Πρόσθετα οικονομικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ετοιμάζει η Ιταλία

Πρόσθετα οικονομικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ετοιμάζει η Ιταλία

Εν αναμονή η απάντηση της Κομισιόν. 

Η κυβέρνηση της Ιταλίας προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά επιπλέον 4,5 δισεκ. ευρώ το 2015, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι επικρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο της υπέβαλε η Ρώμη.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι η ακύρωση ορισμένων από τις φοροαπαλλαγές που προβλέπονταν, αξίας περίπου 3,3 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με μια επιστολή που έστειλε ο Πάντοαν στην Κομισιόν και δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.

Η πρόταση για τα νέα μέτρα ακολουθεί το αίτημα από μέρους της Επιτροπής να αναληφθεί δράση, διότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης αναβάλλει την εκπλήρωση των στόχων όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος. Μένει να φανεί εάν τα μέτρα που πρότεινε ο Πάντοαν ικανοποιούν τις Βρυξέλλες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από την Ιταλία να μειώσει το «δομικό» δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 0,7% του ΑΕγχΠ της, ενώ ακόμη και με τα νέα μέτρα η μείωσή του δεν θα υπερβεί το 0,3%.

Ένας εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ Γιούρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η Κομισιόν καλωσορίζει την «εποικοδομητική ανάδραση» της Ιταλίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και «το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής παραμένει ανοικτό».

Εάν η Επιτροπή δεν ικανοποιηθεί με τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση της Ιταλίας, πρέπει να την ενημερώσει ως μεθαύριο Τετάρτη 29η Οκτωβρίου ότι επιθυμεί πιο ριζοσπαστικές αλλαγές.

Η Ιταλία δεν είναι η μόνη σημαντική χώρα της ευρωζώνης το σχέδιο προϋπολογισμού της οποίας υπάρχει το ενδεχόμενο να απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Γαλλία επίσης αθέτησε τις υποσχέσεις της σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς της στόχους και μάλιστα η θέση της θεωρείται ακόμη πιο δυσχερής διότι το έλλειμμά της υπερβαίνει ακόμη την οροφή που έχει οριστεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας για αυτό, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ της.

Η επιστολή του Πάντοαν ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των «ελέγχων αντοχής» των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που έδειξαν ότι εννέα ιταλικά πιστωτικά ιδρύματα απέτυχαν, γεγονός που κατέδειξε τις χρόνιες αδυναμίες της ιταλικής οικονομίας.

Η Κομισιόν διατείνεται ότι η Ιταλία πρέπει να υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα ώστε να εξασφαλίσει την μείωση με ικανοποιητικούς ρυθμούς του τεράστιου δημόσιου χρέους της, το οποίο ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ της και είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ.
Ο 39χρονος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι αντιτείνει ότι το χρέος αυξήθηκε στο ιστορικό υψηλό όπου βρίσκεται λόγω της ύφεσης της οικονομίας, που επιδεινώθηκε εξαιτίας των περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων που εφαρμόστηκαν.

«Είναι καθήκον μου να σας υπενθυμίσω ότι η ιταλική οικονομία διέρχεται μια από τις πιο οξείες και μακρόχρονες υφέσεις στην ιστορία της», υπογράμμισε ο Πάντοαν στην επιστολή του στον Κατάινεν.

Πέραν της μείωσης των φοροαπαλλαγών κατά 3,3 δισεκ. ευρώ ο Πάντοαν επισήμανε ότι θα μειωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ η συμβολή της Ιταλίας σε έργα συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ, ενώ θα ενταθούν επίσης τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, κάτι που αναμένεται να αυξήσει τα κρατικά έσοδα κατά 730 εκατ. ευρώ.

«Η οικονομία βρίσκεται τώρα στην τρίτη χρονιά ύφεσής της και διατρέχει σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωρισμού —ή του κινδύνου παρατεταμένου πολύ χαμηλού πληθωρισμού— και αποτελμάτωσης», επισήμανε ο Πάντοαν και τόνισε πως «μια τέταρτη χρονιά ύφεσης πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».

Η Ιταλία, η τρίτη τη τάξει οικονομία στην ευρωζώνη, αναμένει οριακή ανάπτυξη με ρυθμό 0,6% του ΑΕΠ το 2015 μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας της κατά -0,3% φέτος.

Ο Πάντοαν επιχειρηματολόγησε ότι πρέπει να επιτραπεί στην Ιταλία να αναβάλει την επίτευξη των στόχων που της είχαν τεθεί σε ό,τι αφορά τη μείωση του ελλείμματός της προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή ένα «πακέτο φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», το οποίο θα αυξήσει τις αναπτυξιακές της προοπτικές και άρα τη βιωσιμότητα του χρέους της.

Αλλά και ως προς αυτό η Επιτροπή αναμένεται να αποφανθεί εάν και κατά πόσον κρίνει ότι η Ρώμη επιτυγχάνει επαρκή πρόοδο.
Οι προβλέψεις της ιδίας της ιταλικής κυβέρνησης για τον λεγόμενο «εν δυνάμει ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης» —δηλαδή το ρυθμό με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία χωρίς να ενσκήπτει πληθωρισμός σε μια ορισμένη χρονική περίοδο— αυξάνονται βαθμιαία, από -0,3% φέτος σε +0,2% το 2017.

Δύο από τα σημαντικότερα μέτρα που προώθησε η κυβέρνηση Ρέντσι αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Φεβρουάριο ήταν η μείωση κατά 80 ευρώ μηνιαίως του φόρου εισοδήματος για τους χαμηλόμισθους και η μείωση των φόρων που επιβάλλουν οι αυτοδιοικητικές αρχές στις επιχειρήσεις.

Οι φιλόδοξες υποσχέσεις της κυβέρνησης περί στοχευμένης περιστολής των δημοσίων δαπανών ώστε να χρηματοδοτηθούν μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης αντικαταστάθηκαν από ευρείες περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων και της αυτοδιοίκησης, που πολλοί αναλυτές αμφισβητούν πως θα έχουν αποτέλεσμα.

Ο Κάρλο Κοταρέλι, ο ειδικός κυβερνητικός επίτροπος με αρμοδιότητα την αναθεώρηση των δαπανών του δημοσίου, ανακοίνωσε την παραίτησή του αυτόν τον μήνα, αφού ο Ρέντσι αγνόησε πολλές από τις προτάσεις του, όπως η μείωση του αριθμού των φορέων του δημοσίου, η περικοπή των υψηλότερων συντάξεων του δημοσίου και η αναδιοργάνωση των σωμάτων ασφαλείας για να μειωθούν οι δαπάνες τους.

Ο Ρέντσι εξάντλησε μεγάλο μέρος της ενέργειάς του για να διαπραγματευθεί τις τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο και το πολιτικό σύστημα με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι—αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Η κυβέρνηση καταρτίζει αυτή την περίοδο ένα νομοσχέδιο για την απασχόληση, το οποίο θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά οι λεπτομέρειες συνεχίζουν να είναι νεφελώδεις, οι αντιδράσεις ήδη έντονες, ενώ παραμένει ασαφές πότε οι προθέσεις της θα αποτυπωθούν σε ένα νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ