιο νόμου επίκαιρο, λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεως, Νίκο Παπαθανάση, που αναφέρθηκε στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, στους ελέγχους της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) στην αγορά καυσίμων αλλά και στην αγορά του λιανεμπορίου ευρύτερα, καθώς και στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Με το νομοσχέδιο επιβάλλονται πρόσθετες υποχρεώσεις στις επιγραμμικές αγορές, επεκτείνεται η προστασία των καταναλωτών και στις ψηφιακές υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση: ο καταναλωτής προστατεύεται από τεχνητά διογκωμένες τιμές, πλασματικές εκπτώσεις, ψευδή αξιολόγηση προϊόντων στις πλατφόρμες. Από την άλλη μεριά θεσπίζονται υποχρεώσεις για τις εταιρείες προκειμένου να παρέχουν επαρκή πληροφόρηση, ακόμη και μείωση τιμής σε περίπτωση αθέμιτης πρακτικής. Επιπλέον, επεκτείνεται η περίοδος υπαναχώρησης, από 15 σε 30 ημέρες ώστε ο καταναλωτής, στην περίπτωση που αλλάξει γνώμη, να μπορεί να επιστρέψει το προϊόν και αυξάνεται το ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων ενώ το υπουργείο είναι υποχρεωμένο σε ανάρτηση προστίμων άνω των 50.000 ευρώ.

Οι κυρώσεις

Ενδεικτικά, αναφορικά με τις κυρώσεις το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι καταγγελίες των καταναλωτών εναντίον προμηθευτή, πωλητή, παραγωγού ή διανομέα που υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κοινοποιούνται στον προμηθευτή ή πωλητή, ο οποίος υποχρεούται να απαντά στις καταγγελίες μέσα στην προθεσμία.

Σε βάρος των προμηθευτών, πωλητών, παραγωγών ή διανομέων που παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου επιβάλλεται, κατόπιν καταγγελίας ή και αυτεπαγγέλτως, μια ή περισσότερες από τις παρακάτω κυρώσεις:

– σύσταση για συμμόρφωση εντός οριζόμενης προθεσμίας και άρση της προσβολής αν ο προμηθευτής – πωλητής έχει ήδη συμμορφωθεί

– πρόστιμο ύψους από 5.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ. Αν εντός της τελευταίας πενταετίας πριν από την έκδοση της απόφασης επιβολής προστίμου έχουν εκδοθεί σε βάρος του ίδιου προμηθευτή περισσότερες από μία αποφάσεις επιβολής προστίμου, το ανώτατο ύψος του προστίμου ορίζεται σε 3.000.000 ευρώ.

Επιπλέον σε βάρος του προμηθευτή – πωλητή, ο οποίος δεν απαντά σε καταγγελίες καταναλωτών ή δεν χορηγεί τα αιτούμενα έγγραφα, το αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μπορεί να προβεί σε:

– σύσταση για συμμόρφωση εντός οριζόμενης προθεσμία

– επιβολή προστίμου από 2.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ

Αν οι παραβάσεις διαπράττονται από: α) πιστωτικά ιδρύματα ή ασφαλιστικές εταιρείες ή επιχειρήσεις και οργανισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας, που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή β) εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι κυρώσεις που προβλέπονται επιβάλλονται μετά από γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδος ή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Και αν το αγαθό είναι τρόφιμο, αρμόδια αρχή για την επιβολή των κυρώσεων είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.).